Witam wszystkich na forum.
Planuje w tym roku zakup nowego samochodu w cenie około 75 tyś zł. Biorę wszytkie za i przeciw poszczególnych aut i naprawdę ciężko mi się zdecydować. Zależy mi na tym aby auto się dobrze prowadziło, miało precyzyjny układ kierowniczy, było w miarę komfortowe oraz żeby było niezawodne i dobrze zabezpieczone antykorozyjnie. Jeśli chodzi o prowadzenie to fajnie by było jak by się prowadziło tak jak focus MK1, ale do tego trochę brakuje nowym samochodom.
Jak na razie jeździłem Hondą civic 1.0, Focusem 1.5 150 km, Renault megane 1.2 130 km oraz Peugeotem 308 1.2 130 km.
No i tak:
Honda bardzo fajne sztywne zawieszenie, fajnie się prowadzi, układ kierowniczy najlepszy z testowanych przezemnie aut, ale silnik dość głośny i lekko czuć wibracje 3 cylidnrów co jest wkurzające. Bardzo krótkie przełożenia skrzyni.
Ford Focus Mk3 w porównaniu do MK1 które kiedyś miałem dużo gorzej się prowadzi i nie czuć mocy 150 koni silnik moim zdaniem gorszy niż ten w renault a renault miało tylko 130 km.
Renault Megane: Auto bardzo dobrze wyciszone silnik zrobił na mnie super wrażenie, bo ciągnie równo od samego dołu. Auto bardzo ładne z z zewnątrz ale układ kierowniczy dużo gorszy niż ten w hondzie.
Peugeot 308 odpada całkowicie. Silnik niby o podobnych parametrach jak ten w renault ale dużo mniej przyjemny w jeździe, tapicerka materiałowa okropnej jakośći, zegary nad kierownicą i kierownica mała, taka damska. Dla mnie było to coś do czego bym się nie przyzwyczaił. Na zdjęciach wyglądał fajnie ale w rzeczywistośći okazało się to dla mnie mało fajne.
Aut z grupy VAG raczej nie chce brać pod uwagę. Jeżdże takimi służbowo i nie chce aby prywatne auto miało co kolwiek wspólnego z tym czym jeżdżę w pracy a skrzynia z wciskanym wstecznym mnie strasznie irytuje.
Toyota ma mało elestyczne silniki a mazda jest strasznie droga wiec tych też raczej nie biorę pod uwagę.
Co wy byście wybrali? Czym jeszcze powinienem pojeździć w ramach testu?