Jakie wybrać auto - 4500 zł ?

22 Lis 2012, 18:38

Witam, po sprzedaży poprzedniego auta, rozglądam się za następnym. Budżet na zakup w granicach 4500 - 5000 zł. Nie mam żadnych szczególnych typów, jednak chciałbym by był to samochód z rocznika 1997 lub młodszy, ekonomiczny (benzyna lub diesel), jak najmniej problemowy. Auto będzie mi służyło do codziennych dojazdów na studia - 80 kilometrów dziennie.

Nie interesują mnie Tico, 126p i Cinquecento :) Proszę o jakieś propozycje, jeżeli to możliwe z uzasadnieniem czemu :)
łejn
Początkujący

Miejscowość: Lbn
Prawo jazdy: 06 01 2010
Auto: Nie mam

22 Lis 2012, 19:49

ja proponuje poszukać Astrę F z jakimś 8 zaworowym silnikiem skoro ma być ekonomiczne i pomyśleć nad instalacją gazową, poza tym to bardzo dużo oferowanych aut ma już gaz założony. A propozycje uzasadniam tym, że jest to całkiem często spotykane auto, częście w miare tanie i łatwo dostępne, tylko na blache musisz uważać
archi4lo
Początkujący

Miejscowość: PL
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

22 Lis 2012, 20:10

Lanos, lanos, ew Lanos.

Oczywiscie z lpg, najlepiej 8v.
Oprocz zalet poleconej astry nie ma raczej problemow z blacha i duzo lepiej sie prezentuje.

Minus to duze spalanie - dlatego tylko z lpg
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

22 Lis 2012, 23:01

Dzięki za propozycje :) A co sądzicie o Seicento, Citroenie Saxo, Renault Clio?
łejn
Początkujący

23 Lis 2012, 01:11

Z pierwszego postu wywnioskowalem ze nie interesuja Cie maluchy :)

Jesli jednak tak, to na pewno kazdy z nich spali duzo mniej niz lanos, innych plusow nie widze.

ps no i jeszcze zaparkujesz w wielu miejscach gdzie sie wieksze auto nie zmiesci ;)
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

23 Lis 2012, 07:58

Seicento,Clio,Saxo jak najbardziej tak.Typowe miejskie auta które dużo nie palą.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Lis 2012, 09:00

Rozważam wszelkie propozycje... Myslałem jeszcze nad Corsą B, Alfą 145 lub 156 (choć raczej rozsądek mówi żeby 156 odrzucić - nie w tych pieniądzach szukać, kolega ma 145 od półtora roku i jest bardzo zadowolony), Fiatem Bravo. Ciężko jest mi się konkretnie ukierunkować, nie chciałbym się sparzyć po zakupie, dlatego szukam możliwie młodszego rocznika.
łejn
Początkujący

23 Lis 2012, 12:02

80km dziennie to Corsa lub Astra,Lanos i Brava też mogą być ale one lubią swoje spalić (często 10l spokojnie),jest jeszcze Seicento,mój z 2003roku ma 131tys nalatane i silnik rewelacja :ok:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lis 2012, 13:08

Trafiło mi się zupełnie przypadkiem dzisiaj Citroen Saxo rocznik 1999/2000, jestem po oględzinach. Silnik 1.1 benzyna bez gazu, blacha zdrowa (oprócz kilku dość wyraźnych rys na masce), silnik suchy nie myty, ładnie i równo pracuje, szyby oryginalne, numery na nich się zgadzają, belka tylna ok. Przebieg 170 tyś, czy realny to nie wiem :D 8 lat w jednych rękach. Co zwróciło moją uwagę z problemów, mogących mieć znaczenie w późniejszej eksploatacji, to kwestia skrzyni biegów i kierownicy (układu?).

W przypadku skrzyni biegów, biegi wchodzą bez jakiegokolwiek problemu, jak w masło, jednak jest duży luz w pozycji neutralnej na boki, tj. prawo - lewo, tak nie powinno być na pewno. Czy to jakaś poważna usterka?

Co do układu kierowniczego, to również jest wyczuwalny luz, jednak tylko w czasie jazdy. Gdy auto stoi, luzu nie ma (nie wiem jak to opisać, po prostu w pewnym zakresie obrotu kierownicą chodzi bardzo lekko, koła zaczynają skręcać, potem jest wyczuwalny opór, taki normalny). Samochód nie ma wspomagania.

Warto się tym poważniej zainteresować? Gdyby nie te dwa problemy, to bym na pewno kupił. Cena wyjściowa 4500 zł za to autko.
łejn
Początkujący

24 Lis 2012, 15:49

Moje typy to :
-skoda felicia ,
-corsa b (silniki 1,2 8V , 1,4 8V ),
-astra 1 ( silniki 8V) ,
- fiat punto 1 ,
-fiat siena ,
-fiat bravo .
Lanos to też świetny pomysł , clio i saxo ok ale będą problemy z tylnią belką .
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM

25 Lis 2012, 10:46

ZA 4,5 tyś zł poszukałbym Fiata Bravy z instalacją lpg- najlepiej na tym wyjdziesz. Ewentualnie VW Polo lub Fita Punto. Mniejsze i ekonomiczne,ale w podanym budżecie w sam raz.
ZmienOlej
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1991
Auto: BMW M3

25 Lis 2012, 12:23

Polecam polo jak dobrze poszukasz znajdziesz już w takiej kwocie , w porównaniu do golfów są lepiej utrzymanie i mają mniejsze przebiegi .Ibizę też znajdziesz tylko mnie nie leży ten wygląd i na pewno solidniejsza będzie polówka.
randybez
Nowicjusz

Auto: golf