26 Cze 2011, 12:14
Witam.
Proszę poradźcie mi, jakiej marki samochód powinienem kupić, bo ja kompletnie się na samochodach nie znam. Jestem świeżo po zdanym egzaminie na prawko i mam straszny dylemat.
Na samochód chciałbym przeznaczyć od 5000zł do 8000zł. Chciałbym aby pojemność skokowa nie była zbyt duża (chodzi o ubezpieczenie OC, 0 zniżek). Ja zastanawiam się nad takimi samochodami:
1. Matiz - wiem, że mogę go kupić już za około 5500zł rocznik bodajże 1999.
2. Peugeot 206 - jest za 8000 z 1999 lub 2000 przejechane 170 000tyś.
3. Reno Megane - rocznik 1997
4. Opel Astra - rocznik od 1995
Lub jakiś inny, który mi polecicie. Nie chcę (tico, seicento, cinquecento). Nie będę pisał aby był ekonomiczny, mało spalał itp. wiem, że za tę kwotę cudów nie będzie, lecz bym chciał aby można było nim wyjechać po za miasto do 300km bez obaw i wrócić nie koniecznie na lawecie. Samochody typu kombi odpadają.
Chciałbym aby w razie awarii, części do niego były nie drogie - i tu wszyscy wokół mi powiadają abym brał jakiegoś Opla bo części tanie i powiedźcie mi czy to prawda?
Paliwo? chyba raczej benzyna, bo z tego co się dowiedziałem, że samochód z LPG to dodatkowy koszt w ubezpieczeniu OC.
I proszę powiedźcie mi jeszcze, jak już jakiś kupię samochód to co na dzień dobry powinienem wymienić i jakie to mniej więcej koszty będą, pomijając, że sprzedawca będzie zachwalał jaki to sprawny nie jest i że nic nie trzeba będzie wymieniać.
Z góry bardzo dziękuję, pozdrawiam.