Jak długo stygnie silnik w aucie ?

11 Mar 2020, 09:28

Zastanawiam się jak długo stygnie silnik w aucie ? Czy podczas wymiany oleju 30 minut wystarczy aby silnik ostygną i można było zalać nowy olej ?
Kija
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Kia Sorento
Silnik: 3.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • 11 Mar 2020, 09:44

Auto najlepiej zaparkować w cieniu lub w ogóle do garażu schować - taka rada na lato, gdzie całe auto to duża, gorąca puszka. Wystarczy 10-15 min. i powinien już być zimny.
    Marcel2727
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
    Silnik: SzybszyOdTwojego
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 2020

11 Mar 2020, 09:49

Latem stoi w cieniu ale myślę jeszcze nad zakupem garażu blaszanego
    Kija
    Nowicjusz

11 Mar 2020, 11:21

Zakładam, że chodzi Ci o to, żeby nie lać zimnego oleju do gorącego silnika, tak? Spokojnie wlewaj, nic się nie stanie. Zanim zlejesz stary olej to i tak silnik mocno przestygnie. Podczas mrozów silniki mają ogromne zmiany temperatur jak się zaczynają nagrzewać i też żyją.
    OW05
    Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
    Przebieg/rok: 5tys. km
    Auto: Honda, Mitsubishi

11 Mar 2020, 11:27

Możesz odpalić na kilka minut tylko po to aby olej się rozrzedził i szybciej spłynął, zanim go zlejesz i zmienisz filtr to już ostygnie całkiem.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Mar 2020, 15:24

Tak chodzi mi o to aby do gorącego silnika nie lać nowego oleju bo się naczytałem że tak się nie robi (różnice temperatur itp)
    Kija
    Nowicjusz

13 Mar 2020, 13:32

Oleju nie wlewasz chyba zimnego z lodówki. W lato jak jest gorąco to możesz postawić olej w miejscu gdzie operuje słońce jak zaczynasz wymianę przez chwilę na słońcu (15 min) olej złapie temperaturę już ponad 30 stopni więc nie masz się czym martwić że go wlewasz i wystąpią duże różnice temperatur.
    W zimie przed wymianą możesz go postawić na ogrzewanej podłodze lub przy grzejniku w garażu i też złapie pokojową temperaturę i będzie ok.

Ja jak spuszczam olej z ciepłego silnika to zawsze daję mu jakieś jeszcze 10 min niech sobie zleci przy odkręconym korku. Zanim wlejesz nowy olej silnik ostygnie do na pewno jakiś 50 stopni wewnątrz jak nie mniej nawet przy dosyć wysokich temperaturach na zewnątrz.
    Dodatkowo podczas normalnego wlewania oleju nagrzewa się on od silnika rozpływając się po nim.

Odpowiadając bezpośrednio na twoje pytanie
    Kija napisał(a):Jak długo stygnie silnik w aucie ?
    Ciężko na nie odpowiedzieć bo każdy silnik będzie stygł w innym czasie, a dlaczego? Na to wpływ ma wielkość silnika (pojemność, układ cylindrów V czy R), pojemność układu smarowania, temperatura zewnętrzna, zabudowa samej komory silnika itd. :wink:
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!