Jakie opony letnie wybrać?

26 Sty 2020, 18:14

Przymierzam się do zakupu opon letnich 235/40/18 i zastanawiam się jakie wybrać. Auto to volvo s60 t5 254km, więc jest czym ganiać. Czytałem masę postów na temat opon ale tak naprawde żaden nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi, dlatego postanowiłem poprosić Was o podpowiedź.
Moimi typami są:
1. Goodyear F1 asymmetric 5
2. Yokohama bluearth ac50
3. Yokohama advan sport v105

Myslalem jeszcze o contisport ale po przeczytaniu kilkunastu postów odnoszę wrażenie że to nie byłby dobry wybór.

Zastanawiam się też czy bez problemów mógłbym zmienić profil opony z 235/40 na 235/45 przy tej samej średnicy.

Może macie jakieś doświadczenia i możecie się nimi podzielić?
Bądź zaproponować alternatywe?
Będę wdzięczny za pomoc
lambertlew
Obserwowany

27 Sty 2020, 13:49

lambertlew napisał(a):1. Goodyear F1 asymmetric 5
Ja bym wybrał te z podanych trzech.
Od siebie mogę jeszcze polecić opony Dunlop Sport Maxx RT 2, uważam że warto się nad nimi zastanowić.
lambertlew napisał(a):Zastanawiam się też czy bez problemów mógłbym zmienić profil opony z 235/40 na 235/45 przy tej samej średnicy.
Nie możesz bo tu zmienia się sporo średnica koła aż o prawie 4% na plus, a to jest stanowczo za dużo względem rozmiaru homologowanego przez producenta. Teoretycznie mógłbyś założyć opony w rozmiarze 205/45R18 lub 215/45R18 one by się zmieściły jeszcze w tolerancji ale felga pewnie jest za szeroka do nich. Tak prawdę mówiąc nie ma co kombinować przy tym rozmiarze :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Mar 2020, 12:47

Przede wszystkim takie, na jakie kogoś stać.
Najlepiej nowe - jestem przeciwnikiem zakupu używanych opon.
Wiele osób zadaje sobie też pytanie, czy opona może być ekologiczna?
Nie ma prostej odpowiedzi na tak postawione pytanie.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 12 Mar 2020, 13:00, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin pkt 4.4.e
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Polo 1,2 TSI o mocy 110 KM
    Pod maską opisywanej wersji Volkswagena Polo znajduje się silnik o pojemności 1,2 litra generujący moc 110 KM. Co w tym modelu znajdziemy na liście wyposażenia nie wymagającego dopłaty? Jest kilka takich rzeczy o których ...