Jakie sprzęgło w xsara picasso 2.0 HDi grudzień '05

13 Maj 2012, 11:03

Witam wszystkich posiadam od nowości xsarę picasso 2.0 HDi prod.grudzień 2005r niestety od pewnego czasu plastiki wpadają w rezonans co skutkuje buczeniem wibracjami ogólnie nieprzyjemne zjawisko. Ponadto przy ruszaniu autko skacze tak jak by w benzynie ruszać bez gazu silnik skacze momentalnie przenosi się to na resztę auta. Podczas jazdy słychać bicie (początkowo myślałem żę opony czy felgi są do wymiany czy doważenia ale po doważeniu i sprawdzeniu geometrii wszytko powinno być w porządku a nie jest ) do tego czasami na niższych biegach 2-3 podczas jazdy jednostajnej ma się wrażenie jak by auto sie krztusiło (skacze czuć to mocno na sprzęgle) silnik pracuje dobrze bo po dodaniu gazu nie ma efektu zaduszenia tylko autko jedzie (tak jak mówie zdarza się to czasami przy jeździe jednostajnej na niskich biegach)

Czy ktoś z was miał podobny problem ?? Mechanik powiedział że prawdopodobnie do wymiany jest dwumasa (nie znam się ) ale czytałem różne fora i wszędzie piszą że w tym modelu nie ma dwumasy (jest w 1.6 benzynie). Pytanie czy mechanik chciał naciagnąć... mniejsza o to... proszę o pomoc bo autko jak do tej pory jeździło bez awaryjnie żadnych wymian oprócz zalecanych przez serwis (paski napinacze tarcze klocki olej itd ...) autko ma teraz przejechane 160 tys.

z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam Rysiek
DKRycho
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 04 2005
Auto: Xsara Picasso 2.0 HDi '05 90KM

15 Maj 2012, 13:04

polecam Valeo np. takie - [link do iParts wygasł], o ile rzeczywiscie w aucie sprzeglo jest do wymiany... moze lepiej zmien mechanika skoro temu nie ufasz i niech nowy zobaczy co i jak.

p.s. w silniku hdi 90-konnym nie ma dwumasy
Marian27
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

15 Maj 2012, 14:13

tzn już wcześniej były tarcze sprzęgłowe wymieniane , łożysko i docisk wszystko było robione przy ok 100 tys teraz mam 160 ... Mam forda tranzita i przy podobnych objawach inny mechanik zalecił wymiane sprzęgła po czym stukanie ustało i auto przestało skakać. Jesteś pewien że w 2.0Hdi nie ma dwumasy ?
DKRycho
Nowicjusz

15 Maj 2012, 16:29

różne fora i wszędzie piszą że w tym modelu nie ma dwumasy (jest w 1.6 benzynie)

:?: :?: w benzynie - po jasna cholerę

masz efekt padniętej dwumasy , ale diagnostykę silnika zrobić nie zaszkodzi
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

15 Maj 2012, 17:46

znacie może jakiś warsztat godny zaufania w okolicach Tarnowskich Gór ewentualnie Katowice-Gliwice który by nie zdarł wszystkich pieniędzy a zrobił by taką diagnostykę rzetelnie??
DKRycho
Nowicjusz

17 Maj 2012, 13:25

Silnik 90KM jest za słaby by stosować w nim dwu masę.Te silniki mają dwa słabe punkty,mianowicie : koło pasowe osprzętu, oraz nietrwały tłumik drgań koła wałka rozrządu(to może być to).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

17 Maj 2012, 22:48

jak ocenić czy to może być to ?? tak jak mówię autko "skacze" bardziej można powiedzieć tłucze bo dźwięk przypomina traktor najgorzej na wstecznym bo wszystko wtedy skacze efekt bardzo niekomfortowy jak się kogoś wiezie
DKRycho
Nowicjusz

18 Maj 2012, 13:24

Ale jak skacze ,zawieszenie, czy tylko buda?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

18 Maj 2012, 17:39

skacze tak jak by miał za wysoki bieg przy ruszaniu -inaczej nie wiem jak to wytłumaczyć silnik przenosi drgania i samochód cały zaczyna skakać przypomina to lekko zachowanie jeżeli by wrzucić przy 20km/h 5 bieg mniej więcej podobnie tylko dużo mocniej
DKRycho
Nowicjusz

19 Maj 2012, 08:28

Przyczyn szarpania jest wiele,zaczynając od strony układu przeniesienia napędu(zużyte przeguby),przez zużyte sprzęgło(tarcza,docisk,) aż po problemy z silnikiem.Tutaj być może tłumiki drgań skrętnych przy tarczy sprzęgłowej szlag trafił.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

20 Maj 2012, 10:31

Wiesz co generalnie autko mam z salonu także jestem pierwszym właścicielem i jak do tej pory oprócz wymiany sprzęgła (i całego jego osprzętu) przy 100 tys nic w nim nie było robione. Liczyłem że ktoś spotkał się z podobną usterką
DKRycho
Nowicjusz

20 Maj 2012, 11:08

Silnik na tzw.luzie dobrze wkręca się na obroty?Skoro sprzęgło zostało zrobione,to może być problem z silnikiem,czasami szarpanie jest powodowane zużyciem łożysk ,wykruszeniem kół zębatych albo zmianami termicznymi elementów skrzyni biegów,czasami tym uszkodzeniom towarzyszą zgrzyty.Tutaj musisz wykluczyć problemy ze strony silnika.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

20 Maj 2012, 12:26

no sprzęgło ma przejechane ok 60 tys teraz ... na luzie chodzi dobrze czasami jest słyszalne takie piszczenie lekkie ale jak dosłownie delikatnie oprze sie stope na sprzęgle to znika piszczenie (trzeba ją tam trzymać bo inaczej wraca) ostatnio doszedł jeszcze taki dziwny dźwięk też pojawia się czasami przeważnie na 3 biegu jak przyspiesza się powoli mało dynamicznie jak by takiego rzężenia (ciężko opisać mnie kojarzy się to z dyszeniem starego psa lub kaszlem palacza ) dźwięk nie jest głośny raczej przytłumiony i jest jednolity czyli wydech psa .....(w tym momencie przyspieszam) i dźwięk znika.

Z góry przepraszam za takie porównania(może komuś się to dziwne wydać) ale cieżko opisać niektóre dźwięki gdybym podszedł do tego profesjonalnie podając częstotliwość okres i amplitudę było by jeszcze bardziej niezrozumiale.
DKRycho
Nowicjusz

22 Maj 2012, 16:03

W kwestii nowego sprzęgła zapraszam na naszą strone zajmujemy się właśnie czymś takim,więc na pewno będę w stanie pomóc.
Exedy24
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: AUDI A4

22 Maj 2012, 17:49

to bardzo miłe ale z tego co widzę nie posiadacie sprzęgieł do citroena ...
DKRycho
Nowicjusz