Jakie Pierwsze auto kupic ??

11 Sie 2013, 15:14

Witam.
W najblizszym czasie koncze 18-stke i mam zamiar od razu kupic sobie samochod sadze ze do tego celu bede mial przeznaczone ok. 8-9 tys. zl.
Wacham sie niestety przy wyborze samochodu... chodza mi po glowie m.in:
Audi A3 (96-99r) - 1.8 Turbo 150 KM (hatchback 3 drzwiowy)
Audi A4 (96-99r) - 1.8 Turbo 150 KM (sedan/kombii)
BMW 318 (95-99) - 1.8 ok 115 KM (kabriolet)
Ewentualnie moze byc jeszcze VW Passat B5.

Potrzebuje samochodu na dojazdy do szkoly dosyc taniego w utrzymaniu w ktorego nie bede lac paliwa wiadrami. Do kazdego samochodu mam zamiar dokupic Instalacje Gazowa.. bo bez tego ani rusz.

Slyszalem ze Audi A3 ma troche malo miejsca z tylu i bedzie ciezko kogos wiekszego zabrac ale najbardziej mi sie z nich wszystkich podoba i uwazam ze wieksze nie jest mi potrzebne.
A4 znowu jest dluzsze lecz w Kombiku podoba mi sie bardziej niz w Sedanie i mojej dziewczynie tez ale mam wrazenie ze bedzie to za duze auto jak dla mnie.
Kazdy powtarza kup lepiej 5 drzwiowe i wieksze.. najlepiej A4 bo latwiej bedzie ci sprzedac i wieksza wygoda niestety A3 przemawia do mnie bardziej.

Auto tez przyda mi sie na wspolne wyjazdy z dziewczyna na wakacje..bo wole pojechac samochodem niz gniesc sie w pociagu 14 godzin. A3/A4 przy tym silniku pali ok. 10 litrow gazu wiec na przejazd 100 km wydawalbym ok. 25 zl. Czyli praktycznie tyle samo ile place za dojazd pociagiem do niej.
Jakiego wyboru dokonac najlepiej ? Wpiszcie nizej jakie wy proponowalibyscie samochody.
mikecandys
Nowicjusz

Auto: nie mam

11 Sie 2013, 15:19

Witam, każdy z nich bym odrzucił bo to typowe dresowozy dla młodych rycerzy ortalionu którzy zasuwali fizycznie by mogli je sobie kupić i wyrywać lachony na wiejskich bawkach dbając jedynie o to by felgi i lakier błyszczały by się lansować i oszczędzając na mechanicę bo jej nie widać a ich niekoniecznie stać na utrzymanie bo zbiory są tylko w wakacje, stąd też mało zadbanych aut.
Lepiej kupić np. Toyotę Avensis samochód popularny niegdyś wśród lekarzy a więc ludzi majętnych w dodatku samochód bardzo trwały w porównaniu do niemców.
JDM
Początkujący

Prawo jazdy: 27 06 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Lexus
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

11 Sie 2013, 15:27

Na te auta masz za maly budżet. Ja rozgladnalbym się za Astra G.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Sie 2013, 15:29

Niestety mam sentyment do Niemieckich samochodow najbardziej przemawia do mnie wlasnie Audi/Mercedes i ewentualnie jeszcze Ford Mondeo MK3 ewentualnie moglbym sie skusic na jakiegos Japonca Subaru/Mazda/ Mitsubishi Eclipse.
Do reszty samochodow jakos nie mam az takiego zaufania.
Co do tego wpisu ze te samochody sa dla dresow... niestety nie sprawdza sie to tak samo jak kiedys lecialy teksty w strone forda ze "Ford jest G*wno wort"... niestety sie to nie sprawdzilo rodzice maja forda i sa z niego zadowoleni.. praktycznie zadnych napraw.
Chce ladnego autka w przystepnej cenie.. a te wyzej wymienione akurat maja te wymagania :)
mikecandys
Nowicjusz

11 Sie 2013, 15:32

Kazde z nich jestem w stanie kupic w cenie od 6.5 - 9.5 tys zl. w dobrym stanie i z przebiegiem do 230 tysiecy :).
Interesuje sie motoryzacja.. lubie czesto przegladac ogloszenia i w tej cenie moge dostac je w dosyc dobrym stanie.
Az tak mi nie zalezy na jakims odpicowanym na maksa samochodzie ktory sie z kilometra lsni nowoscia bo auto z 96-97 roku takie nie bedzie..

Przegladam praktycznie codziennie ogloszenia i A3 jak i A4 idzie zlapac w dobrym stanie za ta cene... A dodam tylko ze ja tym samochodem jak zrobie max. 10 tys km rocznie to bedzie cud.
Astra nie przemawia za bardzo do mnie ewentualnie na Bertone moglbym sie skusic.

Ostatnio przyciagnal moja uwage ten egzemplarz A3 cena nie jest zbyt wysoka... A3 z tych lat max. kosztuja 11-12 tys ale z duzo mniejszymi przebiegami.
Ostatnio edytowany przez mikecandys, 11 Sie 2013, 15:40, edytowano w sumie 1 raz
mikecandys
Nowicjusz

11 Sie 2013, 15:39

Zaraz Cię posiadacze 15 letnich A4 TDI przekonanych, że ich samochód jest prestiżowy i wart 15 000 zł albo Golfów IV z końca lat 90tych wartych rzekomo 10 000 zł zakrzyczą.
Nie bez powodu te auta tak słabo trzymają wartość, spójrz na A4 nowe kosztuje najmniej 130 000 zł a taki Accord 80 000 zł, po paru latach rynek ceni wyżej o blisko 40% tańszą Hondę, dlaczego?
Awaryjny zawias to tylko wierzchołek góry, a jak się nałożą zaniedbania poprzedniego właściciela to wręcz lodowca.'
To już lepiej skorzystać z tradycyjnego dla niemców ogromnego spadku wartości w przypadku BMW, przynajmniej fajnie jeździ no i może dołączysz do ekipy dragracera JigSawa(który killuje hatche ON w Rumii e36 + LPG) :lol:
JDM
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy airbag chroniący kolana kierowcy
    Pierwszy airbag chroniący kolana kierowcy – Toyota Avensis (T250) –marzec 2003. Pierwsze poduszki powietrzne (airbagi) montowano jako opcję w samochodach koncernu GM już we wczesnych latach 70. System stał się ...

11 Sie 2013, 15:43

Niestety na Francuza ani na Wlocha nie dam sie namowic.. te auta w starszych latach slyna z duzo wiekszej awaryjnosci niz moj rower po przejechaniu ponad 5 tys km rocznie... i niestety nie podobaja mi sie nic a nic.
mikecandys
Nowicjusz

11 Sie 2013, 15:48

Ja bym jednak wolał jakiegoś francuza choć oczywiście Japońce najlepsze, przede wszystkim polaczki cebulaczki się na nie nie rzucają więc są tańsze, po drugie ciężko spotkać margines społeczny za kierownicą bo ich przerażają stereotypy więc można liczyć na samochód od kogoś kto wie do czego służy samochód, po trzecie psują się ale nie bardziej niż niemieckie.
Mitsu Galant wygląda tak, że młodemu powinno się spodobać a to japońska maszyna.
JDM
Początkujący

11 Sie 2013, 15:52

Galant niestety jest jednym modelem ktorego nie znosze :D Z wygladu ten samochod to tragedia to juz wole popatrzec na Eclipse z 96-97 roku albo uzbierac z 5 tys .wiecej i kupic Mazde 6 z 2003-2004
mikecandys
Nowicjusz

11 Sie 2013, 15:53

Do listy moge dorzucic ewentualnie jeszcze Honde Prelude ale slyszalem od znajomego ze ile sie wleje tyle spali.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mikecandys
Nowicjusz

11 Sie 2013, 16:35

W podanym budżecie znajdziesz A3 czy A4 ale w najsłabszym silniku 1.6 i w ubogiej wersji (bez klimy).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Sie 2013, 17:17

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ogladalem tego... nie jest jakis zbytnio zajezdzony... bylem go ogladac po wizycie w stacji kontroli pojazdow wyszedl dobrze a jakos nie ma "ubogiego wyposazenia" nie zapominajmy ze te auta maja po 15-20 lat.. wiec jak na swoj wiek to wyposazenie maja lepsze niz 10 letni Polonez....
mikecandys
Nowicjusz

11 Sie 2013, 17:20

Drogo, w Niemczech kupiłbyś takie w dobrym stanie za 1000 euro i to bez wieś tuningu bo tam nikt nie chce takimi starociami jeździć.
JDM
Początkujący

11 Sie 2013, 19:28

Ale to audi to musiało swoje przejść. Już sam wygląd mnie odstrasza.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Sie 2013, 19:38

A mnie wlasnie przyciaga... Lubie samochody po tuningu sadze ze do Audi czy Mercedesa to nie pasuje.. ale delikatny niczemu nie zaszkodzi.. przyciemniona szyba dobra alufelga i od razu lepiej sie prezentuje
mikecandys
Nowicjusz