Jakiej wysokości rabat można uzyskać w salonach Kia?

24 Kwi 2015, 00:48

Zabieram się do kupna Kii Sportage, a jako że kupno nowego auta to dla mnie pierwszyzna, postanowiłem poczytać w internecie o tym, na jakiej wysokości upust można liczyć przy kupnie samochodu. Dowiedziałem się tyle, że podobno duże upusty najłatwiej wynegocjować na Skody, a najtrudniej na japończyki - nie znalazłem jednak żadnych konkretnych informacji o Kii.

Mógłby ktoś powiedzieć ze swojego doświadczenia, jak to u nich wygląda? Na jakiej wysokości upusty można realistycznie liczyć? Z tego co czytałem, generalnie w salonach powinno się uznawać 10% rabatu za punkt początkowy do rozmowy, ale nie wiem, czy tutaj też to tak wygląda, dlatego byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi z pierwszej ręki :)
LaKlusek
Obserwowany

Auto: Hyundai Tucson

24 Kwi 2015, 08:14

Upusty to w zasadzie kwestia indywidualna. Idziesz do salonu i rozmawiasz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Kwi 2015, 14:22

Co Ci po upustach w Skodzie? Same auta są kiepskie...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Kwi 2015, 18:17

Dużo nie da się wynegocjować kwotowo. Bardziej są skłonni dołożyć coś z akcesorii jak czujniki, opony zimowe, alusy, dywaniki itp. Ewentualnie jakiś pakiet ja wyposażany jest dany model. Tanie ubezpieczenie AC OC też dają często. Tak przynajmniej jest w Hyundaiu więc podobnie będzie w Kii.
Czasem dostaje się rabat w zależności od wykonywanego zawodu :o
Mój ojciec dostał dodatkowo 5000zł rabatu z racji wyprzedaży rocznika w przypadku ix20.

Skoda daje upusty, bo później odbija sobie to na serwisie i marnej trwałości aut. Japończyki i Koreańce jeszcze dbają o trwałość, bo to ich wyróżnia i inaczej odwróciliby się od nich klienci.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultura jazdy w korkach - czy też tak jeździcie?
    Mamy miesiące w których na drogach jest ciaśniej niż zwykle. Wtedy częściej niż zazwyczaj możemy spotkać się z zatorami na drodze. W takiej sytuacji częściej też możemy zostać mimowolnymi świadkami lub nawet ofiarami ...
    Ile można zapakować do samochodu?
    Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...