Jakie małe auto głównie do jazdy w lekkim terenie?

06 Sty 2011, 15:40

Myślę że w tej cenie spokojnie można poszukac Suzuki Grand Vitara. Zastanawiałem się jeszcze nad Toyotą Rav,ale więcej pozytywnych opinii można znalezc na temat Suzuki.
AutaCarmann
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

06 Sty 2011, 16:19

AutaCarmann napisał(a): Toyotą Rav,ale więcej pozytywnych opinii można znalezc na temat Suzuki.

Pokaż mi te opinie. Ravka obok Porsche 996 jest najmniej awaryjnym samochodem na świecie.
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

06 Sty 2011, 16:29

chyba jak stoi w garażu :mrgreen:
jeśli porsche psuje się z taką częstotliwością jak RAV4 mojej Pani to w życiu nie kupie 911 :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Sty 2011, 15:49

Dziękuję za wszystkie sugestie. Niestety RAV4, jak widać, jest bardzo kontrowersyjnym samochodem, a część właścicieli narzeka na awaryjność. Biorąc dodatkowo pod uwagę osobistą niechęć osoby kupującej do tego samochodu, RAV4 niestety praktycznie odpada.
Co do Freelandera - bardzo dużo ludzi bardzo narzeka na awaryjność tego samochodu (przyznali mi to nawet w salonie land rovera) i z tego powodu również odpada. Co do Discovery - niestety za duży i paliwożerny!

Po Waszych wypowiedziach również widać, że najlepszą opcją wydaje się jednak ta Grand Vitara. Jednak mam wątpliwości co do wersji 3d 1.6 bez blokady centralnego mechanizmu i reduktora - pocieszny napisał w innym wątku, że w lekkim terenie brak tych mechanizmów nie będzie stanowił problemu, ale zastanawiam się jednak jaki jest sens kupować paliwożerny samochód ze stałym napędem 4x4, którego właściwości terenowe będą takie same jak przeciętnego SUVa z napędem dołączanym, przy pomocy np. sprzęgła wiskotycznego.

Swoją drogą, bardzo ciekawą propozycją która się tu pojawiła jest ta Dacia Duster. Oczywiście z tą marką wiążą się raczej złe skojarzenia (awaryjność, tandetność), ale być może nie powinny one dotyczyć tego samochodu? Co możecie powiedzieć o tym aucie? Jest szansa, że tak jak z koreańczykami, epoka psujących się złomów minęła i zastąpiły ją funkcjonalne, trwałe, ale względnie tanie samochody/
burin
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

09 Sty 2011, 19:22

Jeśli nie chcesz auta terenowego, tylko Suva który radzi sibie dobrze w terenie to dużego wyboru nie masz. Najważniejsza sprawa to auda z dołączanym napędem odpadają bo sobie w terenie nie poradzą i moga sie zakopać w pierwszym lepszym śniegu czy błocie. Z suv'ów które spełniają Twoje wymagania oprócz spalania masz: Jeep Grand Cherokee, Range Rover, Suzuki Grand Vitara i Subaru Forester.
Jeep i Range Rover odpadają ze wzgledu na duże spalanie chyba że załozysz gaz. Pozostaje Suzuki i Subaru. Forestera możesz kupić z wolnossącym silnikiem który ma reduktor i wydaje mi sie że to najlepsza opcja. Zobacz sobie jak te auta fajnie sobie radzą w terenie:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=G8uhxvVHdKk[/youtube]

to tylko przykładowy filmik a jest ich całe mnostwo.
Ostatnio edytowany przez fiko7, 09 Sty 2011, 21:29, edytowano w sumie 1 raz
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    @Mii - pierwszy SEAT oferowany wyłącznie on-line
    Krótko po wprowadzeniu do sprzedaży miejskiego auta SEAT-a modelu Mii, hiszpański producent wprowadza unikalną wersję swojego przedstawiciela segmentu A – @Mii, który będzie dostępny tylko przy zamówieniu ...