Jakie opony letnie do S60 215/55R16?

17 Mar 2014, 11:05

Witajcie,
Moja S60-tka musi przywitać się z nowymi letnimi. Chodzi głownie o jazdę po mieście. Chciałbym zapytać się o Wasze opinie, przy okazji podrzucam ważne dla mnie kwestie:

1. Ważna jest dla nas TRWAŁOŚĆ. Robimy z małżonką mą ~ 30 000 km/rok.
2. Oczywiście temat dystansu "hamowania" jest piekielnie ważny.
3. Kwota to max 550 zł/1szt.

Po paru własnych obserwacjach (i fakcie, co na aucie było wcześniej osobiście) moje TOP 3 wygląda następująco:
1. Continental ContiPremiumContact 5 / SportContact 5 (cięzko odnaleźc różnice między nimi)
2. Dunlop SP SportMaxx RT (Tutaj bardzo mi NIE pasuje etykieta dot. oszcżędności (opór tłoczenia, która przedstawiona jest jako E)
[link do Oponeo wygasł]

3. Goodyear Efficientgrip Performance

Jestem otwarty na wszelkie uwagi, propozycje i krytykę ;)
MusiCity
Nowicjusz

Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4
Paliwo: Benzyna

17 Mar 2014, 15:23

Hejka,

No w Continentalach róznica polega na tym, że opony sport - są bardziej sportowe z nazwy i podane piątki są OK jak dla mnie, Goodyeary też dobre, ale możesz pomyśleć jeszcze o oponach od Michelin i nowej gamy Nokian, która ma bardzo dobre opinie i wyniki w testach.

Pozdro :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

17 Mar 2014, 15:52

Witaj,

Nokiany wybrałem na zimę bo też nadszedł czas dla nich wymiany. Dzięki serdeczne za Twój komenarz :)
MusiCity
Nowicjusz

Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4
Paliwo: Benzyna

21 Mar 2014, 10:00

Nie napisałeś parametrów opony. Ale w tej cenie (do 550 zł za sztukę) to spokojnie znajdziesz coś dla siebie. Generalnie to odsyłam do Skąpca - [link do oferty wygasł]. Mają tam fajną wyszukiwarkę. Wpisz profil, średnicę, rozmiar oraz producenta i otrzymasz listę propozycji.
Continental to wiadomo - sprawdzona marka. Oprócz Dunlop zainteresowałbym się na Twoim miejscu Michelin.
tomczak78
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 04 04 1986
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

21 Mar 2014, 16:10

Z wyszukiwarek i porównywarek cen jest jeszcze ceneo i specjalistyczna do opon rezulteo-opony.pl, trzeba się oszukać opon zanim się wybierze tę jedyną :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3