17 Mar 2014, 23:42
Nie jestem ekspertem w dziedzinie motoryzacji dlatego proszę o fachową pomoc. Posiadam felgi o wymiarach 15' 5x110 piasta 65 ET 49 czyli chyba najbardziej standardowe felgi do opla. Samochód to viki b 2.0 16V hatchback i tu mam kilka pytań:
1. Jaki rozmiar opony do tych felg zapewni mi największy komfort jazdy, chodzi mi głównie czy przypadkiem inny profil niż standardowy 195/65 R15 nie jest, nie wiem, bardziej ekonomiczny czy zapewnia mniejsze zużycie paliwa. Dodam że na wyglądzie mi nie zależy ma być bezpiecznie i ekonomicznie.
2. Po przewertowaniu wielu testów opon letnich noszę się z zakupem nowych i tu pytanie które będą lepsze, priorytet to jak największa ekonomia z uwagi na to że jeżdżę raczej ostrożnie choć kiedy można lubię depnąć. Kieruję się trwałością bieżnika oraz oporem toczenia tudzież zużyciem paliwa (chyba że to tylko mit) także wybór padł na Dunlop Sport BluResponse 195/65/15 oraz na Fulda Ecocontroll hp ten sam wymiar. Ewentualnie Vredestein Sportrac 5 i jak wyżej wygląd to sprawa drugorzędna.
Z góry dzięki za pomoc!