Postój 2 miesięczny

19 Cze 2020, 21:28

Witam.W niedzielę jadę ze znajomym za granicę i zostawiam samochód na 2 miesiące postoju ,wiem że pełny bak trzeba zatankować oraz trzymać na luzie zaś mam problem z prądem ponieważ max tydzień czasu mi postoi tak i później się rozładowuje ponieważ coś pobiera prąd ,a więc co z tym zrobić ,odłączyć klemy czy zostawić tak i po powrocie sam doładuje prostownikiem.
Czy alternator ładuje akumulator gdy samochód nie jeździ tylko jest odpalony ? Nikt ode mnie nie potrafi kierować samochodem więc jestem zdany tylko na siebie ,Dzieki i pozdrawiam.
DawidzioR
Nowicjusz

19 Cze 2020, 22:36

odłącz aku i po sprawie :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Cze 2020, 00:18

A czy mogę zostawić samochód na pełnym słońcu w tym całym czasie ? W jaki sposób jest to szkodliwe ?
DawidzioR
Nowicjusz

20 Cze 2020, 08:07

Auta latami stoją pod chmurką i nic się nie dzieje. Odłącz akumulator i tyle, możesz ułożyć na przednia szybę mate przeciwsłoneczna to konsola nie będzie się tak grzała.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Cze 2020, 17:32

DawidzioR napisał(a):Czy alternator ładuje akumulator gdy samochód nie jeździ tylko jest odpalony ?
Ładuje tylko kiedy silnik pracuje.
DawidzioR napisał(a):A czy mogę zostawić samochód na pełnym słońcu w tym całym czasie ? W jaki sposób jest to szkodliwe ?
Jak masz przyciemnione szyby to najlepiej ustawić go tyłem do południa, a za przednią szybę włożyć matę przeciwsłoneczną zabezpieczy trochę wnętrze przed promieniami słońca. Taka mata jak już wspomniał @Kao mogła by być też włożona za przednia szybę od strony wewnętrznej. Wtedy masz pewność że gdzieś ci jej wiatr nie wywieje.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35