Jakiej firmy polecacie akumulator ??

24 Sty 2017, 13:56

Kozak mi działa już nieco ponad 4 lata, nie twierdziłbym że to noname bo jeden z lepszych w tej cenie akumulatorów moim zdaniem, drugi raz używam akumulatora z tej marki i po raz drugi służy ponad 4 lata, chodź domyślam się, że niedługo konieczny będzie zakup nowego.
Maniek3322
Nowicjusz

Auto: Honda Civic

24 Sty 2017, 14:49

Maniek3322 napisał(a):Kozak mi działa już nieco ponad 4 lata, nie twierdziłbym że to noname bo jeden z lepszych w tej cenie akumulatorów moim zdaniem
Ja bym nie ryzykował nawet na obudowie producent pisze AH nie ma czegoś takiego, jest Ah. Więc to daje do myślenia :) co może być w środku :mrgreen:

Oczywiście każdy kupuje co uważa, ja osobiście nie jestem przekonany do nich. Dobry akumulator moim zdaniem z którym nie będziemy mieli problemów trzeba wybierać ze średniej lub wyższej półki, a nie z tych najtańszych bo może się okazać że będziemy musieli go dwa lub więcej razy częściej wymieniać co w rezultacie wygeneruje nam większe koszty.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

24 Sty 2017, 15:20

Kacper napisał(a):Ja bym nie ryzykował nawet na obudowie producent pisze AH nie ma czegoś takiego, jest Ah. Więc to daje do myślenia :) co może być w środku :mrgreen:

To chyba sprzedawca tych kozaków, już jedno ostrzeżenie dostał, ale widzę, że wrócił :lol:
Jeżeli chodzi o bardzo dobre akumulatory, to pewne pozostały już tylko dwie marki-Moll i Yuasa. Te wszystkie centry, bosche, varty to już loteria jest.
Ważniejsze moim zdaniem od jakości (bo ta jest podobna w klasie cenowej)akumulatora, jest to jak firma rozpatruje gwarancję, bo na bubel w każdej marce można trafić.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

05 Lut 2017, 14:10

Polecam Amper- max polski producent Wysoka jakość i dobra cena.
noxusduos
Obserwowany

Auto: movano murano

05 Lut 2017, 15:06

yeti65 napisał(a):Te wszystkie centry, bosche, varty to już loteria jest.
kupiłem kiedyś do BMW diesla centre bezobslugowa po 3 miesiącach wysiadl, myślałem że radio czy coś zostawiłem. Naladowalem 3 dni później to samo zawiodłem do sklepu gość tam pomierzyl napięcie i wysłał na gwarancję po 1.5 miesiąca czekania (w między czasie upominania się o niego) dostałem spowrotem aku z odpowiedzią że uszkodzony z winy użytkownika :? Zawsze mnie ciekawiło jak mogłem go popsuć heh
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Lis 2017, 10:31

Ja od 3 lat w swojej 26 letniej Toyocie mam polskiego Jenoxa. Wymieniłem go nie znając wcześniej tej firmy ale jak to się mówi koniec języka za przewodnika. Miałem kilka ekstremalnych sytuacji i obeszło się bez niespodzianek. Jestem na tyle zadowolony, że kupiłem go również w tym sezonie do samochodu swojej żony. Uważam, że mamy być z czego dumni bo akumulatory z naszego kraju są naprawdę bardzo dobrej jakości! To już nie te czasy co kiedyś..
BeZet
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2004
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Toyota Corolla
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1991
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić / obliczyć ET felgi? - instrukcja
    Na rynku mamy bardzo dużo dostępnych felg zarówno aluminiowych jak i stalowych. Każda z nich powinna posiadać wytłoczone parametry montażowe w szczególności szerokość, średnicę i parametr osadzenia felgi ET. ...

27 Lis 2017, 11:46

Najlepiej po prostu wybrać uznaną firmę, bo jakieś no-name na bank nie będą dobrze funkcjonować. Dobre akumulatory dostaniecie w sklepach które się specjalizują się w sprzedaży akumulatorów. Kupowałem tam i do samochodu i maszyn rolniczych i za każdym razem ok.
Franki83
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2002
Przebieg/rok: 39tys. km
Auto: kupuję nowe

27 Lis 2017, 15:18

Zgadzam się ale moim zdaniem i tak trzeba pamiętać, że polskie akumulatory są co raz lepsze i trzeba o nich pamiętać. Znam kilka mało fajnych przypadków zagranicznych "uznanych firm". Nasi rodzimi producenci inwestują jednak w nowe technologie za co trzeba niewątpliwie trzymać kciuki. Ja bazując na swoim doświadczeniu zakupiłem własnie wczoraj Jenoxa dla swojej żony. U mnie bez problemów więc wierzę, że i tym razem też tak będzie :)
BeZet
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2004
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Toyota Corolla
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1991

01 Lut 2018, 08:58

Ja sobie chwalę współpracę z Master Sport jeśli chodzi o akumulatory, robią rzeczy nowoczesne, wydajne, spełniające wymogi ekologiczne i ochrony środowiska. Duża żywotność, prosta obsługa, bezawaryjność.
kamilswiech
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 03 1990
Przebieg/rok: 48tys. km
Auto: Audi

28 Maj 2018, 13:00

Ja kupowałem akumulator tego producenta autopart i jestem mega zadowolony. W sumie polecał mi go facet w sklepie, później czytałem opinie na różnych forach i ostatecznie uważam, że to była dobra decyzja
Drivmer
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 11 1958
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Honda Civic
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

04 Cze 2018, 13:22

Drivmer napisał(a):Ja kupowałem akumulator tego producenta autopart i jestem mega zadowolony
To na potwierdzenie zrób nam zdjęcie tego akumulatora w swoim Civic'u (tak żeby było widać że to silnik z twojego modelu samochodu) wtedy uwierzymy i jeszcze napisz ile lat użytkujesz ten akumulator oraz jakie ma parametry :)

Ludzie później czytają takie wypociny reklamowe ale mam nadzieję że zwracają uwagę na ilość napisanych postów przez użytkownika i nie uznają informacji jako wiarygodne przy użytkownikach mających poniżej 10 postów.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Cze 2018, 14:38

Dobry akumulator musi być przede wszystkim ciężki i niezbyt tani, tanio się nie da bo ołow drogi.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Wrz 2018, 10:40

Najlepsze są orginalne, już 7 rok mam akumulator Nissana. Jeśli chodzi o zamienniki to Banner.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

07 Wrz 2018, 11:23

Pamiętajcie że żywotność akumulatora zależy od tego czy mamy sprawne ładowanie i na jakich odcinkach jeździmy. Jeżeli są to krótkie trasy to nawet najlepszy akumulator nie wytrzyma za długo. Każdy jeździ inaczej i dwa takie same akumulatory w różnych autach będą miały różną długość życia :ok:

Oczywiście z moich obserwacji wynika że oryginalnie montowane akumulatory wytrzymują najdłużej ale czy kolejny akumulator kupiony w serwisie również będzie tak żywotny tu już trzeba by się zastanowić bo jego koszt to prawie dwa dobrej jakości akumulatory kupione poza ASO.

Producentów akumulatorów jest cała masa np. ENERSYS, S.I.A.P., BATER, Exide Technologies, LOXA, BANNER, AUTOPART, JENOX, ZAP SZNAJDER, BLACK HORSE, CENTRA, WESTA, MOLL, TAB, FIAMM, HOPPECKE, MIDAC, INCI AKU, MUTUL, ROMBAT, SAFT, SUNLIGHT, AKOM RUS, ENERSYS, ASSAD, YUASA, Johnson Controls, EXIDE EUROPE, Trojan Battery Company, Hamko Group, CROWN BATTERY, Duncan, DYNO BATTERY, East Penn Manufacturing, ODYSSEY, HAWKER, Panna Battery, Concorde Battery, Rahimafrooz, RAMCAR, US BATTERY, Superior Battery Manufacturing, Shin-Kobe Electric Machinery, MONBAT, DURAVA, ROLLS BATTERY i to też pewnie nie wszyscy choć pewnie większość znanych.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Wrz 2018, 11:34

Cichy77 napisał(a):Oczywiście z moich obserwacji wynika że oryginalnie montowane akumulatory wytrzymują najdłużej ale czy kolejny akumulator kupiony w serwisie również będzie tak żywotny
Ja też to zauważyłem, ostatnio do Maserati kupowałem w serwisie a dla Maserati akumulatory robi Fiamm a podobno aku Fiamm są takie sobie

Ja miałem kiedyś nieprzyjemną przygodę z Centrą, zakupiłem do BMW takowy aku ( oczywiście wszystko sprawne tzw ładowanie itd) aku po 4 miesiącach padał że po kilku godzinach już nie mogłem odpalic, aku pojechał na reklamacje, nie dość że musiałem kilka razy się upominać o rozpatrzenie reklamacji to ostatecznie dostałem odpowiedz WINA UŻYTKOWNIKA. Ostatni raz centra w moich rękach.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4