Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Musisz celować w średnią półkę opon żebyś był w miarę zadowolony.Dantes04 napisał(a):Jakie/jakiej firmy opony byście wsadzili do tego auta?
Jaki masz założony budżet na komplet opon? Nikt chyba nie chce przepłacać najważniejsze to znaleźć opony które będą nam odpowiadały jeżeli chodzi o założenia budżetu i przyjemności z jazdy.Dantes04 napisał(a):Nie chcę przepłacać.
Trzeba sprawdzać na etykietach co podają aczkolwiek czasem nie do końca się to sprawdza w rzeczywistości. Ja bym chyba wolał ciut głośniejsze opony (i tak pewnie różnicy nie zauważysz) ale z lepszą przyczepnością.Dantes04 napisał(a):Robię miesięcznie około 1300km. Fajnie jakby nie były za głośne.
No to masz odpowiedź wyżej w co Ja bym celował ewentualnie jeszcze poszukaj może trafisz na jakąś promocję.Dantes04 napisał(a):Myślę że do 1000 to tak właśnie Max
Dantes04 napisał(a):Kupiłem całkiem rześkie opony z felgami. Pytanie teraz moje, czy jak mam na nich oponę 225/55 R16 7" et46 i będę chciał przełożyć na tą felge oponę 205/55 R16 to przejdzie to? I czy wszystko będzie jeździć jak trzeba
Hm… coś mi tu nie gra z rozmiarem opony do A4 czy czasem nie kupiłeś felg od A4 lub A6? Oryginalnie A3 ma rozmiar 205/55R16 nie możesz jeździć na 225/55R16 bo to za duża różnica średnic która wynosi 3,36% a dopuszczalna jest do 2%. W tym przypadku opona szersza powinna być 225/50R16.Dantes04 napisał(a):Pytanie teraz moje, czy jak mam na nich oponę 225/55 R16 7" et46 i będę chciał przełożyć na tą felge oponę 205/55 R16 to przejdzie to
Oryginalnie masz rozmiar 205/55R16 i względem tego rozmiaru powinno się dobierać inne opony które będą miały taką samą średnicę lub różnica do niej nie będzie większa/mniejsza niż 2%. W przypadku większej lub mniejszej średnicy po założeniu takich opon będą wyższe przekłamania licznika ale co gorsza podczas kolizji można mieć problemy z ubezpieczycielem jak sprawdzi rozmiar opon który nie jest dopuszczony w danym modelu samochodu.Dantes04 napisał(a):Nie mogę 9ch wsadzić do mojej Audi? Czy źle zrozumiałem. Powinnem je przelozyc na inne opony?
Wydaje mi się że A3 miała spory zapas miejsca z tego co pamiętam ale mogę się mylić. Tak czy inaczej nie powinien na takich kołach jeździć nawet jak będą pasowały, ewentualnie założyć odpowiednie opony do tych felg jak ET będzie ok względem oryginalnych.yeti65 napisał(a):Cichy-Opony szersze i z większą średnicą, na szerszych felgach z nie wiadomo jak pasującym odsadzeniem- nie byłbym taki pewny, co do tego braku obcierania.
Dalej nie wiemy jakie masz felgi ale jeżeli oryginalne to domyślam się że będzie to felga o parametrach: 6x16 ET48 - VW 5Q0Dantes04 napisał(a):Zamontowane mam stalówki z opona "letnia" 205/55 R16
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]