Jakiej marki samochód kupić?

26 Cze 2011, 12:14

Witam.
Proszę poradźcie mi, jakiej marki samochód powinienem kupić, bo ja kompletnie się na samochodach nie znam. Jestem świeżo po zdanym egzaminie na prawko i mam straszny dylemat.

Na samochód chciałbym przeznaczyć od 5000zł do 8000zł. Chciałbym aby pojemność skokowa nie była zbyt duża (chodzi o ubezpieczenie OC, 0 zniżek). Ja zastanawiam się nad takimi samochodami:

1. Matiz - wiem, że mogę go kupić już za około 5500zł rocznik bodajże 1999.
2. Peugeot 206 - jest za 8000 z 1999 lub 2000 przejechane 170 000tyś.
3. Reno Megane - rocznik 1997
4. Opel Astra - rocznik od 1995

Lub jakiś inny, który mi polecicie. Nie chcę (tico, seicento, cinquecento). Nie będę pisał aby był ekonomiczny, mało spalał itp. wiem, że za tę kwotę cudów nie będzie, lecz bym chciał aby można było nim wyjechać po za miasto do 300km bez obaw i wrócić nie koniecznie na lawecie. Samochody typu kombi odpadają.

Chciałbym aby w razie awarii, części do niego były nie drogie - i tu wszyscy wokół mi powiadają abym brał jakiegoś Opla bo części tanie i powiedźcie mi czy to prawda?
Paliwo? chyba raczej benzyna, bo z tego co się dowiedziałem, że samochód z LPG to dodatkowy koszt w ubezpieczeniu OC.

I proszę powiedźcie mi jeszcze, jak już jakiś kupię samochód to co na dzień dobry powinienem wymienić i jakie to mniej więcej koszty będą, pomijając, że sprzedawca będzie zachwalał jaki to sprawny nie jest i że nic nie trzeba będzie wymieniać.

Z góry bardzo dziękuję, pozdrawiam.
tomekdkm
Nowicjusz

26 Cze 2011, 12:42

Rozumiem że nie masz skończonych 25lat?Jeśli tak to będziesz mial jeszcze zwyżki na oc a więc ja bym szukał czegoś z małą pojemnością (do 1200-1300ccm).
Ja bym sie porozglądał za Puntem II,za 6-7tys.zł można już kupić całkiem dobry egzemplarz z początku produkcji,części tanie i łatwo dostępne,silnik 1.2 jest ekonomiczny i dynamiczny (wersja 80konna ale ciężko ją trafić) no i jak na tą klase ma nawet sporo miejsca w środku.
przykładowy link [link do oferty na Allegro wygasł]

Na tzw pakiet startowy musisz zostawić ok 1000zł,wymieniasz wtedy rozrząd,wszystkie płyny,filtry,olej itp.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Cze 2011, 12:58

Też się zastanawiam nad puntem, tylko nie wiem czemu ale marka Fiat źle mi się kojarzy, pewnie bezpodstawnie, ale jak słyszę fiat to kojarzy mi się maluch, wiem głupie myślenie :).
No cóż głupio się przyznać, ale dopiero teraz zrobiłem prawko mając 28 lat - wcześniej mi nie było potrzebne :). Czyli dodatkowych zwyżek nie będę miał?
tomekdkm
Nowicjusz

26 Cze 2011, 13:54

Różne firmy ubezpieczające mają różne kryteria. W większości jest też zwyżka za prawo jazdy posiadane krócej niż 2 lata.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

26 Cze 2011, 19:49

A co sądzicie o tym samochodzie, fiat bravo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tomekdkm
Nowicjusz

26 Cze 2011, 21:42

Prawe drzwi mają inny odcień lakieru.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Warsaw Oldtimer Show 2019 / zdjęcia z targów
    W drugi weekend majowy mieliśmy możliwość odwiedzić szóstą już edycję Warsaw Oldtimer Show VI 2019 która odbyła się w pawilonach wystawienniczych Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie pod Warszawą. To największe targi ...

26 Cze 2011, 22:36

Jak zwykle z bartolem się zgadzamy. Punto II- Jednak najtańszy chyba będzie do ubezpieczenia fiacik :) To nie te czasy kiedy Fiat to maluch. Części tanie i nie pali jak smok ,rdza nie będzie jadła bo fiaciki mają ocynkowaną blachę. Jak bravo ci się podoba to albo poj 1.2 albo 1.6 . Unikaj 1.4 bo nieudana konstrukcja. Ja na twoim miejscu brałbym punto II.
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów

27 Cze 2011, 13:25

Tak szczerze to nie bawiłbym się w żadne Matizy. Postawiłbym na coś znacznie starszego, ale i lepszego.
Zobacz ile ma lat i jak wygląda:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Albo na coś już nowszego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

27 Cze 2011, 14:16

Tylko Matiza prędzej znajdzie w lepszym stanie niż zakatowane BMW E36 po 10dzwonach.
Barol
Awatar użytkownika

27 Cze 2011, 16:07

Ale raczej warto poszukać dłużej auta w dobrym stanie, a potem się nim cieszyć niż przez 2 lata bujać się Matizem, który na pewno nie daje radości z jazdy. Nie wspominając o tym, że takie BMW będzie lepiej wyposażone, bezpieczniejsze ( jeśli będzie w dobrym stanie), a o jakości wykonania nie będę pisał, bo nie ma nawet co porównywać.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Cze 2011, 17:34

Moim zdaniem lepiej bujać się takim matizem,tym bardziej jeżeli to świeży kierowca, niż starą Betą w opłakanym stanie,płacić 10 razy więcej na OC i paliwo. Przy zakupie auta zastanów się nad jedynym: czy nie przerosną Cię koszty jego utrzymania.
Bopss
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

28 Cze 2011, 18:28

W opłakanym stanie ?
Akurat za 8-9 tyś można znaleźć zadbane BMW.
E36 rocznik 1997, Matiz 1999... Różnica wieku, na prawdę kolosalna.
Nie wiem czy jeździłeś kiedyś ponad 10 letnim BMW, ale sądzę że nie, jeśli wypisujesz takie rzeczy.

Ja nikogo nie będę zmuszał do BMW, śmiało bierz Matiza...
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Cze 2011, 18:59

Porównywanie E36 z Matizem moim zdaniem mija się z celem. Jedyną konkurencją w której ten drugi wychyla się na prowadzenie to stawka za OC i spalanie. BMW z pewnością będzie droższe pod tym względem i części są droższe. Jednak jakości wykonania, komfortu podróżowania jak i prowadzenia na drodze nie ma nawet co porównywać. Matiz ogólnie chwieje się na zakrętach.
Za 7 tyś może warto popatrzeć za Peugeotem 306/406 Vectrą B, Mazdą 323F. Fordem Mondeo MKII.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

28 Cze 2011, 19:15

Odpusc Matiza, bardzo male i ciasne autko, ani sie to nie trzyma drogi, ani nawet najmniejszego komfortu podrozowania nie zapewnia, lepiej juz Lanosa + gaz(OC z 300-500zl wiecej zaplacisz, a na paliwo majac Lanosa na gaz wydasz mniej). Z Lanosami znowu jest problem, ze moze i warto kupic uzywanego, bo nie rdzewieja, sa tanie w zakupie czy to naprawie, silniki tez w miare dobre, ale wiekszosc juz jest dosco mocno wyeksploatowana, czasami sie zdarzaja, jakies od emerytow, ktorzy kupili nowego w salonie i przez 13 lat zrobili 30-50k km, zakladac gaz do takiego i jezdzic!
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI