Jakie papiery przy kupnie autka?

27 Mar 2010, 22:08

Witam mam problem ide jutro kupić autko od osoby prywatnej ,autko sprowadzone pół roku temu,a facet sprzedaje szybciej po 5msc autko i wszystkie rejestracje są na niego oc ,ac tablice itd,facet powiedział mi ze da mi kopie opłat akcyzy recykling itd i mi przesle pużniej orginały bo jak mi da orginały to bedzie płacił kase spora bo on jeszcze prowadzi komis,co wy na to tak jest że papierów on nie może dać orginałów przez poł roku od rejestracji?.
I wszystko jest wymienione tzn filtry klocki oleje rozżąd pąpy wraz z aktualnym przeglądem,czy przegląd bede musiał zrobić bo chciałbym zrobic dla pewności.I dowód rejestracyjny jego czasówke powinienem dostać, A i jakie papiery powinien dac mi tzn te dowód zakupu pojazdu dowód rejestracyjny i jakie papiery z opłatami?.Bo narazie bede musiał jeżdzic przez 1msc na jego oc,a tablice skąd mam wziąć swoje jak narazie nie moge zarejestrować autka bo jest jego oc ,bardzo prosze o szczegułową wypowiedż bardzo to ważne dla mnie.Dziękuje.
wik23
Nowicjusz

Miejscowość: z fs

28 Mar 2010, 12:31

Nie lepiej poczekać miesiąc i normalnie zarejesteować na siebie bez żadnyh kłopotów ? Facet który prowadzi komis zna się na rzeczy i może Cie nieźle w bambuko zrobić zwłaszcza jeśli nie jestes w temacie, poza tym jak myślisz dlaczego jakimś cudem WCZEŚNIEJ sprzedaje samochód ? Może szuka jakiegoś jelenia... Ale to tylko moja opinia. Najlepiej niech sie wypowie ktoś kto dokładnie zna procedury
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Mar 2010, 14:25

Witaj.Za duzo chaosu a mało logiki w tej twojej wypowiedzi.Pół roku -5miesięcy,osoba prywatna-komis,jak zarejestrowany w polsce- to zadnych kwitów ci nie trzeba itd.Uporządkuj swoje pytania to dostaniesz rzeczowa odpowiedż.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

31 Mar 2010, 20:56

Ok kupiłem prędzej już autko niż pół roku czyli autko było 5msc u gościa a teraz sprzedał mi i mam jedno pytanie kiedy jest wymagany do okazania i czy w ogóle jest wymagany podatek 2%vat da sie to ominąć by nie zapłacić?Chodzi mi jak będe rejestrował to bedą wołać papierek że zapłąciłem te 2% lub przy oc bedą wołać ?
wik23
Nowicjusz

31 Mar 2010, 21:08

jezeli samochod zostal sprzedany na fakture to jestes zwolniony w innym przypadku musisz zaplacic podatek.
BTW oj chlopie nie widze cie za kierownica wezze sie ogarnij :roll:
falusinski
Początkujący

Miejscowość: śląskie/łódzkie

31 Mar 2010, 22:18

Ale jest to wymagane przy rejestracji czy przy oc?co do ogarniecia to zostaw to mnie bo nie od tego jesteś by mówić co mam robić,twoje zadanie jest odpisać w temacie lub wcale nie pisać pozdr.
wik23
Nowicjusz

31 Mar 2010, 22:21

"moje zadanie"? wiec nic nie pisze :twisted:
falusinski
Początkujący

Miejscowość: śląskie/łódzkie

31 Mar 2010, 22:38

ok
wik23
Nowicjusz

31 Mar 2010, 22:49

wik23 napisał(a):Ale jest to wymagane przy rejestracji

Opłacenie w US musisz dokonać przed rej. bo inaczej nie przyjmą Ci dokumentów
w WK...Rozumisz... :!: :!: :!: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

31 Mar 2010, 23:06

Dokladnie! oplate skarbowa czyli te 2% musisz zaplacic zeby zarejestrowac samochod, a zeby oplacic oc musisz miec zarejestrowany samochod na siebie (swoje numery rej.) Chyba, ze sprzedajacy jako komis wystawi Ci fakture vat - wowczas jestes zwolniony z oplaty skarbowej (2%)
mala88
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań