Jakość paliwa vs. zużycie paliwa

18 Wrz 2008, 12:33

Czy zauważacie wpływ jakości paliwa na jego zużycie tankując na różnych stacjach? Jaka duża może być taka różnica np: w bmw 530d e39?
serhio
Nowicjusz

Miejscowość: Janowiec Wielkopolski

19 Wrz 2008, 14:21

ja nie widzę , ale oststanio zalałem na shellu 95 za 100pln i jakoś dziwnie chodził :/ - przeważnie leje ją a jak nie to na pb 95
EXAL
Aktywny
Awatar użytkownika

21 Paź 2008, 23:13

nikt więcej nie ma zamiaru się wypowiedzieć?
serhio
Nowicjusz

Miejscowość: Janowiec Wielkopolski

22 Paź 2008, 07:38

jest roznica miedzy roznymi paliwami i stacjami
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny

22 Paź 2008, 14:48

Tak jest różnica i to spora. Raz z ciekawości nalałem do mojego Ferrari F430 Spider benzyne na stacji kolo Tesco i przejechał zdecydowanie mniej niż na Shelu albo Bp
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

22 Paź 2008, 21:51

Kiedyś w Cinquecento czułem różnicę jak się zatankowałem na jakieś zapiździałej stacyjce. Podejrzewam, że paliwo było dobrze chrzczone.

Generalnie jeżeli chodzi o róznice pomiędzy np. PB95, a PB98, czy np. na Shellu jest jakaś 100 oktanowa, to na silniku 1.4 nie odczuwam żadnej różnicy. Może gdybym tankował przez miesiąc - dwa lepsze paliwo, to coś tam bym odczuł, ale po jednorazowym zatankowaniu do pełna nie odczuwam żadnej różnicy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

26 Paź 2008, 16:09

Wiadomo, ze jak do benzyny przykładowo będzie dolana woda to będzie auto jej brało więcej, bo będzie potrzeba więcej czystej benzyny zeby napędzic silnik co za tym idzie wiecej całego roztworu:)
Baqś

29 Gru 2008, 13:37

Ja widzę różnicę.
Zazwyczaj jeżdżę na Verva 98 i jak nie ma nic innego w okolicy to leję zwykłą 98 lub 95. Auto na mniejszej liczbie oktanowej jest mniej żwawe i potrzebuje wyższych obrotów aby osiągnąć właściwa moc. Czuć to zwłaszcza podczas wyprzedzania.
Jeżdżę raczej dynamicznie i paliwa 95 zużywałem więcej niż 98 (zużywa mi ok 0,5 do 1 litra więcej na 100km), więc stwierdziłem, że 95 się nie opłaca.
Jak nie masz ciężkiej nogi to nie ma sensu lać 98.
betagoo
Nowicjusz

29 Gru 2008, 23:08

Ja ostatnio zacząłem tankować najtańszą ropę w Leclercu i chodzi elegancko. Tankuje ją do Citroena, VW i Mercedesa. Ropa kosztuje 3,24zł i jest z Płocka (pytałem na CB kierowcy, który akurat zjeżdżał cysterną na stację) i wg mnie auto lepiej się spisuje, niż na paliwie ze znanych stacji. Co do jakości i spalania...hm...różnice możesz zobaczyć na całym baku paliwa, ale nie będzie ona duża...może litr na całym baku? Takie jest moje zdanie...o ile będzie jakaś różnica.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001