Jakie niemieckie kombi do 25 tys

26 Lut 2021, 05:13

Siemanko, jakiś czas interesuje się zakupem nowego auta niestety a może na szczęście trochę tego za dużo, co opinie na temat jakiegoś silnika to różne dlatego chciałbym poznać wasze zdanie a może jakieś doświadczenia. Auto jakiego szukam to kombi z grupy VW (Audi, Seat, Skoda, VW) z benzynowym silnikiembz budżetu do około 25 tys zł. Zależałoby mi najbardziej na tym by auto nie było zbyt drogie w eksploatacji, jakiś mało awaryjny silnik nadający się do gazu. Od razu mówię że nie biorę pod uwagę żadnego FSI TFSi itp
Głównym typem było Audi A4 B7 jednak z benzynowych silników po odrzuceniu nowszych generacji zostało 2.0 ALT lub 1.8 T. Wersja silnikowa 2.0 niestety nie cieszy się zbyt dobra opinia z racji pobierania oleju i pod tym względem mnie zraziła więc zostało kultowe 1.8T jednak koszty eksploatacyjne nie będą należały do najniższych patrząc np na koszt regeneracji turbiny lub wymianę kompletnego rozrządu. Pod uwagę brałem również trochę mniej atrakcyjna Skodę Octavię ale po dłuższym zainteresowaniu zauważyłem że jedyny słuszny silnik pasujący do taniej eksploatacji to 1.6 jednak czy to wystarczy na kombi? Trudno powiedzieć bo nie miałem okazji jechać Octavia w takim połączeniu silnikowym
Mati3436
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 5-2015
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Golf V
Silnik: 1.6 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

26 Lut 2021, 07:53

Chcesz tanio to tylko ta octavia, nudna, wolna i sporo paląca jak na takie osiągi.

Nooo ale jeśli z niewiadomych przyczyn ma być vag to tylko ten cud techniki zostaje
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Lut 2021, 10:11

Invi napisał(a):to tylko ten cud techniki zostaje
i po co ta dygresja? Sam podburzasz do sprzeczek.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Lut 2021, 10:15

To nie jest dygresja a ironia. Nie odbiegam od tematu, piszę o silniku, który jest w kręgu zainteresowania autora
Invi
Forumowicz VIP

26 Lut 2021, 11:06

Invi napisał(a):Chcesz tanio to tylko ta octavia, nudna, wolna i sporo paląca jak na takie osiągi.

Nooo ale jeśli z niewiadomych przyczyn ma być vag to tylko ten cud techniki zostaje

A jakie auto w kombi polecasz w takim razie, które przy wolnossącym silniku 1,6 mpi mającym 100 czy tam 110 koni, będzie mieć osiągi jak hot hatch, paląc tyle co Seicento?
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

26 Lut 2021, 11:34

Ale dlaczego miałbym polecać słaby silnik do sporego auta? Robiłem to kiedyś? Auto kupujesz jako całokształt. Co z tego, że buda octavii będzie względnie tania w eksploatacji jeśli jedyny bezpieczny silnik zapewnia żenujące osiągi. Autor nigdzie nie napisał, że jego marzeniem jest stukonne auto. To raczej wybór z konieczności, zresztą rozważał 1.8t więc nie można zakładać, że chce być zawalidrogą.
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
    Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...
    Miejskie auta ze 100-konnymi benzynowymi silnikami
    Samochody wyposażone w silnik Diesla stają się coraz mniej popularne, a ich udział na rynku globalnym – po raz pierwszy w historii – spadł w tym roku do poziomu poniżej 50 proc. Równocześnie zyskują auta ...

26 Lut 2021, 12:25

No cóż ja za to nie widzę nigdzie żeby autor pisał, że szuka mocarne 200 konne auto.
Po prostu szuka klasycznych silników w VAG-u pod lpg i fakt można zamiast Octavii 1,6, wybrać Volvo V70 2,5T z kosztami 6x droższymi, w Octavii sprzęgło za 350 zł, a w Volvo ledwo liźnie się jakieś elementy zapłonu... tylko zależy czy ktoś jest świadomy kosztów.

Przecież można też poszukać jakieś A6 C5 2,8...

Natomiast Octavia ma normalne osiągi jak na tę klasę, bo co w takim razie powiedzieć o Passacie /A4 z 1,6 w kombi? że to stoi w miejscu?
demirbiras
Zaawansowany

26 Lut 2021, 12:42

Mam taką Octavię i podstawowe pytanie to czego oczekujesz od samochodu ;). Jeśli ma to być wozidlo które kursuje punkt a punkt b to spoko. Na trasie do 140 km/h ( licznikowo czyli około 132 w rzeczywistości) głośno (4200 obrotów) ale można jechać. Przy wyższych prędkościach zauważysz, że wciąga olej. Wyprzedzanie przy drodze jedno pasmowej wymaga przemyślenia i wprawy, krótko mówiąc nie jest to proste. Nie daje ten samochód komfortu ani wrażeń z jazdy ale twardogłowy "Niemiec" zawsze dojedzie do celu. Napisz ile km/rok robisz
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi

26 Lut 2021, 15:00

Czego oczekuje od auta? Nie zależy mi na mocy rzędu 200 KM no ale na pewno przy kombi jest ich trochę potrzeba żeby je rozbujać bo jednak swoją wagę ma. Wybieram kombi ponieważ potrzebuje trochę większego bagażnika by zapakować rodzinę na jakiś wyjazd. Obecnie posiadam VW Golfa właśnie z silnikiem 1.6 z LPG i jestem zadowolony pod względem wytrzymałości i cen części na hatchbacka wystarcza a na kombi pewnie troszkę mało jak widać kolega opisuje jak sprawuje się ten silnik przy Octavii. Nie robię dużych przebiegów, rocznie około 15 tys czasem trochę więcej dlatego nie ma co myśleć o dieslu, często to są krótkie odcinki jakieś 5-10 km a czasem trasa 300-400 km
Mati3436
Początkujący

26 Lut 2021, 15:17

demirbiras napisał(a):No cóż ja za to nie widzę nigdzie żeby autor pisał, że szuka mocarne 200 konne auto.
Po prostu szuka klasycznych silników w VAG-u pod lpg i fakt można zamiast Octavii 1,6, wybrać Volvo V70 2,5T z kosztami 6x droższymi, w Octavii sprzęgło za 350 zł, a w Volvo ledwo liźnie się jakieś elementy zapłonu... tylko zależy czy ktoś jest świadomy kosztów.

Przecież można też poszukać jakieś A6 C5 2,8...

Natomiast Octavia ma normalne osiągi jak na tę klasę, bo co w takim razie powiedzieć o Passacie /A4 z 1,6 w kombi? że to stoi w miejscu?

Histeryzujesz, wyjeżdżasz z ponad 2x mocniejszym volvo i wyssanymi z tyłka kosztami utrzymania.
Do tego nie wiem jak ogarniasz temat aut swoich ulubionych marek ale octavia 2 mimo niższego segmentu ma praktycznie te same wymiany co a4 i różnice w osiagach będą minimalne (bo oczywiście a4 będzie cięższe).
Nigdzie nie napisałem, że ma szukać 200 lonnego auta. Ba, do tej pory żadnej własnej propozycji nie wysunąłem. Przestań więc nadinterpretować i zajmij się tematem. Chyba, że nie masz nic ciekawego do przekazania to wtedy po prostu nie przeszkadzaj.

Co do "kombi do 25"
Octavia 1.6 będzie ok dla bardzo mało wymagającego kierowcy.
Gdybym sam szukał kombi w takiej kasie to zapewne skończyłbym że 159 ale umówmy się, że ani to praktyczny ani spektakularnie tani w utrzymaniu wóz.
Świetną alternatywą dla skody będzie ford mondeo 2.0/145. Większy, wygodniejszy, zwykle lepiej wyposażony. Pojedzie dużo lepiej a spali może litr więcej, przy okazji koszty utrzymania nie przerażają.
Jeśli może być coś mniejszego to zerknij w stronę volvo v50 z tym samym silnikiem co mondeo. Technicznie bliźniak focusa 2 więc finansowo nie poplyniesz.
Swoją drogą możesz też zerknąć na focusa 3, powinno się już coś znaleźć w tej kasie. Silniki pod lpg masz w sumie 2, 1.6/105, który będzie takim samym mułem jak skoda 1.6 ale chociaż auto ciekawsze. Ten sam silnik masz tez w wersji 125ps, pojedzie już lepiej ale jest go mniej na rynku.
Ostatecznie możesz rozważyć odrzucenie kilku tysiaków do budżetu i pojawiają się opcje avensisa 3 czy mazdy 6
Invi
Forumowicz VIP

26 Lut 2021, 15:26

Ford Mondeo MK4 bardzo praktyczne i ładne auto, nawet nie musiałbym szukać kombi bo pomiędzy kombi a hatchbackiem jest niewielka różnica w pojemności bagażnika, zazwyczaj dobrze wyposażony. Jest jedno ale co z LPG? Większość opinii czy to kierowców czy fachowców twierdzi że LPG do silników forda nie jest dobrym rozwiązaniem nawet sekwencja z wyższej półki podobno nie jest najlepszym rozwiązaniem. Inna sprawa Volvo z tego co słyszałem to te silniki bardzo lubią gaz, ale niestety środek nie przypada mi do gustu
Mati3436
Początkujący

26 Lut 2021, 15:30

Rozważ też tego Avensisa, jeśli możesz dorzucić.
sisinho17
Aktywny

26 Lut 2021, 15:30

Invi napisał(a):Świetną alternatywą dla skody będzie ford mondeo 2.0/145. Większy, wygodniejszy, zwykle lepiej wyposażony. Pojedzie dużo lepiej a spali może litr więcej, przy okazji koszty utrzymania nie przerażają.
Szkoda tylko że waży praktycznie 200 kg więcej od Octavii czyli 1,5 tony a ma raptem 30 koni więcej. Więc te osiągi wcale jakieś extra nie będą

Ja bym tak nie przesadzał, śmiem twierdzić że Ibiza w mocniejszym dieslu 1,9 tdi będzie ważyć podobnie co taka Octavia kombi w PB..
z resztą wg danych producenta dla silnika 1,6 mpi - O II
- hatchback 1280 kg
- kombi 1295 kg

To serio 15 kg to taka różnica?

Co innego jakieś 4x4 w 2,0 dieslu

A tak ogólnie ja bym się poważnie zastanowił czy nie lepiej kupić coś młodszego nowszego

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Fakt, że nie kombi ale bagażnik 550l
Ostatnio edytowany przez demirbiras, 26 Lut 2021, 15:47, edytowano w sumie 1 raz
demirbiras
Zaawansowany

26 Lut 2021, 15:34

Ale ten 1.2 TSI to gniot. Golf ma wg tabelki 11.3 a octavia II kombi 12.5 do setki. Ok to tylko tabelka ale jednak trochę różnicy jest
sisinho17
Aktywny

26 Lut 2021, 15:39

sisinho17 napisał(a):Ale ten 1.2 TSI to gniot.

To znaczy? nowa seria EA211 na pasku, gniot taki sam jak Ecoboost typu 1,5
Jak ktoś woli 16 letnie auto to jego sprawa, ja bym preferował już coś nowszego niż prawie 18 letnie auto.
demirbiras
Zaawansowany