Ktore auto z listy do 22 tysi najlepiej kupic?

22 Lis 2012, 17:00

Witam,

Moj budzet to 22 tys. (+/- 2 tysie) na ewentualne naprawy i dodatkowe koszta lub okazje w wyzszej cenie. Interesuje sie takimi modelami jak:

Seat Leon II
Mazda 3 (Sedan lub hatchback)
VW Golf V PLUS
Audi A3 Sportsback [moze cos doradzicie jeszcze?]

Potrzebuje auto jak najbardziej funkcjonalne do jazdy po miescie oraz na co 2gi weekend na wyjazd do 200 KM w jedna strone. Auto w tygodniu bedzie pokonywac maxymalnie 30 km, w weekend w sumie tez 30, co drogi kolo 300-400. Zalezy mi by auto bylo niezawodne a w razie naprawy bym nie stracil majatku :P Musi tez byc ladne z zewnatrz i miec ladne wnetrze. Ktore auto wybrac? Czy audi w otrzymaniu jest tak drogie jak BMW? Moze ktos zna roznice w naprawach audi i VW GOlf Plus? No i w koncu czy tego Golfa Plusa mi nie ukradna, skoro tak kradna Golfy?

Dziekuje za wszelkie podpowiedzi!

Pzdr
mad
madhooker
Obserwowany

Auto: nie mam

22 Lis 2012, 17:25

Za 22, ani nawet 24tys porzadnego leona nie kupisz.
Z audi i golfem (03) masz szanse, mazde na pewno znajdziesz w tej kwocie.

Z przebiegu wnioskuje ze tylko benzynka wchodzi w gre - tu u vaga jest nieciekawie, chyba ze wezmiesz stare sprawdzone 1,6.
Mazda wypada lepiej ale tez maly wybor - zdaje sie ze 2 silniki znosne (104 i 150 bodajze, ale 2. poza budzetem raczej).

Rozgladalbym sie za mazda, szczegolnie w sedanie, na pewno to samochod najmniej awaryjny (najgorsze powinno byc tu audi). Ale wiekszosc to niestety sprowadzane diesle z niemiec. Skupilbym sie na poszukaniu benzynki
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

22 Lis 2012, 18:02

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Idealne auto dla Ciebie ;)
Desire
Początkujący

Prawo jazdy: 06 01 1974
Auto: Tolek
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005

22 Lis 2012, 20:01

1) najbrzydszy seat w historii
2) diesel do 60km tygodniowo po miescie? Idzie zima wiec od razu niech kupi dobre kable i 2 auto do odpalania pierwszego

no i poza budzetem, za tyle moze juz leona znajdzie, a ten juz jako tako wyglada, nawet lepiej niz jako tako
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

23 Lis 2012, 13:45

Ktos jeszcze sie wypowie prosze?

Do Yankee

Dzieki, wlasnie Mazda mi sie najbardizej podoba, potem Golf Plus (slyszalem ze tansze czesci sa do niego niz reszty oraz cala naprawa)

Do Desire

Potrzebuje opinie i odpowiedz na zadane pytanie. Odpowiedzi na moje pytanie nie ma, raczej szukasz kogos na opchanie samochodu, a w tym temacie nie o to chodzi. Jak to Yankee zauwazyl, auto odstrasza niz przyciaga. Poza tym zadna z tego okazja, za te cene mozna rocznikowo 1 a nawet 2 lata mlodsze kupic jak sie dobrze poszuka w komisie chocby w Niemczech. Pewne sa tak samo jak Twoje, bo kto powiedzial ze u nas sa lepsze, niby z jakiej paki? Predzej znajdzie sie tam niekombinowane auto jak u nas. A samochody stoja i prosza sie o wziecie :) a niedlugo bedzie rok 2013 i zima, wiec ceny pojda znowu w dol. Ale wszystkim dobrze zycze wiec moze ktos to auto kupi.
madhooker
Obserwowany

Auto: nie mam

23 Lis 2012, 19:26

mazda 3 1.6 105 KM :ok:
Opel Astra 1.6 115 KM.
Do miasta i na tak krótkie dystanse Diesel nie opłacalny, także benzynka to idealne wyjście. Te modele z tymi silnikami nie spalą za dużo, dadzą jakąś tam frajdę z jazdy i pociągną na wyjazdy na weekend.
ArsenalFun
Początkujący

Auto: Mazda Premacy
Silnik: 2.0 DiTD
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 najczęstszych usterek zimowych
    Ujemne temperatury, śnieg, wilgoć i sól na drogach. Zima to czas szczególnie trudny dla kierowców oraz ich samochodów. Mimo łagodnego początku sezonu, w najbliższym czasie pojawią się warunki rzutujące ...
    Jak podróżować bezpieczniej samochodem?
    Instruktorzy Szkoły Auto SKODA doradzają, jak wygodnie i bezpiecznie podróżować samochodem. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Pozycja za kierownicą to podstawowy element bezpiecznej jazdy ...

25 Lis 2012, 12:52

To nie moje auto(skad w ogole taka mysl ;/)? Podałem ci przykład, ale ty już z góry z kolega skreślacie z powodu wygladu, ze to diesel(ze dużo pali itp, itd). No ale to jest diesel i ma to swoje uroki i wady. Odnośnie innych cacek(innych modeli) w niemczech, czy tez polsce to śmiało ruszaj w trasę i trać pieniądze na oglądanie perełek :). Życzę powodzenia.. . :piwo:
Desire
Początkujący

Prawo jazdy: 06 01 1974
Auto: Tolek
Silnik: 2.0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005