REKLAMA
Siemanko, jakiś czas interesuje się zakupem nowego auta niestety a może na szczęście trochę tego za dużo, co opinie na temat jakiegoś silnika to różne dlatego chciałbym poznać wasze zdanie a może jakieś doświadczenia. Auto jakiego szukam to kombi z grupy VW (Audi, Seat, Skoda, VW) z benzynowym silnikiembz budżetu do około 25 tys zł. Zależałoby mi najbardziej na tym by auto nie było zbyt drogie w eksploatacji, jakiś mało awaryjny silnik nadający się do gazu. Od razu mówię że nie biorę pod uwagę żadnego FSI TFSi itp
Głównym typem było Audi A4 B7 jednak z benzynowych silników po odrzuceniu nowszych generacji zostało 2.0 ALT lub 1.8 T. Wersja silnikowa 2.0 niestety nie cieszy się zbyt dobra opinia z racji pobierania oleju i pod tym względem mnie zraziła więc zostało kultowe 1.8T jednak koszty eksploatacyjne nie będą należały do najniższych patrząc np na koszt regeneracji turbiny lub wymianę kompletnego rozrządu. Pod uwagę brałem również trochę mniej atrakcyjna Skodę Octavię ale po dłuższym zainteresowaniu zauważyłem że jedyny słuszny silnik pasujący do taniej eksploatacji to 1.6 jednak czy to wystarczy na kombi? Trudno powiedzieć bo nie miałem okazji jechać Octavia w takim połączeniu silnikowym