Jakie opony letnie 215 70 r16 do Mistubishi Outlander 2012

01 Cze 2023, 14:56

Dzień dobry,
Jak w temacie - próbuję wybrać opony w rozmiarze 215-70-r16 do Mitsubishi Outlandera 2012.
Szukam czegoś w budżecie do 500 za sztukę.
Założyłem sobie (nie wiem czy słusznie), że chciałbym żeby ocenę/etykietę przyczepności w deszczu miały "A". Wstępnie znalazłem poniższe:
- Nokian Wetproof SUV
- Vredestein Ultrac
- Uniroyal RainExpert5
- Kleber Dynaxer SUV

Czy możecie doradzić które z nich będą najlepszym wyborem? Albo czy możecie polecić coś spoza tej listy jesli będzie lepsze niz to co znalazłem.

Z góry dziękuję.
mortadeliusz
Nowicjusz

01 Cze 2023, 15:04

mortadeliusz napisał(a):chciałbym żeby ocenę/etykietę przyczepności w deszczu miały "A"
Moim zdaniem warto szukać tak zeby miesiły się w A i B w przypadku mokrej nawierzchni jak i w przypadku oporów toczenia. Czasem opona mając taki sam bieżnik ale wzmocniony profil potrafi już mieć inną "literkę".

Ja bym z tej listy na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o mokrą nawierzchnię postawił opony Uniroyal RainExpert5, a na drugim Kleber Dynaxer SUV.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Cze 2023, 15:26

Rokiko napisał(a):Moim zdaniem warto szukać tak zeby miesiły się w A i B w przypadku mokrej nawierzchni jak i w przypadku oporów toczenia. Czasem opona mając taki sam bieżnik ale wzmocniony profil potrafi już mieć inną "literkę".

W tym budżecie nie widziałem ani jednych opon z ocenami A lub B zarówno za deszcz jak i opory toczenia.
Poza budżetem tez w sumie widziałem bardzo mało takich. Te które wylistowałem to wszystko A - za deszcz i C za opory toczenia.
mortadeliusz
Nowicjusz

01 Cze 2023, 16:20

Generalnie nie ma chyba opon A i A. Te dobre na deszcz będę z reguły miały większe opory toczenia i odwrotnie te bardziej oszczędne będą słabsze na deszczu (na mokrym).

Masz budżet ustalony i chcesz najlepsze na mokra nawierzchnię więc musisz przyjąć, że mogą mieć oznaczenia np. C i A. Tym bardziej, że w założonym budżecie musisz bardziej celować w średnią półkę niż premium.
Rokiko
Forumowicz VIP

01 Cze 2023, 18:30

Rokiko napisał(a):Generalnie nie ma chyba opon A i A.

Są, ale nie w tym rozmiarze. Ja w Outku byłem zadowolony z fabrycznych opon Yokohamy 215/70R16 GEOLANDAR G033.
Parametry średnie-BC, ale nie kopały się na byle łące jak typowo letnie osobowe. No i to solidne, trwałe opony.
Dusterowe Conti dobre jedynie na asfalt. Po mokrej łące(na ryby) jeżdżę z duszą na ramieniu :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

02 Cze 2023, 09:17

yeti65 napisał(a):byłem zadowolony z fabrycznych opon Yokohamy 215/70R16 GEOLANDAR G033
Tyle że one przekraczają nieznacznie budżet autora bo za sztukę wychodzi w granicach 530zł.
yeti65 napisał(a):Dusterowe Conti dobre jedynie na asfalt. Po mokrej łące(na ryby) jeżdżę z duszą na ramieniu :mrgreen:
One chyba są nastawione na oszczędność jeżeli chodzi o opory toczenia i pewnie dlatego tak jest :)
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Extremizer Motor Cup / relacja
    10 Rocznica Imprez SSS – I RUNDA już za nami! Od 10 lat Stowarzyszenie Sprintu Samochodowego organizuje imprezy motoryzacyjne. Zaczęło się od propagowania ¼ mili w Polsce. Obecnie SSS to nie tylko ćwiartka, a ...

02 Cze 2023, 12:26

O oponach H/T w ogole nie myslalem.
Z "terenu" to co najwyżej jakaś droga szutrowa mi sie zdarzy, nie pamietam kiedy się ostatnio ślizgałem przy ruszaniu (nie licząc śniegu).
Ale jesli są jakościowo lepsze niz to co wymieniłem to rozważę naciągnięcie budżetu. Nie jest to jakas wielka różnica.
Warto?
mortadeliusz
Nowicjusz

02 Cze 2023, 14:50

Rokiko napisał(a):One chyba są nastawione na oszczędność jeżeli chodzi o opory toczenia i pewnie dlatego tak jest

Tak, Dacia nawet specjalnie się tym reklamuje-opony o obniżonych oporach toczenia.
mortadeliusz napisał(a):Ale jesli są jakościowo lepsze niz to co wymieniłem to rozważę naciągnięcie budżetu. Nie jest to jakas wielka różnica.
Warto?

To nie są A/T-ki, to normalne opony, tyle że z nieco agresywniejszym bieżnikiem.
Jakościowo są bardzo dobre, ale czy lepsze od wyżej wymienionych to nie wiem. Wiem za to, że Yokohamy są dosyć trwałymi oponami, na Lancerze też miałem Yokohamy (advan) i też byłem zadowolony. Zwykłemu kierowcy bardzo trudno porównać opony, bo przeważnie porównuje się stare zużyte, które zmieniasz, to te nowe zawsze będą lepsze :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

02 Cze 2023, 15:07

yeti65 napisał(a):To nie są A/T-ki, to normalne opony, tyle że z nieco agresywniejszym bieżnikiem

No A/T to nie, ale trafiłem na opis ze to H/T i tym sie kierowałem.
mortadeliusz
Nowicjusz

03 Cze 2023, 06:58

Latam na fabrycznych
Yokohama 215/70R16 GEOLANDAR całkiem niezłe
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979