Jakiego wybrać rodzinnego VAN-a?

17 Maj 2011, 18:08

Witajcie

Chciałbym zaczerpnąć Waszej opinii w temacie Van-ów (mini van-ów). Chcę sobie kupić rodzinnego Van-a. Auto ma być 7 osobowe, w miarę pojemne, ekonomiczne i bezawaryjne. Od dłuższego czasu rozglądam się za tym tematem i na dzień dzisiejszy lista kandydatów wygląda tak:

1. VW Sharan 1.9 TDI (lub mniej chętnie Alhambra lub Galaxy)
2. Renault Grand Espace 2.0 dCi
3. Mazda MPV II 2.0 CRDi
4. Chrysler Grand Voyager IV 2.5 CRD

Budżet oscyluje w okolicy +/- 22 000,- zł.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie na temat powyżej wymienionych modeli lub propozycje innych. Wielkie dzięki.
VuQ
Nowicjusz

Miejscowość: Z internetu

17 Maj 2011, 20:56

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ja polecam coś takiego lub Voyagera.
Auta najbardziej się nadaja na rodzinne vany. Jak dla mnie Sharanem na tylnej kanapie bardzo niewygodnie się jeździ bo nogi sa prawie pod brodą a mazda wydaje się być za mała.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

17 Maj 2011, 21:03

A ile km rocznie robisz? Bo jeżeli sporo to bardzo dobrym samochodem byłby VW Sharan 1.9 TDI z dynamicznym silnikiem i przyzwoitymi osiągami. Galxy to jego brat bliźniak,ale jak dla mnie dużo mniej komfortowy.
AutoSol Sklep
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

17 Maj 2011, 21:18

Rocznie robię nie dużo bo max 20000 km. Voyager bardzo mi się podoba i od niego właściwie zacząłem przeszukiwanie vana. Znalazłem niestety o nim sporo złych opinii i informacji o paliwożerności silników diesla. Po prostu to nie jest już ten Voyager co dawniej. Szkoda bo najbardziej mi się podoba :-) Sharan byłby ok, choć tez podobno bywają awaryjne. Widuje też ich sporo na taksówkach co z kolei świadczy o tym że się sprawdzają. Przyglądnąłem się też dokładniej Grand Espace i powiem szczerze że jest ok. Tylko nie wiem jak ich z jakością i awaryjnością, no i oczywiście ze spalaniem. Gdyby było ok to wysoce prawdopodobne jest że dałbym się przekonać :-)
VuQ
Nowicjusz

17 Maj 2011, 21:21

A nie bierzesz pod uwage Voyagera z PB+LPG?
Koszt przejechania kilometra podobny, wieksza moc i mniejsza szansa na kosztowna awarię.
fiko7
Stały forumowicz

17 Maj 2011, 21:27

Oczywiście brałem to pod uwagę. Według opinii które usłyszałem i wyczytałem w sieci Voyager oprócz silnika ma też ogólne problemy z awaryjnością innych podzespołów. Samochód zdecydowanie najfajniejszy ale ze względu na duże prawdopodobieństwo problemów mechanicznych i nie tylko jest na ostatnim miejscu mojej listy.
VuQ
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe porządki w samochodzie
    Pierwsze opady śniegu, oblodzone ulice i chodniki oraz mroźne temperatury powinny być wyraźnym sygnałem dla kierowców, żeby przygotować samochód do zimy. Wymiana opon, sprawdzenie układu hamulcowego czy zaopatrzenie ...

17 Maj 2011, 21:32

Najwięcej problemow jest z silnikiem diesla. Znam parę osób co maja te auta w benzynie i od kilkulat zmieniaja tylko na nowsze i nie chcą żadnych innych aut. W rankingach Voyager jest na podobnych miejscach co Sharan i Galaxy. Zreszta ogólnie Vany zajmuja slabe pozycje.
fiko7
Stały forumowicz

17 Maj 2011, 21:37

Które dokładnie silniki mają w Voyagerach osoby o których piszesz?
VuQ
Nowicjusz

17 Maj 2011, 21:40

3,3 litra
fiko7
Stały forumowicz

17 Maj 2011, 21:42

i jak ze spalniem i awaryjnością?
VuQ
Nowicjusz

17 Maj 2011, 21:46

Poza normalnymi przeglądami nic się nie dzieje, a co do spalania nigdy nie pytałem ile pala ale zawsze mi mówią że eksploatacja wychodzi taniej niz diesla (tylko jedna z tych osób miala diesla i po nim już 2 benzyniaka i diesla nie chce.)
fiko7
Stały forumowicz

17 Maj 2011, 22:27

VuQ napisał(a):1. VW Sharan 1.9 TDI (lub mniej chętnie Alhambra lub Galaxy)

Te 2000-2002 Sharany czy Alhambry, co sa po 20k zl, to maja sporo przebiegu nabite, co do Alhambry ona sie niczym od Sharana nie rozni tak naprawde, Galaxy sie troche wiecej rozni, sporo bylo w najtanszych wersjach okrojone wyposazenie, czy skrzynia tylko 5-cio biegowa. Wszystkie trzy wyjezdzaly z tej samej fabryki w Portugali.

Jak cie spalanie interesuje to Alhambra I po FL, 1.9 130KM, w trasie sie w 6l na 100km miesci spokojnie przy predkosc i 100-110km/h, porazka jest za to zima, jak jest duzy mroz i bedziesz np po 3-4 km jezdzil, a potem po jakims czasie kolejne 3-4km, to bedziesz mial spalanie ponad 10l.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

18 Maj 2011, 08:53

Voyager miał zawsze słabe diesle. Jak już Voyager to tylko benzyna+lpg 3.3L lub 3.8L rozrząd na łańcuchu i dobrze znosi gaz. VW w TDI jak najbardziej się nadaje, ale miejsca z tyłu trochę mało to fakt :wink:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

18 Maj 2011, 10:17

Stiopa napisał(a):VW w TDI jak najbardziej się nadaje, ale miejsca z tyłu trochę mało to fakt :wink:

Na ostatnim rzedzie foteli jest mniej wiecej tyle miejsca ile w passacie z tylu + sie wygodniej siedzi, bo sa osobne fotele, a nie kanapa 3 osobowa. Srodkowy rzad foteli, tez bez zastrzerzen. Przy wersji 7 osobowej, bedzie trzeba troche do przodu przesunac srodkowe fotele, zeby na ostatnim rzedzie bylo wiecej miejsca. Autobus to to nie jest, ale da rade w 7 osob jechac w wmiare normalnych warunkach, nawet gdzies dalej. Skorzane fotele z Alhambry sa 10 razy wygodniejsze niz zwykel szmaciane z VW, nie wiem jak welurowe, bo znajomy ojca ma wlasnie VW w jakiejs biednej wersji i fotele nawet przednie to porazka, prawie jak na taborecie sie siedzi, twarde i plaskie. Co prawda jestem troche przyzwyczajony do "tronu" z W210, no ale duzo gorzej sie siedzi na fotelach z VW w taniej wersji vs Alhambra z najwyzszej ze skora.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI