Jakie żarówki do Toyoty Corolli E15?

01 Maj 2014, 18:36

Obecnie mam HB3 i HB4 halogeny Osram Nightbreaker Unlimited.
Chcę zmienić na LEDy, a nie wiem które lepsze led'y do corolli?
Bo w błąd kupiłem HB3 LED Cree 30W i świecą b. słabe.
Kto wie które lepiej i poleca? Byłoby lepiej 60W czy 80W i SMD czy CREE aby były takie same mocy co do Osram Nightbreaker.
CorollaX
Nowicjusz

Auto: Toyota Corolla E15
Silnik: 1.4 D4D
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

02 Maj 2014, 10:27

Mają być w mijania 55W w drogowych 60W. Żarówki 80 czy 100W s niedopuszczalne.
HB4 ( 9006 ) mają tylko 51W, natomiast HB3 ( 9005 ) mają jak dobrze pamiętam 60W, czyli tak jak być powinno. Problemem zawsze były HB4 - 51W to troszkę za mało.
Co do Ledów - trudno powiedzieć jaka moc Leda będze ok. Wiem, że LED 30W są dobre, ale do jazdy w dzień. I tak producenci piszą. Ewentualnie piszą, że nie nadaje się do jazdy w nocy.
Przerabiałem te żarówki w Jeepie ( i nie tylko ja ) - są te same. 51 wat były troszkę słabe, więc założyłem jakieś Philipsa, które dawały ileś tam % więcej światła - na drodze było ok, ale w terenie się to nie spisywało i założyłem ksenony i teraz jest ok.
Niestety ksenony to duży koszt :(
Z kolei jak założysz HB o mocy 80 czy 100W to w bardzo szybkim czasie wypalą ci się odbłyśniki i szkło reflektora się zrobi lekko żółtawe, bo też nie wytrzyma temperatury takiej żarówki.
Moja naprawdę dobra rada - albo wymień reflektory na ksenony ( jak są dostępne dla twojego auta ) albo musisz pozostać prry żarówkach typu HB.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

02 Maj 2014, 14:46

Dzięki! Wszystko zrozumiałem.
CorollaX
Nowicjusz

Auto: Toyota Corolla E15
Silnik: 1.4 D4D
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan GT-R
    Choć GT-R jest w zasadzie zupełnie nowym autem, wprowadzonym na rynek w 2008 roku, wprost wywodzi się od sportowych wersji modelu Skyline o takim samym oznaczeniu. A te nigdy nie były dostępne ze zdejmowanym dachem. Nawet ...