Jakim momentem dokręcić korek spustu oleju oraz przykrywkę filtra olej

02 Mar 2020, 08:47

Mam pytanie z jakim momentem dokręcić korek spustu oleju oraz przykrywkę filtra oleju? Czy trzeba użyć klucza dynamometrycznego czy obejdzie się bez ? Kia sorento 3.5 V6 2012r.
Kija
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Kia Sorento
Silnik: 3.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • 02 Mar 2020, 17:55

Kija napisał(a):jakim momentem odkręcić korek spustu oleju
    Tu jak masz płaską podkładkę dokręcasz i jak poczujesz opór zazwyczaj wystarcza później dokręcić o 1/4 obrotu i spokojnie wytrzymuje. Co do momentu to myślę że nie więcej niż 25Nm i powinno być ok.
    Kija napisał(a):oraz przykrywkę filtra oleju?
    Powinieneś mieć na niej informację ale jak nie masz to najczęściej dopuszczalny moment obrotowy wynosi 25 Nm (+5 Nm).
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

10 Mar 2020, 18:49

Teraz się zastanawiam czy zastosować się do tego co zaleca producent ?
    Kija
    Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Kia Sorento
    Silnik: 3.5 V6
    Paliwo: Benzyna
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2012

13 Mar 2020, 12:21

Kija napisał(a):Teraz się zastanawiam czy zastosować się do tego co zaleca producent ?
    Jak najbardziej! sam filtr dokręcasz momentem max 15Nm a korek spustowy oleju w granicach 40Nm i powinno być ok. Zawsze Jak mamy takie dane producenta to najlepiej się do nich stosować.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Objaśnienia skrótów motoryzacyjnych
      PPS - Prestige Performance Sedan (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, sedan) PPH - Prestige Performance Hatchback (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, hatchback) ...
      Dane na temat BMW X7 - poznaj najważniejsze informacje
      BMW to marka, która zasłynęła przede wszystkim z uwagi na swoje sportowe limuzyny oraz klasyczne sedany. Pojazdy te szybko zostały okrzyknięte mianem doskonałych i niezwodnych w każdym calu. Obecnie jednak BMW zdecydowało ...