Jakiego diesla polecacie do 6/7/8 tyś

15 Cze 2013, 15:24

Witam,

jak wyżej, na zakup auta mam przeznaczone od 6-8 tyś złotych. Zależy mi na dieslu. Autko mam zamiar używać w trybie mieszanym ale częściej wyjeżdżam poza miasto. Od jakiegoś czasu wertuję ogłoszenia ale powoli koczą mi się pomysły. Do tej pory wyłoniłem faworyta w postaci Opla Astry II DTI 2.0. Jest to ciekawa opcja, słyszałem wiele pozytywnych opinii na temat tego auta. Dużym plusem Astry jest rozrząd na łańcuchu co redukuje nam koszty po zakupie do wymiany oleju i filtrów. Zastanawiałem się również nad VW Golfem IV, Borą i Passatem. Wydaje mi się że ten ostatni mimo fajnej stylistyki i wyglądu będzie ciężko znaleźć coś na czym warto zawiesić oko. Myślałem jeszcze o Fabii oraz Octavii. Mam mętlik w głowie. Chciałbym coś co mimo niedużego budżetu pochodzi jeszcze parę lat, dobrze jeśli byłby to łańcuch rozrządu. Proszę o wasze przemyślenia i pomysły co do zakupu. Chętnie wysłucham również opinii użytkowników owych pojazdów. Pozdrawiam i miłego weekendu.
furja86
Początkujący

Auto: Toyota Auris I
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Cze 2013, 15:36

Akurat 2.0 DTI nie jest zbytnio polecany,jak już to 1.7 ze stajni Isuzu.
Golf IV i Bora to będą szroty,Passat pewnie B5 więc tak samo odpuść.
I tylko mi nie mów że da sie kupić bo są takie na allezłomie..
Za te pieniądze możesz poszukać Peugeota 406 HDI.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Cze 2013, 17:27

nikt nie ma nic do dodania.
furja86
Początkujący

15 Cze 2013, 18:05

furja86 napisał(a):6/7/8

Zejdź na ziemię. Za wysoko mierzysz , a za mało kasy masz.

Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

15 Cze 2013, 20:09

Za 6-8 to ja bym zaproponował alfe romeo 156 1.9 jtd lub 2.4 jtd ,fiata brava/bravo 1.9 jtd,fiat punto tu z kolei jest duży wybór aut i rocznik będzie ciekawy chyba że citroen xara hdi też bardzo ciekawe auto bardzo niedoceniane u nas.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

15 Cze 2013, 20:40

nie rozumiem dlaczego mam zejść na ziemię. jak wiedzę na otomoto czy na allegro astry czy golfy w cenie 6-8 to mam zejść na ziemię, zapewne dlatego, że koleżanka magda sama ma golfa III bo na IV jej nie wystarczyło. macie koledzy jeszcze jakieś propozycję
furja86
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V40 R-Design - sportowa odmiana nowego modelu
    Na targach motoryzacyjnych w Paryżu po raz pierwszy zostanie zaprezentowana sportowa odmiana nowego modelu Volvo V40 - R-Design. Auto ze zmienionym zawieszeniem i topowym silnikiem T5 o mocy 254 KM, będzie rywalizować ze ...
    Niebezpieczny brud na samochodzie
    W okresie zimowym, z powodu topniejącego śniegu, na drogach często zbiera się błoto i sól, co skutkuje koniecznością częstych wizyt kierowców na myjni. Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę z ryzyka jakie ...

15 Cze 2013, 20:40

nie rozumiem dlaczego mam zejść na ziemię. jak wiedzę na otomoto czy na allegro astry czy golfy w cenie 6-8 to mam zejść na ziemię, zapewne dlatego, że koleżanka magda sama ma golfa III bo na IV jej nie wystarczyło. macie koledzy jeszcze jakieś propozycję
furja86
Początkujący

15 Cze 2013, 20:56

Ja polecam zadbane Mondeo Mk2.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Cze 2013, 20:59

a nie jest tak że aut na F się nie kupuje... wolałbym nie myśleć o fordach choć ich linia bardzo mi się podoba.
furja86
Początkujący

15 Cze 2013, 21:04

golfa 4 , passata b5 czy bore kupić w dieslu w tych pieniądzach to jest proszenie się na własne życzenie o bolesne problemy po kieszeni , te auta są na skraju wyczerpania i właśnie vw i audi to są auta najchętniej klejone z kilku w stosunku do innych marek można się łatwo wkopać.
Auta na F z reguły są w lepszym stanie bo są przeważnie nowsze i z reguły te auta robią sporo mniejsze przebiegi jak tzw markówki
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Cze 2013, 21:25

dzięki ak83. ale nikt do tej pory nie wypowiedział się na temat opla. Moim zdaniem diesel Astry II w cenie np 7000 to dość dobra jakość w stosunku do ceny. miałem kiedyś starą astrę 1.4 w benzynie i chwaliłem sobie choć troszkę gniła :angry:
furja86
Początkujący

15 Cze 2013, 22:16

Kupują starego diesla w 6-8 tyś zł można łatwo się wkopać bo ewentualne naprawy są sporo droższe niż kupno używanego silnika benzynowego.Z doświadczenia wiem że astre G w naprawdę przyzwoitym stanie można kupić nawet za 7 tyś bo sam mam takiego od pół roku w domu 99r benz 2.0 i poza poduszką skrzyni nic nie wymagało naprawy i nie wymaga z tą opinią że opel gnije to tak nie do końca prawda moją ma tylko 2 małe rdzawki niecały centymetr odpadniętą farbę na wewnętrznej części nadkola nad kołem z tyłu reszta nie tknięta .Jeżeli to ma być koniecznie ropniak w astrze to tylko 1.7 isuzu bardzo prosty silnik który można stosunkowo tanio naprawić i do którego jest ogrom części używanych w rozsądnych pieniądzach,jedyna wada tego silnika w astrze to że nie jest specjalnie dynamiczny w przyśpieszeniu.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Cze 2013, 22:22

słyszałem właśnie że wersja dti 2.0 jest też ok. czemu skłaniasz się przy 1.7. 2.0 ma 100km więc jest już czym ciągnąć. czym różni się 1.7 od 2.0 orientuje się ktoś.
furja86
Początkujący

15 Cze 2013, 22:34

1.7 td isuzu to zwykły turbodizel a 2.0 dti to już nie to samo
ak83
Aktywny