Jakie świece zapłonowe wybrać?

05 Sie 2020, 13:15

Witam, jakie świecie wybrać? Zależy mi na tym, aby wybór był dobry i odpowiedzialny. Motorcraft - co o nich sądzicie? Jakiej firmy wy wybraliście?
Dzony8
Nowicjusz

07 Sie 2020, 08:46

Pierwsze co to muszą to być świece odpowiednie dla twojego silnika czyli rozmiar gwintu odpowiednie parametry cieplne, ilość elektrod itd musi się zgadzać z tym co przewidział producent.

Kolejna kwestia to to ile chcesz wydać kasy bo można kupić świece już za 10-15zł ale i powyżej 50zł. Skąd taka różnica? Chodzi ot w jakiej technologi jest ona wykonana te najtańsze zwykłe najczęściej przy jeździe na benzynie powinniśmy wymieniać co jakieś 20 tkm, droższe mamy platynowe one już spokojnie wytrzymują przebiegi 30-40tkm i większe, na koniec mamy świece irydowe które powinny bez problemu wytrzymać 50-70tyś. tkm, a nawet więcej.

Ja mam dobre opinie o zwykłych świecach Denso nigdy nie miałem z nimi problemu i dobrze służyły przy przebiegach nawet większych niż podałem. Nawet na LPG sprawdzają się i długo wytrzymują. Jakiś czas temu z NGK miałem problemy niedługo po założeniu niestety uważam że jakość trochę poszła w dół na przestrzeni ostatnich lat.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Wrz 2020, 15:28

Pytanie,jakie to auto,Ford?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Transport ładunków sypkich
    Do przewozu sypkich i suchych produktów luzem niezbędny jest odpowiedni sprzęt oraz wykwalifikowana kadra. Ważne jest także wieloletnie doświadczenie pozwalające odpowiednio transport przygotować oraz przewidzieć prawdopodobne ...
    Toyota Corolla E12 T-Sport Compressor (2005–2007)
    W 2004 roku na rynek weszła, zaprojektowana całkowicie od nowa i po raz pierwszy w europejskim biurze Toyoty w Nicei, Corolla E12. W gamie pojawiła się także, najmocniejsza w historii cywilnych Corolli, wersja T-Sport Compressor. ...