Opony wielosezonowe - tylko jakie ( Nexen, Vredestein, Kleber, Apollo)

07 Sty 2016, 14:45

Witam. Już jakiś czas temu zadawałem na forum pytanie odnośnie opon wielosezonowych firmy Nexen. Powoli zbliża się czas zakupu ogumienia i coraz to więcej dylematów. Auto to Mazda 6 GY 2.0 141 koni, obecnie posiadam zimówki R15 195/65 jednak te mają już swój wiek, a przednie niski stan bieżnika w dodatku przód to Continental tył Michelin - tak już kupiłem. Rocznie jeżdżę około 10 tys z czego większość to dojazdy do pracy 12km, nie wybieram się również w góry zimą. Gdybym chciał kupić opony sezonowe musiałbym w tym roku kupić dwa komplety opon czyli wydatek rzędu 1400zł. Jak dla mnie trochę dużo, dlatego zdecydowałem się na zakup wielosezonowych - jeździłem już i na letnich zimą i na zimowych latem, różnymi samochodami ale nigdy na wielosezonowych. Szukałem wielu testów, czytałem i doszedłem do wniosku że są cztery firmy i modele który mnie interesują. Są to Kleber Quadraxer, Nexen Npriz, Apollo ALNAC 4G, oraz Vredestein Quadraxer 5. Ze względu na cenę zaryzykowałbym zakup Nexena lub Apollo, ale o ile o Nexenach coś tam wiem to o Apollo nic oprócz tego że produkuje je Vredestein i zajeły 2 miejsce w teście wykonywanym przez niemiecką gazetę. Czy możecie coś polecić lub powiedzieć więcej o tych oponach ?
Orientacyjne ceny to Nexen -689zł, Apollo- 739zł, Kleber - 808zł, Vredestein - 819zł
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Sty 2016, 16:04

mateusz9986 napisał(a): ale o ile o Nexenach coś tam wiem to o Apollo nic oprócz tego że produkuje je Vredestein i zajeły 2 miejsce w teście wykonywanym przez niemiecką gazetę.

To Apollo produkuje Vredesteiny :lol: Od Nexenów wolałbym chyba Dębicę, a te Apollo to nawet ciekawie wyglądają. To Apollo przejął Vredesteina i jego technologię. Chyba byłbym skłonny zaryzykować i na twoim miejscu brałbym te Apollo :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

07 Sty 2016, 19:02

Też na ten moment jestem najbardziej przekonany właśnie do Apollo, tym bardziej że tak jak piszesz to oni produkują Vredesteina ;). Opona całkiem przyzwoicie wygląda a do tego dane na etykiecie czyli klasa toczenia C i klasa hamowania na ślizgim C, do tego niski hałas zachęcają.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 2007

16 Mar 2020, 21:44

A nie myślałeś nad Yokhamą ? Mają model całorocznych 4S AW21. Osobiście z Yokohamą mam bardzo dobre doświadczenia i na mine byś nie wpadł. Poza tym to również klasa premium.
Bonzo12
Początkujący

Prawo jazdy: 08 06 1990
Auto: Audi A4 B7
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpierw kierunkowskaz, potem hamowanie
    Obok braku sygnalizowania kierunkowskazem planowanego manewru, podstawowym błędem wielu kierowców jest nieodpowiedni moment włączenia kierunkowskazu. Zarówno zbyt wczesne, jak i zbyt późne sygnalizowanie ...