Samochod pływa po wymianie opon

20 Lis 2019, 00:56

Witam. W ostatnim czasie zamienilem lagune 1 na nowszy model.

Samochod kupiłem na zimowych oponach, po tygodniu czasu zauważyłem że z przodu mam jedną oponę inna.

Długo nie myśląc, odwiedzilem wulkwnizatora i zainwestowałem w komplet nowych zimowych opon. Podczas wyważania wyszło, że mam krzywe felgi. Wyjechalem z warsztatu na 3 nowych oponach i zapasowce na prawym przednim kole (jedna alufelgi zostawiłem im do prostowania) . Panowie zamienili mi również felgi przednie z tylnymi, tak aby na tych krzywych felgach samochod jak najlepiej trzymal się drogi.

Już po wyjechaniu od majstrow byłem nie zadowolony z nowego zakupu. Auto zaczęło sciagac na lewą stronę. Strasznie pływa podczas przyspieszania i jest niebezpiecznie na zakrętach. Dodatkowo dużo bardziej czuć bicia na kierownicy.

Przed wymiana opon byłem zafascynowany tym jak auto pewnie trzyma się drogi, obecnie boję się sam nim jeździć a co dopiero dać kobiecie z małym dzieckiem.

W czym jest problem? Panowie wulkanizatorzy coś sknocili czy nowe opony muszą się dotrzeć?

Ciśnienie jest odpowiednie, koła dokrecone
Passeran
Nowicjusz

20 Lis 2019, 11:45

Passeran napisał(a):Podczas wyważania wyszło, że mam krzywe felgi
Wygląda na to że felgi z tyłu były w gorszym stanie niż te z przodu i być może stąd ten problem. Felga może mieć bicie promieniowe i osiowe. Generalnie na maszynie do wyważania powinno być widać jak się zachowuje.

Passeran napisał(a):Wyjechalem z warsztatu na 3 nowych oponach i zapasowce na prawym przednim kole
Inna sprawa że jak jedziesz na jednym kole innym nie wiem czy to dojazdówka to samochód tę inaczej się zachowuje i da się to odczuć.

Jakie opony nowe kupiłeś? Podaj model, rok produkcji i rozmiar?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Lis 2019, 17:45

Opony budżetowe - giti winter. 39 tydzień 2018r.
Dojazd był Inny ale wcześniej też miałem założona inna oponę na przodzie.

Problem już jest rozwiązany. Felga na zapasie była jeszcze bardziej powyginana od tych docelowych i po jej zdjęciu wszystko wróciło do normy
Passeran
Nowicjusz

20 Lis 2019, 21:52

Ok, ale na tych oponach też nie masz co liczyć na jakieś dobre właściwości trakcyjne i duży komfort prowadzenia. Kupując budżetówki trzeba się z tym liczyć tym bardziej że mają już ponad rok.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Lis 2019, 22:08

Passeran napisał(a):giti winter
tu masz problem..... masz nauczkę na przyszłość :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wystawa "Od 0 do 100" w Audi museum mobile
    Wystawa "Od 0 do 100", prezentowana w Audi museum mobile w Ingolstadt, ukazuje moment, w którym marka Audi weszła na stałe do segmentu aut klasy wyższej. Tym momentem, bardzo znaczącym w historii koncernu AUDI AG, ...