Jakie niemieckie kombi do 25 tys

26 Lut 2021, 16:23

Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kupić 10 letnie auto z dobrym, sprawdzonym silnikiem. Dostałeś kilka takich propozycji
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Lut 2021, 16:39

Dostałem propozycję takie jak Mondeo MK4 gdzie raczej się nie zdecyduje z tego względu że jest problem z LPG, Volvo odrzucam ze względu na wnętrze bo kompletnie mi się nie podoba, Mazdę i Toyotę również odrzucam no i była propozycja Seata ale trochę odbiega od budżetu
Mati3436
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 5-2015
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Golf V
Silnik: 1.6 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

26 Lut 2021, 16:44

Obawiam się, że nikt ci nie wyprodukuje auta na indywidualne zamówienie do 25k
Invi
Forumowicz VIP

26 Lut 2021, 16:53

Wiesz gdym chciał wybrać samochód pod indywidualne zamówienie pewnie udałbym się do salonu i wziął nowy samochód tylko jak widzisz szukam kombi najlepiej z grupy VW do 25 tys i założyłem temat po to aby dowiedzieć się coś więcej o silnikach jakiego unikać a jakie są dobrym rozwiązaniem. Chodzi tu głowie o auto w które nie będzie trzeba co chwilę inwestować w remont silnika bo takie rzeczy jak sprzęgło, hamulce czy zawieszenie to w każdym jednym trzeba robić czy to 5 letnie czy 15 letnie auto. A wiadomo że nowsze silniki z tej grupy są dość awaryjne chodzby zbierający się nagar gdzie trzeba rozbierać co chwilę i czyścić albo silniki które pobierają od litra w górę na 1000 km
Mati3436
Początkujący

26 Lut 2021, 17:27

Tutaj wszystko rozbija się o to czego oczekujesz, chcesz mieć koniecznie vaga to jak sam zauważyłeś tylko 1.8T ma jakiś sens, 1.6 ma sens tylko jak jeździsz dookoła komina i w mieście po trasy znosi źle, pali swoje nie dość że paliwa to i oleju. Można by rozważać jakieś TSI ale trzeba by było kupić coś z niskim przebiegiem i historia w innym wypadku ja bym się nie pchał. W innych markach dostaniesz stare sprawdzone konstrukcje, problem w vagach jest taki że oni non stop coś poprawiają, tych silników jest tyle że dostajesz zawrotów głowy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Lut 2021, 17:56

Mati3436 napisał(a):Chodziło mi właśnie czy lepiej szukać czegoś do 10 lat z tymi nowymi silnikami czy lepiej skupić się na sprawdzonych silnikach a starszym aucie

A czy gaz to taki mus :?: Przebiegów wielkich nie robisz, wziąć jakąś większą(18-2,0) benzynę i jeździć na benzynie.
Laguna 3, Avensis, a sąsiad bardzo chwali sobie Cromę, ale te Fiaty to przeważnie w dieslach dostępne.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    BYD e6 - elektryczny samochód o dużym zasięgu
    Pierwsza w Polsce prezentacja w pełni elektrycznego samochodu BYD e6 odbyła się w dniach 9 – 10 lipca w czasie konferencji "2012 International Symposium on Electric Vehicles – Triple Helix Activity Research; Energy-Technology; ...

26 Lut 2021, 18:14

Mati3436 napisał(a):Panowie czyli co bardziej szukać kilkuletnie auto z jakimś nowszym silnikiem niż w granicy auto 15 lat i jakimś sprawdzonym już motorem?

Gdyby tylko samochód składał się z silnika a co z dwumasą jakąś? albo łożyskiem, zawieszeniem, jakąś pompą itd?
Dlatego osobiście wybrałbym młodsze auto z nowszym silnikiem, chyba że takiego forda czy volvo znajdziesz w świetnym stanie z prywatnych rąk.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

26 Lut 2021, 18:24

To teraz daj przykład tego młodszego auta za 25k
Invi
Forumowicz VIP

26 Lut 2021, 18:44

Co do LPG w fordzie ja bym jednak gazowników popytał.
Wiem że istnieje takie rozwiązanie jak lubryfikacja benzyną (bo olejowa lubryfikacja to raczej bardziej zaszkodzi niż pomoże). Wtedy stosowany jest dotrysk benzyny ale on jest znikomy.
Warto może dopytać o to i rozważyć także forda.
Inna sprawa że warto też sobie policzyć po jakim czasie instalacja się zwróci. Stosunek cen benzyny do LPG jest obecnie mega niekorzystny. Zawsze był grubo ponad 2, obcenie jesr ponizej 2...
I przy przebiegu np 15kkm rocznie może się okazać że mija się z celem to LPG.
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2014

26 Lut 2021, 19:19

Invi napisał(a):52 minuty temu
Cytuj Invi
To teraz daj przykład tego młodszego auta za 25k

Proszę bardzo
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

tutaj nawet tsi z lpg:

No ale może dla autora jest bez różnicy czy 2017 czy 2008..
demirbiras
Zaawansowany

26 Lut 2021, 21:39

Cynerion napisał(a):Wiem że istnieje takie rozwiązanie jak lubryfikacja benzyną (bo olejowa lubryfikacja to raczej bardziej zaszkodzi niż pomoże). Wtedy stosowany jest dotrysk benzyny ale on jest znikomy.
Warto może dopytać o to i rozważyć także forda.

Ale tam nie ma potrzeby robienia takich rzeczy. Wkładasz zwykłą sekwencję czy jeśli cię stać wtrysk w fazie ciekłej i wszystko będzie działać jak powinno. Ceramiczne gniazda są wrażliwe na zbyt ubogą mieszankę, wystarczy pilnować serwisu. Zresztą ile fordów jeździ na lpg? A ile % ma dotrysk? A ile % właścicieli nie ma pojęcia, że w ogóle istnieje regulacja zaworów?

demirbiras napisał(a):Proszę bardzo
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 2a7c0d2a1d
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... llery-open
tutaj nawet tsi z lpg:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... a0b576b671
No ale może dla autora jest bez różnicy czy 2017 czy 2008..

Nie no, spoko. Gość szuka kombi i obawia się, że 100ps to za mało ale sedan segmentu b z 85 pod maską w sam raz wpasował się w te wymagania. Mogłeś nawet jakiegoś up1 wrzucić, młodszy by był i z mniejszym przebiegiem
Invi
Forumowicz VIP

26 Lut 2021, 22:38

No racja nie pomyślałem co to jest 550l w liftbacku prawie tyle co nic...
demirbiras
Zaawansowany

27 Lut 2021, 07:18

Trzymasz się tych cyferek każdej kwestii :mrgreen: co z tego że 550 jeśli że względu na kształt nigdy nie osiągniesz takich możliwości przewozowych jak w kombiaku, nawet z teoretycznie mniejszym litrażem
Invi
Forumowicz VIP

27 Lut 2021, 16:53

Podsumowując wasze uwagi i propozycje to zauważyłem że
- jeżeli jakiegoś vag'a do 2010 to silnik 1.8t jest chyba najmniej kłopotliwy chyba że jazda po mieście to 1.6
- Forda Mondeo MK4 z racji wielu opinii innych ludzi to bez LPG chyba że znaleźć jakiś lepszy serwis LPG i założyć coś naprawdę dobrego
- Młodsze auta typu Leon/Toledo tak jak kolega wyżej polecał no ale niestety trochę trzeba by było dołożyć do budżetu
Mati3436
Początkujący

27 Lut 2021, 18:00

Invi napisał(a):jeśli z niewiadomych przyczyn ma być vag to tylko ten cud techniki zostaje

Podpisuję się rękami i nogami :naughty:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna