Jakiej wysokości rabat można uzyskać w salonach Kia?

24 Kwi 2015, 00:48

Zabieram się do kupna Kii Sportage, a jako że kupno nowego auta to dla mnie pierwszyzna, postanowiłem poczytać w internecie o tym, na jakiej wysokości upust można liczyć przy kupnie samochodu. Dowiedziałem się tyle, że podobno duże upusty najłatwiej wynegocjować na Skody, a najtrudniej na japończyki - nie znalazłem jednak żadnych konkretnych informacji o Kii.

Mógłby ktoś powiedzieć ze swojego doświadczenia, jak to u nich wygląda? Na jakiej wysokości upusty można realistycznie liczyć? Z tego co czytałem, generalnie w salonach powinno się uznawać 10% rabatu za punkt początkowy do rozmowy, ale nie wiem, czy tutaj też to tak wygląda, dlatego byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi z pierwszej ręki :)
LaKlusek
Obserwowany

Auto: Hyundai Tucson

24 Kwi 2015, 08:14

Upusty to w zasadzie kwestia indywidualna. Idziesz do salonu i rozmawiasz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Kwi 2015, 14:22

Co Ci po upustach w Skodzie? Same auta są kiepskie...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Kwi 2015, 18:17

Dużo nie da się wynegocjować kwotowo. Bardziej są skłonni dołożyć coś z akcesorii jak czujniki, opony zimowe, alusy, dywaniki itp. Ewentualnie jakiś pakiet ja wyposażany jest dany model. Tanie ubezpieczenie AC OC też dają często. Tak przynajmniej jest w Hyundaiu więc podobnie będzie w Kii.
Czasem dostaje się rabat w zależności od wykonywanego zawodu :o
Mój ojciec dostał dodatkowo 5000zł rabatu z racji wyprzedaży rocznika w przypadku ix20.

Skoda daje upusty, bo później odbija sobie to na serwisie i marnej trwałości aut. Japończyki i Koreańce jeszcze dbają o trwałość, bo to ich wyróżnia i inaczej odwróciliby się od nich klienci.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mitsubishi Lancer Evolution - historia
    Lancer Evolution, często określany po prostu jako Evo, to ponad 23 lata pięknej historii mocarnego sedana zbudowanego na bazie modelu Lancer. Na przestrzeni lat powstało dziesięć generacji tego auta, a jego żywot zwieńczyła ...