Jakie nowe auto za 70-75 tys.

17 Sty 2014, 12:02

I bądź tu człowieku mądry - w AutoMoto testom poddano Peugeota 308, Leona FR i Mazdę 3. W pliczku wyniki. W drugim wyniki testu z Motora. Zwróćcie uwagę, jak wielka jest różnica w testowanej drodze hamowania.
Lopesjus
Nowicjusz

Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna

17 Sty 2014, 12:15

może być tak, że w jednym przypadku używano zimówek albo popularnych w nowych autach wielosezonówek
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Sty 2014, 18:03

Panowie, katastrofa....
Byłem wczoraj raz jeszcze obejrzeć i Mazdę, i Leona.... tym razem z całą rodzinką. Mazda ma gorszą kanapę i mniej miejsca niż moje 12-letnie Stilo, a ja mam przez to bunt na pokładzie. Wcześniej zrobiłem błąd, przy jeździe testowej nie da się siedzieć z tyłu. Jak dla mnie, Leon oferuje też lepszą pozycję za kierownicą (maksymalne wysunięcie koła) i lepsze podarcie ud. Powtórzę też, że nie rozumiem, skąd opinia, że materiały w Maździe są lepsze - moim zdaniem, nie są (chyba, że mowa o wersjach Style i niżej). Poza tym w sedanie Mazdy nie mam możliwości zmiany kół ze standardowych 16" na 18". Chciałem zamówić dodatkowy zestaw obręczy 18", pod warunkiem dostawy autka na zimówkach - NIE DA SIĘ.... Niby drobiazg, ale wart 1000zł
Kolejny drobiazg - podłokietnik. W Leonie regulacja przesuwu i wysokości, w Maździe brakuje regulacji jednego i drugiego, a bardzo przydatny w dłuższej trasie. W Leonie tylne zagłówki nie posiadają regulacji (regulacja 0-1), w ST ma się pojawić tylni podłokietnik, którego brakuje w Leonie i Leonie SC. Wybór tym samym nadal otwarty... ze wskazaniem na Leona. Tylko ten silnik...
Lopesjus
Nowicjusz

21 Lut 2014, 09:04

Witam.
Stałem przed podobnym wyborem tylko, że rozważałem mazdę w wersji skypassion 165 i leona 1.8tsi 180 a postawiłem właśnie na leona ze względu na silnik i jego dynamikę, poza tym spalanie też ma całkiem niezłe bo moja obecna meganka 1.6 mpi pali podobnie a przy tym to straszny zamulacz.
Ja po 4 latach jazdy autem z silnikiem wolnossącym chciałem koniecznie turbinę więc postanowiłem t.benzyna lub diesel a że mam małe roczne przebiegi poszło na benzynę.
Sądzę, że gdyby silniki mazdy były z turbiną pewnie bardziej bym się nad nią zastanawiał gdyż oba auta wyceniono mi na 90tys. Aha od stycznia w leonach można zamawiać adaptacyjne zawieszenie i progresywne wspomaganie kierownicy pakiet prosto z nowego golfa gti jak dla mnie fajny bajer.

Ps. Tu jest dość fajny test tego leona

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

marcellllus
Nowicjusz

Auto: megane 3

21 Lut 2014, 09:06

Jak zacznie Ci się psuć to będziesz żałował wyboru..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Lut 2014, 09:08

Aha tu jeszcze test mazdy przez tego samego gościa.

marcellllus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alarm zmęczenia, zrób przerwę za kierownicą
    Wiele samochodów jest obecnie wyposażonych w systemy, które wspomagają kierowcę podczas jazdy. Jednym z nich jest kontrola wykrywania symptomów zmęczenia, szczególnie przydatna podczas pokonywania ...

21 Lut 2014, 09:10

kon146 napisał(a):Jak zacznie Ci się psuć to będziesz żałował wyboru..

To jest jedna strona kija ale druga to jak się zasmakuje turbo to można się uzależnić :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

21 Lut 2014, 09:13

Na razie nie słyszałem złych opinii o nowych silnikach tsi stosowanych w autach na platformie mqb.
Rozważałem audi a3, golfa vii także te wszystkie fora śledziłem dość intensywnie.
To prawda stare tsi się psuły zwłaszcza podwójnie doładowane 1.4tsi 160km z kompresorem i turbiną, są one jeszcze dostępne w starszych auatach choć VAG przestał je produkować już jakiś czas temu.
Uważam że mazda to świetny wybór ale jeśli ktoś oczekuje naprawdę fajnych wrażeń z jazdy a to był główny powód zamiany mojego auta na nowe weźmie coś z turbo niekoniecznie od VAG.
marcellllus
Nowicjusz

22 Lut 2014, 10:33

Widzę, że mój wątek odżył :) Ja ostatecznie wybrałem mazdę. Jakość wykonania taka sama jak w Leonie, za to jak już pisałem wnętrze jest znacznie ciekawsze dla mnie. Osiągi? Może i Leon jest nieco dynamiczniejszy/elastyczniejszy ale mazda naprawdę daje radę i to mi w zupełności wystarczy. Nie szukałem auta na trasę a głównie do miasta. Co do silników TSI - zobaczymy za parę lat jak sprawa będzie się miała, wg. mnie dużo większe szanse na mniejszą awaryjność ma mazda (to w końcu 120KM przy 2.0 silniku!).
Z przodu pozycja za kierownicą w maździe idealna, wygodna, w Seacie było dla mnie jakby minimalnie gorzej (wbrew temu co pisze [email widoczny po zalogowaniu] Z tyłu gorzej, ale też bez przesady, bez problemu wygodnie się usiądzie. Bagażnik mógłby być większy i nieco praktyczniejszy...ale cóż jest jak jest. Są pewne drobne mankamenty, jak wa każdym aucie. Za to spalanie w maździe naprawdę może być satysfakcjonujące (czytając pierwsze testy i opinie ludzi).
wlad
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1998
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0 Pb 141KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2004

22 Lut 2014, 12:40

Mazda skutecznie pokazała, że ten dowsizing to jedno wielkie g... W Motorze ostatnio było porównanie Focusa 1,0/125KM i Mazdy 2,0/120KM i Mazda paliła zauważalnie mniej i jeździła lepiej... Pewnie jak to Mazda nie będzie też się psuła.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Lut 2014, 12:49

Niestety z Mazdą sprawy wyglądają mniej różowo. Dla przykładu Mazda 6 - rzeczywista waga jest o około 100kg wyższa niż deklaruje producent, co poddaje w wątpliwość całe to gadanie o skyactive. Jak ktoś poszuka na jotjubach to znajdzie test pokazujący, że 10-letnie dziecko wyrwie tylną kanapę gołymi rękami. Wielu forumowiczów z anglojęzyczynych stron zgłasza też zastrzeżenia do zagłówków - są bardzo lekkie i to budzi wątpliwości, z czego tak na prawdę są zrobione. Pozycja za kierownicą w Mazdzie 3 jest fajna, ale brakuje mi większego zakresu regulacji kierownicy (Leon oferuje znacznie więcej), o podłokietniku już pisałem. W teście w Auto Moto 02/2014 Leon bije na głowę analogicznego Golfa VII i Octawię z mocniejszym silnikiem zarówno pod względem czasu na torze, spalania, drogi hamowania, prędkości w slalomie i głośności w kabinie. Ustępuje tym autom pod względem miejsca w kabinie i bagażniku. Lepsze fotele w tej klasie ma chyba tylko Audi

Reasumując - Leon FR ST zamówiony, osobiście uważam że ten model to będzie przebój VAG
BTW - Leon ST ma bajeczny szyberdach

Lopesjus
Nowicjusz

22 Lut 2014, 12:58

no my nie mówimy, że to zły wybór, bo tak na prawdę wszystko sprowadza się jak ktoś czuje się za kierownicą w tym samochodzie ale ja po prostu nie mam zaufania do tych turbokosiarek od VAGa
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Lut 2014, 14:45

@Lopesjus - przed zakupem (i po) przeczytałem chyba wszystko co tylko jest w sieci na temat nowej mazdy 3 . Znam wszystkie wykryte bolączki, także z tą kanapą (swoją drogą proponuję w innych autach zrobić taki test - gwarantuje zaskoczenie :) ). Mimo to uważam, że to świetne auto za rozsądne pieniądze. Co do wagi, nie wiem, nigdzie nikt o tym problemie w maździe 3 nie pisał, więc nie będę szukał problemów tam gdzie ich nie ma. A to jak jest w szóstce średnio mnie obchodzi - problem tych co kupują 6stke (notabenę też fajne autko).
Powiem jeszcze, że wszystkie testy jakie przeczytałem, zarówno te w gazetach jak i na portalach, opnie ludzi (głównie USA +GB) są bardzo pozytywne. Mazda 3 już zdobywa wiele nagród - jest m.in wśród 7 aut w prestiżowym konkursie "car of the year", w Polsce wygrała w plebiscycie "auto lider" itd. Jakkolwiek na to auto nie spojrzeć, jest to solidny konkurent w swojej klasie - także dla Golfa. Czy lepsze/gorsze od Seata czas pokaże :) Gdyby nie silnik TSI i wygląd wnętrza - brał bym pewnie Seata, jakoś nie przekonuje mnie ten cały downsizing...za chwilę będziemy mieli na ulicach auta o pojemności 0.5l i 150KM ;)
wlad
Nowicjusz

22 Lut 2014, 15:00

wlad jak kupisz już samochód to wrzuć jakieś zdjęcia :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Lut 2014, 15:02

@kon146 jasne :) odbiór mam koniec marca/początek kwietnia. Tak wiec już nie długo...
wlad
Nowicjusz