Jakie opony letnie wybrać w rozmiarze 205/55R16?

04 Kwi 2024, 07:38

Czy jest na grupie ktoś kto pomógłby mi doradzić w sprawie opon letnich?
Mam kilka modeli wybranych z różnych firm i różnej półki cenowej. Chciałabym aby ktoś napisał mi które byłyby najlepsze (jeśli chodzę o firmę i jakość) bo kompletnie się na tym nie znam. Czytam rankingi marek opon ale nic mi to nie mówi. Opony rozmiar: 205/55/16
Do wyboru znalazłam tak: (w nawiasie dodam dane które widzę na stronie z oponami)
Goodyear Efficientgrip Performance (91,V, 2024r., B,A,69 db) 366 zł
Nokian Tyres Wetproof (91, V, 2023r., C, A, 68dB) 287 zł
Yokohama BlueEarth-ES ES 32 (91, v, 2024R., c, b, 68 Db) 284 zł
Bridgestone ER300 (91, V, 2024r., D, B, 71 dB) 374 zł
Dębica Presto HP 2 (91, V, 2024r., D, B. 70 dB) 267 zł
Braum 5HM (91, V, 2024r., C, B, 71 dB) 275 zł

Nie do końca wiem co oznaczają te litery V, przy pierwszych literach po roku jest narysowany dystrybutor paliwa, a przy następnej jest narysowana chmurka z deszczem.
Proszę wybaczyć tak łopatologiczne tłumaczenie - jestem kobietą haha. W dodatku pierwszy raz kupuje opony do samochodu. Będę wdzięczna za udzieloną pomoc. :D
natasiudy2003
Obserwowany

04 Kwi 2024, 08:16

Jak dużo i gdzie jeździsz ? czy jest to wyłącznie miasto ? czy pokonujesz długie trasy? czy jest to jazda mieszana czyli miasto i okolice? jak dużo jeździsz zimą i jakie są te twoje zimy? ile km rocznie pokonujesz ..bo być może lepszym wyborem zamiast opon letnich będą opony wielosezonowe.
A tu poniżej wyjaśnienie kilku oznaczeń:
litera V oznacza że możesz jechać na oponie z szybkością do 240km/h
liczba 91 oznacz że wytrzymałość ciężaru dla jednej opony nie może przekraczać 615kg ( ciężar samochodu z paliwem + 5 osób o średnie wadze 85kg podziel przez 4) to ci da konieczną wytrzymałość opony
cyfry przed skrótem dB ( decybele) oznaczają głośność opony czyli hałas jaki wytwarza w czasie toczenie czyli w czasie jazdy po drodze. Średnia to 70-71db
Litery A,B,C --to przyczepność opony do drogi.
Dystrybutor z literą ( A,B, C,D i dystrybutor) oznacza ekonomię opony pod względem zużycia paliwa.A+ dystrybutor super opona pod względem oszczędności paliwa.
Polecam wpisać w wyszukiwarkę Google takie zapytanie ,,Etykiety opon " tam wizualnie wszystko zobaczysz.
Swoje zdanie mogę powiedzieć na temat n/w opon których używałem: Falken..zamontowane fabrycznie w samochodzie żony... Toyota Yaris Cross 1,5, 125kM..bardzo dobre prowadzenie auto lekko śmiga po drodze.
Yokohama..zamontowane fabrycznie w moim Mitsubishi ASX- super opony po mimo że auto waży ok 1,5 tony mam na nich przejechane już 35 tyś km i chyba jeszcze z 15 tyś pojadą
Dębica ..Chevrolet AVEO- dobre jak na swoją cenę , opony, miękkie , u mnie zrobiły 35 tyś i poszły z autem do innego użytkownika.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

15 Maj 2024, 11:25

Jeśli szukasz porady dotyczącej wyboru opon letnich, chętnie Ci pomogę! Spośród wymienionych przez Ciebie modeli, można wyodrębnić kilka istotnych cech, które warto wziąć pod uwagę.

Jeśli chodzi o wybór opon, kilka kluczowych elementów, na które warto zwrócić uwagę, to:

Przyczepność na mokrej nawierzchni: Oznaczenie "A" na etykiecie opony oznacza najlepszą przyczepność na mokrej nawierzchni, dlatego modele Nokian Tyres Wetproof oraz Yokohama BlueEarth-ES ES 32 mogą być dobrym wyborem jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie podczas jazdy w deszczu.

Opory toczenia i efektywność paliwa: Oznaczenie "B" wskazuje na niskie opory toczenia, co przekłada się na oszczędność paliwa. W tym aspekcie wyróżnia się model Goodyear Efficientgrip Performance.

Poziom hałasu: Im niższa wartość w decybelach (dB), tym cichsza opona. Warto zwrócić uwagę, że modele Nokian Tyres Wetproof oraz Yokohama BlueEarth-ES ES 32 mają najniższe poziomy hałasu.

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat specyfikacji technicznych opon oraz ich odpowiedniości dla Twojego pojazdu, możesz skonsultować się z profesjonalistami w sklepie motoryzacyjnym.

Co do liter "V" i symboli obok roku produkcji: "V" oznacza indeks prędkości, czyli maksymalną prędkość, z jaką dana opona jest przystosowana do jazdy. Symbol obok roku produkcji oznacza klasyfikację opony pod względem przyczepności na mokrej nawierzchni (chmura z deszczem) i oporu toczenia (dystrybutor paliwa).

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat wyboru opon lub masz dodatkowe pytania, zachęcam do skorzystania z naszego sklepu internetowego.

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów!
Ostatnio edytowany przez Kao, 15 Maj 2024, 13:30, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
dir5
Nowicjusz

16 Maj 2024, 05:30

W przypadku tych opon, chyba najlepszy stosunek jakości do ceny mają Yokohamy.
Miałem parę razy opony tej firmy(różne modele) i zawsze spisywały się rewelacyjnie.
Nokiany w parametrach i cenie wyglądają podobnie, ale letnich nigdy nie miałem, więc polecać nie będę.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    TOYOTA GAZOO Racing Trophy w Europie
    TOYOTA GAZOO Racing Trophy to nowe zawody dla właścicieli tylnonapędowego coupe GT86 w wersjach rajdowych i wyścigowych, wyprodukowanych przez TOYOTA Motorsport GmbH (TMG). Mieszcząca się w Kolonii firma jest m.in. siedzibą ...