Jakie nowe auto segmentu C do około 75 tyś zł?

30 Kwi 2018, 16:13

Witam wszystkich na forum.
Planuje w tym roku zakup nowego samochodu w cenie około 75 tyś zł. Biorę wszytkie za i przeciw poszczególnych aut i naprawdę ciężko mi się zdecydować. Zależy mi na tym aby auto się dobrze prowadziło, miało precyzyjny układ kierowniczy, było w miarę komfortowe oraz żeby było niezawodne i dobrze zabezpieczone antykorozyjnie. Jeśli chodzi o prowadzenie to fajnie by było jak by się prowadziło tak jak focus MK1, ale do tego trochę brakuje nowym samochodom.
Jak na razie jeździłem Hondą civic 1.0, Focusem 1.5 150 km, Renault megane 1.2 130 km oraz Peugeotem 308 1.2 130 km.
No i tak:
Honda bardzo fajne sztywne zawieszenie, fajnie się prowadzi, układ kierowniczy najlepszy z testowanych przezemnie aut, ale silnik dość głośny i lekko czuć wibracje 3 cylidnrów co jest wkurzające. Bardzo krótkie przełożenia skrzyni.
Ford Focus Mk3 w porównaniu do MK1 które kiedyś miałem dużo gorzej się prowadzi i nie czuć mocy 150 koni silnik moim zdaniem gorszy niż ten w renault a renault miało tylko 130 km.
Renault Megane: Auto bardzo dobrze wyciszone silnik zrobił na mnie super wrażenie, bo ciągnie równo od samego dołu. Auto bardzo ładne z z zewnątrz ale układ kierowniczy dużo gorszy niż ten w hondzie.
Peugeot 308 odpada całkowicie. Silnik niby o podobnych parametrach jak ten w renault ale dużo mniej przyjemny w jeździe, tapicerka materiałowa okropnej jakośći, zegary nad kierownicą i kierownica mała, taka damska. Dla mnie było to coś do czego bym się nie przyzwyczaił. Na zdjęciach wyglądał fajnie ale w rzeczywistośći okazało się to dla mnie mało fajne.
Aut z grupy VAG raczej nie chce brać pod uwagę. Jeżdże takimi służbowo i nie chce aby prywatne auto miało co kolwiek wspólnego z tym czym jeżdżę w pracy a skrzynia z wciskanym wstecznym mnie strasznie irytuje.
Toyota ma mało elestyczne silniki a mazda jest strasznie droga wiec tych też raczej nie biorę pod uwagę.
Co wy byście wybrali? Czym jeszcze powinienem pojeździć w ramach testu? :roll:
Fokusik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 03 1982
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Hiunday I30
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016

30 Kwi 2018, 17:43

Jak będzie finansowane auto?
W sumie jak odrzucasz grupę VAG to nie masz za dużego wyboru. Faworytem będzie Astra K 1.4T 150KM:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zerknij jeszcze na i30:

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz Mazdę niewiele drożej:

Forda Focusa, Toyoty Auris w ogóle nie brałbym pod uwagę, bo niedługo wchodzą nowe generacje.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

30 Kwi 2018, 18:02

Co do astry to wiem ze jest to rozsadny wybór ale jest dla mnie troche nijaka. Jest bardzo poprawnym samochodem ale bez żadnego charakteru. W każdym bądź razie nie skreślam jej i musze sie nia przejechać. Co do i30 to odpada. Teraz mam pppdzednia generacje z tego co wiem nowa ma tak samo mało precyzyjny uklad kierowniczy nie dajacy informacj zwrotnej a do tego nowy model jest moim zdaniem brzydszy od poprzedniego. Mazda jest super tylko jak z blacha i korozja w tych nowych modelach ? Natomiast co do vag to z tego co wiem maja obecnie najgorsze silniki benzynowe na turbinach. Ta astra 150 km kusi. A co do finansowania to gotówką prywatnie.
Fokusik
Nowicjusz

30 Kwi 2018, 18:26

Dokładnie, układ kierowniczy w i30 II to jakaś totalna porażka, jeździłem trochę tym autem mając w posiadaniu Mazdę 3 BL - jak 2 światy.
Z obecną Mazdą 3 BM można mieć dylemat, bo to auto jest na rynku już parę dobrych lat, a też jakieś porywające chyba nie jest.
Kupując nowe auto tematyką korozji w Mazdach nie musisz się martwić, chyba, że chcesz je trzymać 10-15 lat.

Może najpierw zadaj sobie pytanie - czego oczekujesz od auta? - komfortu? - sportowego prowadzenia? - jakiej wielkości?
- bo opisałeś modele bardziej na zasadzie negatywów i też nie za bardzo wiadomo co za którym w Twoich oczach przemawia.
tomekdk

30 Kwi 2018, 18:31

tomekdk napisał(a):Dokładnie, układ kierowniczy w i30 II to jakaś totalna porażka

Ale w i30 III-generacji poprawiono układ kierowniczy:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ossy
Forumowicz VIP

30 Kwi 2018, 18:34

Priorytetem jest prowadzenie się auta, ma być wyważony w zakrętach, precyzyjny i w miare sztywny. Civic x pod tym kątem jest dla mnie najlepszy z tych którymi jeździlem , ale chce tez w miare przyjemnego silnika a ten w civicu troszke za glośny i czuć te wibracje.
Fokusik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid EV
    Nowy Outlander PHEV nie jest tylko odmianą obecnego na rynku wariantu z silnikiem spalinowym, ani modelem demonstrującym potencjał technologii hybrydowej typu plug-in, ale kolejnym wcieleniem Nowego Outlandera – obok ...

30 Kwi 2018, 18:46

Ossy napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=9iornVj87RY

Hmm ... 00:01:15 - mówi o zbyt silnym wspomaganiu kierownicy.
A z tego co "widzę" jeszcze ma znowu tryby układu kierowniczego do wyboru, także pewnie to samo co w II :/

Najnowszym Civiciem nie jeździłem, ale miałem 3 auta VIII generacji i testowałem IX generację (miała trochę gorszy układ kierowniczy imo niż VIII, bardziej "rodzinny") - także wiem o czym mówisz.
Tak samo Mazda 3.
Może pomyśl o prywatnym imporcie z Niemiec 3-ki z silnikiem 2.0 165 koni, ewnetualnie Civic IX 2.0 142 konie ... jeśli Tobie odpowiadają. Roczniki 2014-2015 pewnie by wyszły coś koło 60000zł ... ale te auta jako nowe kosztowały coś koło 90000-100000zł, a 3-ka ciągle na rynku.
Z drugiej strony - może się przekonasz do silnika w Hondzie X, bo tak ogólnie 75k to jest sporo pieniędzy, ale z drugiej strony kompakty z mocniejszymi silnikami i lepszym wyposażeniem kosztują więcej.
tomekdk

30 Kwi 2018, 20:58

Tak podświadomie chyba liczyłem na to że mi powiecie abym brał honde. Bo chyba faktycznie do tego silnika bym sie przyzwyczaił. Co do auta używanego to odpada. Już mam dość używek bo zawsze jest loteria nawet jak sie ktoś zna. Natomiast rozczarowujące dla mnie jest to że moj fokus mk1 z 2003 roku bił pod względem zawieszenia i układu kierowniczego nowe kompakty na łeb na szyje, no ale inna kwestia że gnił w oczach. Widze że auta obecnie nie są lepsze niż 15 lat temu, ale sa bardziej skomplikowane. Elektryczne układy wspomagania mało komu sie udają w hondzie najmniej czuć że to elektryczne wspomaganie ale też czuć że to nie hydraulika. Hmm chyba za mało mam kasy na kompakta a za dużo wymagam. W każdym bądź razie jazda i30 mnie już bardzo męczy.
Fokusik
Nowicjusz

30 Kwi 2018, 21:17

Przecież za niewielką dopłatą(5 tys) do budżetu można mieć hondę z lepszym silnikiem i niezłym wyposażeniem. Tyle, że sedan i z wyprzedaży rocznika.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

30 Kwi 2018, 21:23

zgadza sie ale tak można dokładać do 85 tyś później 90 aż dojde do bmw serii 1 :D
Fokusik
Nowicjusz

30 Kwi 2018, 21:34

To prawda, ale jeżeli Honda ci odpowiada(poza tym 3 cyl silnikiem), to jakie masz wyjście :mrgreen: :lol: Potem będziesz pluł sobie w brodę, że pożałowałeś te 5 tys, a ta kasa zwróci ci się z naddatkiem przy odsprzedaży auta, bo podejrzewam, że w 5 letniej używce ta różnica(między 3, a 4 cylindrami) nie zmaleje, a może nawet wzrosnąć.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

30 Kwi 2018, 21:49

Fokusik napisał(a):zgadza sie ale tak można dokładać do 85 tyś później 90 aż dojde do bmw serii 1 :D

Skoro żądne auto w założonym budżecie Ci nie pasuje to co innego możesz zrobić?

IMO weź tą mazdę i będzie spoko.
Kupiłem taką w 2016 (ale w sedanie) i była spoko, ciężko znaleźć coś z lepszym stosunkiem cena/jakość
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Kwi 2018, 22:05

No mazda w sedanie bardzo mi sie podoba, jak jeździ w porównaniu z focusem III ? Bo chyba jest na tej samej płycie podłogowej ?
Fokusik
Nowicjusz

30 Kwi 2018, 22:39

Mazda 3 trzeciej generacji nie ma nic wspólnego z Fordem.
Ossy
Forumowicz VIP

02 Maj 2018, 11:39

Jednak musze jeszcze sie przejechać leonem bo chyba też dobrze sie prowadzi. Jakie macie odczucia jazdy z silnikiem 1.4 125 km? I czy fotele w standarcie są tak samo mega niewygodne i miekkie jak w golfie ?
Fokusik
Nowicjusz