Jakie V6 do 10 tyś?

26 Paź 2016, 16:13

Noo..tak chyba nie do końca o to tu chodzi, fakt z Leonem 1,8T za 10k może być ciężko ale kupisz A3 98 rok 1,8T i zrobisz soft i niewiele godzej pojedzie bo lekkie auto..ale
1) autor nie szuka 6 sek do setki tylko V6 do 10k
2) Podałem jako propozycję Audi A4 2,4 V6 jako alternatywę
3) Pan szybki zaproponował segment E krowisko Maxima która w tej wersji nie jedzie jakoś super, szczególnie zamulona automatem, a dodatkowo twierdzi że V6 Audi/Vw ciekną głowice, problemy z naprawami, rozrządy, cewki..
Myślę że Maxima V6 nic tańsza i prostsza w naprawach nie będzie a cieknąca głowica ją tez może dotyczyć
4) była mowa o dynamice że niby A4 V6 nie jedzie a taki grzmot Maxima nic lepiej nie pojedzie, a potem to bzdurne porównanie do kompaktu 200 konnego turbo itd..
Tylko o to mi chodziło.
Łokoj
Początkujący

Prawo jazdy: 17 10 2005
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

26 Paź 2016, 16:24

Cieknięcie głowic itp to w VR6, tu nie ma co się spierać, te silniki były nieudane konstrukcyjnie ze względu na swoją budowę.

Co i tak nie zmienia faktu, że 1.8T jest lepszym i bardziej rozwojowym silnikiem, ale trzeba liczyć się z tym, że nikt nie kupuje turbo benzyny, żeby jeździć po bułki.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

26 Paź 2016, 16:25

Odpuść kolego te V ki od Vaga.. Mam znajomych którzy narzekają na nietrzymanie mocy, wycieki oleju w tych silnikach.
Zastanów się nad rzędową szóstką od BMW. Ja nie wachałbym się ani chwili, e36 2.5 do dychy coś powiniennes trafić, może e46 2.0i przed lifta.
Bardziej podoba mi się dzwięk r6 praca dynamika i spalanie ale to tylko moja opinia.
Pozdrawiam :)
lukasz78
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Focus mk2
Silnik: 1.6 100km duratec
Rok produkcji: 2006

26 Paź 2016, 16:29

Łokoj napisał(a):) Pan szybki zaproponował segment E krowisko Maxima która w tej wersji nie jedzie jakoś super, szczególnie zamulona automatem
autor tematu nic nie wspominał o osiągach, a jedynie o silniku v6 :ok:
Łokoj napisał(a):fakt z Leonem 1,8T za 10k może być ciężko ale kupisz A3 98 rok 1,8T i zrobisz soft i
boli mnie Twoja hipokryzja - raz piszesz, że 1.8t jest bożyszczem, a na jego zakup musisz mieć miliard dongów afrykańskich, a tu nagle na czilku za 10k kupisz egzemplarz, który na dodatek będzie się nadawać do zrobienia softu :o no i pytanie czy 10k liczysz za auto i zrobienie softu, bo jak tak, to przebadaj się na chorobę dwubiegunową.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Paź 2016, 17:10

mike napisał(a):autor tematu nic nie wspominał o osiągach, a jedynie o silniku v6

Takie zdanie to kieruj do swojego ukochanego kolegi Szybkiego który wyciąga argumenty z tyłka bo nie może na Vw/Audi patrzeć :
szybki napisał(a):Współczuje przyszłemu właścicielowi tego a4 V6 jak zobaczy zestawienie dobroci płynących z zawieszenia okraszonych super udaną V6ką i jej osiągami...

Po drugie czytaj ze zrozumieniem, nie pisałem o 1,8T jako o bożyszczu ani że trzeba mieć dongi ale znam się na motoryzacji i rynku i wiem że za 10-11 są z 98 roku jakieś audi ale za 6-7 nie istnieją.
Poza tym sam soft to nie 100 tys tylko 1200 zł max..czyli mamy ile ok 11200 zł..
Dla Ciebie to problem taka kwota?

Ale nie o tym jest temat i nie rób będąc moderatorem świetnym jakiś offtopów...które już i tak zaczał szanowy pan szybki
Łokoj
Początkujący

Prawo jazdy: 17 10 2005
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1,4
Rok produkcji: 2000

26 Paź 2016, 17:24

1.8T to jedyny opłacalny silnik z grupy VAG. Podatny ma modyfikację i mało awaryjny o niskim spalaniu.
Z minusów to bardzo słaby dół oraz spore zużycie oleju co mnie osobiście irytuje.

Jeżeli ktoś woli autko co sprawniej jedzie od dołu i ma zapas w całym zakresie obrotów zdecydowanie lepszym wyborem jest wolnossąca jednostka V6 o pojemności od 3litrów.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Camry - historia innowacji
    Toyota Camry, średniej wielkości sedan z napędem na przednie koła, należy – obok Corolli i Priusa – do najlepiej rozpoznawalnych modeli japońskiej firmy na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych jest od wielu ...

27 Paź 2016, 02:15

Lekąc na te kłótnie z których autorowi i tak odpowiedzi nie przybywa.
Może Omega B albo B FL z V6 od 2.5 w górę?
MadLoneWolf
Nowicjusz

Auto: Nie mam

27 Paź 2016, 07:23

Ja tylko pozwole sobie zauwazyc, ze maxima z automatem ma az 9,6s do setki i uwierzcie, ze w kwestii przyspieszenia szalu nie ma cokolwiek szybki by nie mowil. W sprincie miejskim jechala prawie rowno ze 125konna cklasa 220cdi...
No, ale to nie jest samochod do sprintow, dosyc fajnie sie nim jezdzilo i przy takim spokojnym toczeniu nic mu nie brakowalo, chociaz dla mnie troche za niska pozycja za kierownica.
Ogolnie sam bym kupil taka maxime, za powiedzmy 5k, bo fajniejszego auta w tym budzecie nie ma, ale robinie z tego jakiejs kosmicznej technologii przez szybkiego jest smieszne.
Pare pier... bylo do zrozbienia jak to w 20letnim aucie, czesci drogie.
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI

27 Paź 2016, 10:19

959 napisał(a):Ogolnie sam bym kupil taka maxime, za powiedzmy 5k, bo fajniejszego auta w tym budzecie nie ma, ale robinie z tego jakiejs kosmicznej technologii przez szybkiego jest smieszne.

Ale o czym Ty piszesz jakiej kosmicznej technologii???
Zestawiłem go z V6 więsvagena zaproponowanego wcześniej przez Łokoj-a.

A jej "kosmiczność" polega tylko na nie posiadaniu miliona mankamentów pt. "zrób to sam" i fajnej jeździe. Oczywiście umiarkowany apetyt na paliwo w VQ30 też jest przyjemny :D

Łokoj napisał(a):2) Podałem jako propozycję Audi A4 2,4 V6 jako alternatywę

Alternatywę czego??? Utopienia kasy???
Zadałem Ci kiedyś pytanie czy tojkowego 2,2 d4d podałem kiedyś jako dobrą aleternatywę na diesla???
Łokoj napisał(a):Myślę że Maxima V6 nic tańsza i prostsza w naprawach nie będzie a cieknąca głowica ją tez może dotyczyć

Ale wiesz to na 100% czy tylko tak myślisz nigdy nie mając nic wspólnego z maximą...?
Łokoj napisał(a):4) była mowa o dynamice że niby A4 V6 nie jedzie a taki grzmot Maxima nic lepiej nie pojedzie, a potem to bzdurne porównanie do kompaktu 200 konnego turbo itd..
Tylko o to mi chodziło.

Bzdurny to jest Twój tok rozumowania... ponieważ ja ustawiłem maximę z innym autem a Ty teoretyzujesz... więc ja sprawdziłem a Ty dalej teoretyzujesz.
Oczywiście nie podaje tego jako 100% wyznacznik no bo w aucie turbo różnie mogło być ze sprawnością no ale coś w przybliżeniu wiadomo...
Więc nawet jak 1,8t było w serii w leonie z manualem i jechało tak minimalnie gorzej od maximy to i tak klockowata maxima wychodzi pozytywnie.
A a4b5 2,8V6 masz wrażenie jakie???

Łokoj napisał(a):Ale nie o tym jest temat i nie rób będąc moderatorem świetnym jakiś offtopów...które już i tak zaczał szanowy pan szybki

Masz racje z tym offtopem ale z drugiej strony po co polecasz gó..no tylko dlatego że łapie się budżetowo i nazywa się Audi???

A tak właściwie o czym tu dyskutować jak ktoś nie widzi różnicy pomiędzy VQ30 a V6ką wieśvagena... :cry:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

28 Paź 2016, 18:54

Maxima dla mnie trochę za duża, może taki efekt na zdjęciach, nie wiem. Automat odpada, jestem zwolennikiem mieszania wajchą. Jakieś tam pieniądze by się znalazły co by dołożyć. Galant na plus, bardzo ładna furmanka, ale nic mnie tak nie chwyta za serce jak mondziak. Nie wiem jak się sprawuje w tym silniku, ale miałem kiedyś mk1 z tym że 2.0 136KM z 4x4, jeździło fajnie, ale zaczął się sypać :( Jest ktoś w stanie wypowiedzieć się/wyrazić opinie nt. Forda z ogłoszenia, które wrzuciłem? I proszę Panowie, nie pałajcie do siebie nienawiścią, bo temat na 3 strony, a prócz ciekawej, nie powiem, dyskusji, konkretów niewiele ;)
Zontas
Początkujący

Zdjęcia: 17
Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 25 01 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Alfa Romeo 156 Sportwagon
Silnik: 1.9 jTD 115KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002