REKLAMA
Cześć wszystkim w niedługim czasie planuję zmianę auta. Szukam czegoś z segmentu C, najlepiej w kombi. Auto będzie robiło do maksymalnie 15 tys. kilometrów rocznie (miasto, weekendowe wycieczki), więc przy takich przebiegach w grę wchodzi tylko benzyna. W oko wpadły mi chyba najpopularniejsze auta w tym segmencie czyli Ford Focus MK2 oraz Opel Astra H.
Jak chyba każdy oczekuję - niskich kosztów eksploatacji, bezawaryjności i komfortu jazdy. Chciałbym też niezbyt wielkiego apetytu na paliwo i nie najgorszej dynamiki.. czy to możliwe? Czy takie rzeczy tylko w Erze? Powiem szczerze najbardziej skłaniam się ku Focusowi choć nie wiem, który motor wybrać 1.6 chwalony za bezawaryjność ale głośny i słaby a 1.8 i 2.0 stosunkowo ciężko znaleźć. Może wyprowadzicie mnie z błędu lub potwierdzicie czy Focus to dobry wybór Czemu dosyć często słyszy się "nigdy więcej Forda"
- jaka jednostka będzie jest najlepsza? Focus (1.6 Duratec 100KM, 1.6 Duratec Ti-VCT 115KM, 1.8 Duratec 125KM) vs. Astra H (1.6 ECOTEC 115KM, 1.8 ECOTEC 140KM)
- który z powyższych silników będzie najoszczędniejszy (spalanie oraz naprawy)?
- które auto jest lepiej wyciszone?