Tanie autko z gazem na dojazdy 2500/3000 zł

04 Sty 2011, 19:38

Witam,
tak jak w temacie szukam jakiegoś taniego autka z gazem na codzienne dojazdy na uczelnie. Kwota jaką mogę wyłożyć to ok. 2500 zł (max 3000zł). Wielkość auta nie jest bardzo ważna, najważniejsze jest w miarę niskie spalanie, dlatego w grę wchodzi tylko benzyna plus gaz. Autko będzie samochodem przejściowym, tylko i wyłącznie na codzienne dojazdy, jednak chciałbym, żeby te 2,3 lata (max) wytrzymało, a nie żebym musiał co chwilę lądować z nim u mechanika.
Trochę się rozglądałem i najlepszą propozycją wydaje się być dla mnie Audi 80 B3 1.8 + LPG 90KM. Jak myślicie, czy w tej kwocie da się coś znaleźć przyzwoitego, żeby chociaż te 2 lata jakoś pojeździło ? Myślałem też może nad Daewoo Nexią 1.5 8V LPG, ale wydaje mi się, że Audi będzie lepsze ? Oczywiście jestem otwarty na wszelkie inne propozycje.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Sty 2011, 20:41

Mój kolega za 1000 zł kupił takiego Paska,że przetarłem oczy :!: Nic do roboty przy nim,zero rdzy,tylko brakuje instalki gazowej.Poszukasz, znajdziesz!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Sty 2011, 20:54

Być może i znalazłbym Pasata, ale co możecie powiedzieć na temat wyżej wymienionych, przede wszystkim Audi Beczki ? Porozglądam się również za Paskami, zobaczymy co się znajdzie. Czekam podpowiedzi innych, tak przy okazji na forum znalazłem japońca, ktoś wspominał o Madzi 323F 1.6, tylko nie wiem jak te silniki sprawują się z gazem, bo z teg o co wyczytałem, to nie poleca się gazować tych silników Madzi. Faktycznie prawda, czy jakieś mity ? Nie miałem zbytnio styczności jakoś nigdy z japońcami i jestem ciekaw co o niej sądzicie ?
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Sty 2011, 21:09

Racja z tym Japońcem,natomiast te VW-genowskie silniki z tamtych lat ,wręcz uwielbiają LPG :!: Brat miał Paska w LPG tłukł go i nic się nie działo,AUDI 80 też miał,na gazie super też chodził.Pamiętaj ,nie ma lepszych silników do LPG od tych właśnie,nie ma też lepszych aut z tamtych lat,tylko musisz trochę czasu poświęcić na szukanie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Sty 2011, 21:25

Myślę, że za 3 tyś to nic lepszego jak jakieś 80 B3 1.8 nie znajdziesz. To chyba najodpowiedniejszy wybór. Może jeszcze Golf II 1.6 ale tutaj już mniej miejsca, dlatego osobiście skłaniałbym się ku Audi. A jeśli chcesz jakiś młodszy pojazd to zostaje Polonez, w rzeczywistości jego silniki jeżdżą na LPG obojętnie której generacji, choć silniki na pełnym wtrysku już wolą nowsze instalacje. Tak czy inaczej 10l LPG/100km weźmie spokojnie. Części - tutaj chyba wiadome, wszystko i wszędzie, więcej pisać nie muszę.
Reszta - cóż, to tylko Polonez, samochód do taniej jazdy. Jeśli w miarę zadbany to w rzeczywistości jazda jest tania i bezproblemowa. Komfort pomijam :mrgreen:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

04 Sty 2011, 22:07

A co powiesz na to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] u Ciebie w mieście,po fotkach żle nie wygląda no i bogate wyposażenie nawet.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cusco tuninguje nową Toyotę Suprę
    To było pewne. Na rynku tuningowym pojawia się coraz więcej części do nowej Toyoty GR Supry. Tym razem coupé Toyoty na warsztat wzięło japońskie Cusco. Firma nie postawiła jednak na poszerzone nadkola czy wielkie skrzydło, ...

04 Sty 2011, 23:02

Barol to Punto całkiem przyzwoicie wygląda, ale wydaje mi się, że za takie w miarę przyzwoicie jeżdżące Punto musiałbym dać mimo wszystko trochę więcej, niż te 2500/3000 zł. Poza tym posiada trochę elektryki, a mi strasznie nie zależy na bajerach typu szyberdach, czy elektryczne szyby itd. bo w starszych autach może to być denerwująca i pierwsza rzecz, która zacznie się sypać, a takie pierdołki denerwują i są mi zbędne :)
Stasiowski co do naszego Poldka, nic nie mam przeciw, kiedyś nawet strasznie podobały mi się wersje atu, ale to było minęło ;p Skoro informacje co do japonca 323F są prawdziwe, że nie lubi gazu, to sobie go podaruje i prawdopodobnie pozostanę przy niemieckiej technologii z tamtych lat :) I chyba zacznę się rozglądać za Audikiem, Paskiem i może czymś jeszcze ? Znajomy mechanik zakupił swego czasu właśnie Audi 80 B3 również w gazie, ale z jednym z słabszych silników 1.6, wydaje mi się, że troche za słabe jak na takie auto. Ale generalnie bardzo sobie chwali.
Podsumowując to za jakim silnikiem w Audi 80 B3 się rozglądać, który znosi LPG, ten 1.8 (prawdopodobnie 1.8S ?) czy moze coś innego jest warte wyszukania, ta sama sprawa tyczy się Passata, za jakim silnikiem najlepiej zacząć się rozglądać ? Tak na szybko, to widziałem, że z LPG dużo jest właśnie z motorem 1.8, ale pewności nie mam. Czekam na dalsze "wypociny" :D
I dzięki wszystkim za odzew ;)
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Sty 2011, 09:51

No nie powiedziałbym kumpel ma takowe Punto od końca marca i jak narazie sobie chwali a też ma el.szyby,ten sam silnik - średnio łyknie mu 7l a co najlepsze ja mu znalazłem to Punto całkiem przypadkowo,pojechaliśmy oglądać i kupił :mrgreen: za 3000zł spokojnie znajdziesz Punto z początku produkcji więc nie przesadzajmy że to będzie jakiś hebel.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Sty 2011, 11:24

Ja bym polecał VW lub japończyka.
ajr
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

05 Sty 2011, 16:06

Szczerze mówiąc to obojętnie czy kupisz Paska,czy japończyka. W tej cenie będzie to już wieloletni samochód. Pomyśl jeszcze nad Daewoo Lanosem z gazem.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

05 Sty 2011, 17:09

Lanos nie za te pieniądze,no chyba że jakaś wytyrana firmówka.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sty 2011, 17:23

Niee, Lanos jak Barol mówił, nie za te pieniądze, z Daewoo prędzej można by się zastanowić nad Nexią, ale sam nie wiem. Japończyk odpada, jak już wcześniej było pisane, raczej zostanę przy starych Niemcach. Raczej zastanawiać się będę między Audikiem 80 a Paskiem, z przewagą tego pierwszego, oba zagazowane. Chyba, że jeszcze ktoś ma coś do zaproponowania. Oczywiście, wiadomo, że za te pieniądze nie ma żadnych rewelacji, ale to ma być tylko autko przejściowe na 2 latka.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Sty 2011, 18:03

tico w gazie oszczedne i tanie
espero?
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław

06 Sty 2011, 19:14

Do Tica nie potrzeba gazu,bez niego auto jest bardzo ekonomiczne.Ja jeszcze dorzuce jedną propozycje [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

06 Sty 2011, 21:34

AutoMisala napisał(a):Szczerze mówiąc to obojętnie czy kupisz Paska,czy japończyka. W tej cenie będzie to już wieloletni samochód. Pomyśl jeszcze nad Daewoo Lanosem z gazem.

Ładnych kilka lat jeździłem Fiatem Seicento 900 z gazem i polecam to rozwiązanie. Gaz był założony przy przebiegu 70.000 km. Teraz autko ma już 12 lat i 170.000 przebiegu a nowy właściciel sobie chwali.
heemir
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Żory
Prawo jazdy: 0- 0-1984
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi 80 B4
Silnik: 1.9 TD 75KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993