Jakie żarówki sa najlepsze i warte kupienia.

29 Sty 2009, 17:22

Witam
Doradcie mi jakie zarowki najlepiej uzywac - jakie firmy , symbol itp.
Autko to Chevrolet Aveo.
Wole sie zapytac przed przepaleniem niz po fakcie szukac na szybkiego.
Portal
Nowicjusz

Miejscowość: Podlasie

29 Sty 2009, 19:57

Philips + 30% lepszych nie trzeba
czarusk
Nowicjusz

29 Sty 2009, 20:00

oczywiscie przy przepaleniu jednej fabrycznej , nalezy twedy wymienic na dwie takie same co podales ?
Portal
Nowicjusz

30 Sty 2009, 14:33

Obojętnie jaka żarówkę się wkłada,to jak jedna się przepali,powinno wymienić się od razu obie - ta nowa będzie świecić jaśniej,a ta stra ciemniej,co wynika z eksploatacji.
Ja od siebie jeszcze zaproponuję Philips Blue Vision.O żarówkach plus ileś tam procent więcej światła mam ogólnie dobre zdanie,ale niestety te szybciej się przepalają,ponieważ nie ma nic za darmo - w tych żarówkach drucik wolframowy jest nieco cieńszy niż w zwykłych żarówkach(dlatego świeci jaśniej) i szybciej się przepala.Niestety w jakiś sposób trzeba uzyskać te więcej światła przy tym samym napięciu i mocy żarówki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Sty 2009, 16:18

rozumiem ze one daja bardziej biale swiatlo ? a moc swiatla jest taka sam jak standardowej ?

Druga sprawa to zywotnosc - jaka jest zywotnosc tej standardowej a jaka tej +30% ?
Portal
Nowicjusz

31 Sty 2009, 11:26

Tak - plusy dają bardziej białe światło.A żywotno.ść?Czasami zdarza sie,że jest o połowę mniejsza niż żarówki standardowej.Na moc musisz oczywiście patrzeć,ponieważ po rynku krążą żarówki nawet 100W.Są one oczywiście niezgodne z przepisami i takiej żarówki założyć nie możesz.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

31 Sty 2009, 12:00

mocy wiekszej nie bede kupowal - wezme takie jakie sa oryginalne.

Czyli te philips +30 daja bardziej biale swiatlo a te co podales Blue to tez tak samo czy bardziej pod kseony sa one robione ?
Portal
Nowicjusz

31 Sty 2009, 19:36

Witam.Najlepsze sa oryginalne żarówki!!!Reklamy typu +30%,+60% wiecej swiatła to chwyt marketingowy,czyli kit.Może niedługo bedzie można kupić +150% wiecej światła? :lol: :lol: kompletna bzdura :!: Uwierzcie: żarówka pomalowana na niebiesko nie może być lepsza niż ta z bezbarwną bańką. Nawet jeśli producent zwiększyłby temperaturę żarnika, zapewniając większy strumień świetlny, taka żarówka miałaby króciutką żywotność. Nie kupujcie takich produktów, nawet jeśli półki w hipermarketach uginają się pod nimi. Właściciele tych sklepów z pewnością sami używają lepszych produktów niż te, które sprzedają.Zainteresowanych odsylam na tą stronke: http://www.auto-swiat.pl/wydania,Supertest-zarowek-H7-sprawdzamy-ktore-swieca-najlepiej,22303,1.html
kamilh78
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

31 Sty 2009, 23:49

Blue Vision Philipsa mają bańkę zabarwioną delikatnie na błękitno,ale świecą normalnie,na biało.Tylko z dlaeka,albo jak się schylisz i popatrzysz w reflektor,to będzie widać taką delikatną błękitną poświatę.Ale świeca normalnie,na biało.O tej i innych żarówkach,możesz poczytać na stronach producenta.Nie wybieraj tylko żarówek,które dają więcej światła o jakiś tam procent - faktycznie dają one więcej światła,czyli świecą jaśniej,ale tak jak pisałem,świecą czasami nawet o połowę krócej niż normalne.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Lut 2009, 07:38

dzieki
Ja wiem ze trwalosc zarowki to wartosc wzgledna ale powiedcie ile srednio swieci zarowka normalna ( zwykla lub blue) a ile srednio zarowka z tymi % ( np +30) ?
Czy przy kazdej wymienie zarowek ( np przy przepaleniu zwyklej i wymieniueniu dwoch na blue to trzeba jechac do jakiegos serwisu , wyrzucic 10 zl aby ustawili swiatla abym nie oslepial) ?
Portal
Nowicjusz

01 Lut 2009, 12:44

Przy wymianie żarówek zawsze powinno się jechać ustawić reflektory.Oczywiście mało kto się do tego stosuje,a efekty widać na drodze...A czasami warto podjechać po wymianie żarówek na kontrolę ustawienia reflektorów - dobrze ustawione zapewniają dobrą widocznośc drogi.A tak,to strumiń światła.zamiast cały być skierowany na drogę,to część jest na drogę,a część w niebo albo za bardzo na boki,albo za bardzo w dół.Ale szkoda tych 10 zł....
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Wrz 2009, 20:09

MotoAlbercik napisał(a):Blue Vision Philipsa mają bańkę zabarwioną delikatnie na błękitno,ale świecą normalnie,na biało.Tylko z dlaeka,albo jak się schylisz i popatrzysz w reflektor,to będzie widać taką delikatną błękitną poświatę.Ale świeca normalnie,na biało.O tej i innych żarówkach,możesz poczytać na stronach producenta.Nie wybieraj tylko żarówek,które dają więcej światła o jakiś tam procent - faktycznie dają one więcej światła,czyli świecą jaśniej,ale tak jak pisałem,świecą czasami nawet o połowę krócej niż normalne.
Dzięki, MotoAlbercik jest nieoceniony, udzielił mi odpowiedzi o trzy kolorowe światła właściwie nim zapytałam, szkoda, że nie zauważyłam jego wypowiedzi wcześniej. Ogólnie zastanawiam się, czy jest sens kupować +50, czytałam, że mogą oślepiać innych, gdybym kupowała Philipsy, to brać +30? A może właśnie Blue Vision??
ollza
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

08 Wrz 2009, 16:25

Ja mam Nightguide, coś takiego, do Fiata Punto i podoba mi się efekt :):):)
Ostatnio edytowany przez Shari, 10 Wrz 2009, 23:02, edytowano w sumie 1 raz
Shari
Nowicjusz

Miejscowość: wwa

09 Wrz 2009, 15:53

ja sie dałem namówic w czasie przegladu na żarówki Philipsa +50% i jestem zadowolony. Moze to kwestia sugestii ale wydaje mi sie że świecą jaśniej niz te poprzednie
dar1
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

16 Wrz 2009, 17:54

A to są te trzykolorowe? Ja wolę białe, ale co do firmy to tak, dobra.
ollza
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa