Japończyk: Corolla, Jazz, a może Mazda 2

22 Lut 2015, 10:45

Witam wszystkich.

Po wielu miłych i tych mniej przyjemnych chwilach za kółkiem VW Golfa IV generacji poszukuję nowego auta.
Interesują mnie głównie marki jepońskie i koreańskie. Miałem do czynienia m.in. z Accentem, Baleno i Space Statem. I jestem pod wrażeniem dynamiki benzynowych silników i małej awaryjności.

Ale do rzeczy, poszukuję auta benzynowego, takiego, żeby swobodnie móc podróżować w 2 osoby, czasem z kompletem 4 ludzi na pokładzie.
Priorytetem jest silnik benzynowy oraz niska awaryjność auta jak i budżet 15 tys zł.

Wybrałem ścisłą trójkę moich faworytów:

Toyota Corolla E12 (2001-2007)
Honda Jazz (2002-2008)
Mazda 2 (2003-2007)

Czy ktoś z Was może napisać parę słów o autach, głównie chodzi mi o opinię posiadaczy w/w aut.
Również cenne będzie dla mnie zaporoponowanie jakiegoś dobrego auta w podobnym segmencie klasy jak i cenowo.

Czy wgl. realne jest zakupienie w/w aut dysponujac 15. tysiącami złotych?

Interesują mnie mało awaryjne auta benzynowe, bez problemów z zawieszeniem, układem skrzyni biegów i bez awaryjną jednostką napędową.
Kwestia korozji japończyków... wiem jak jest... różnie to bywa, tak więc jestem uświadomiony.
Subskryt
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 2005
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: VW Golf MK4
Silnik: 1.6 AKL
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

22 Lut 2015, 11:31

Subskryt napisał(a):I jestem pod wrażeniem dynamiki benzynowych silników i małej awaryjności.

i to zdanie powinien sobie wpoić każdy fan VAG-owskiej motoryzacji obecny na tym forum :ok:

Honda i Mazda to miejskie auta ale za to bardzo trwałe i oszczędne. Dla 4 osób raczej słabo się nadają.
Skupiłbym się na Toyocie najlepiej z silnikiem 1,6. Z wad to szybko przepalające się żarówki i kończące się tarcze ale to przecież elementy eksploatacyjne. Samochód o segment większy więc będzie wygodniejszy.

Mogę Ci zaproponować Kię Cerato lub Hondę Civic VII. Jednak w Civicu wadą były łożyska w skrzyni biegów (nie są drogie aż tak bardzo) i objawiały się problemem z wrzucaniem 2. i 3. biegu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

22 Lut 2015, 11:49

Nigdy nie byłem fanboyem grupy VAG, posiadam Golfa czwórkę, gdyż kupując go wydawało mi się to rozsądne auto, na dodatek zakupione z pewnej reki od znajomego. Niestety spotkało mnie nieuniknione - wymiana skrzyni biegów. A ponoć jest to częsta przypadłość MK4, oraz pochodnych A3, Leonów, itd.

Tak duży wydatek upewnił mnie w myśli, że po naprawie skrzyni trzeba będzie rozglądać się za nową furmanką.

Kia Cerato to ciekawa propozycja. Ale czy mój budżet sprosta zakupowi zadbanego egzemplarza?

Co do Civica VII to właśnie obawiam się wspomnianych problemów ze skrzynią, a wiadomo zły dotyk (skrzynia mojej IV) boli całe życie.
Subskryt
Nowicjusz

22 Lut 2015, 11:55

Spokojnie kupisz ładne i zadbane Cerato w tej cenie. Inną koreańską opcją jest Hyundai Elantra. Z większych Japończyków mogę Ci polecić Hondę Accord VI
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Lut 2015, 12:04

Subskryt napisał(a):Ale do rzeczy, poszukuję auta benzynowego, takiego, żeby swobodnie móc podróżować w 2 osoby, czasem z kompletem 4 ludzi na pokładzie.
Wywal Jazza i Mazde 2. Skup się na segmencie C przynajmniej.

Chciałem zaproponować właśnie Elantre :mrgreen: Szukaj 2.0 :ok:
Zobacz jeszcze na Mazde 6 2.0 :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Lut 2015, 12:12

Elantra ze względów wizualnych mi nie podpada pod gusta.

Jak już tak gaworzymy, to pochwalę się swoim pierwszym japońcem. Był to Hyundai Accent I 1.5 pojemności. Auto normalnie wyrywało beton, lekka buda, żwawy silnik mający niespełna 90KM.
Z łezką w oku go wspominam, sprzedałem go za 2000 zł. Rdzawiał delikatnie na nadkolu przy wlewie, a tak to miód malina. Mineło od tego czas 3 lata i jestem przekonany, że spokojnie obecny właściciel sprzeda go za tyle za ile go kupił ode mnie. W tych starszych autach piękne jest to, że one nie tracą na wartości tak bardzo.

Jak uda mi się sprzedać Golfa w planowanych ramach, to tak czy siak na samej wartości stracę ok 5-6 tys

A trochę obycia z japończykami już mam...
koleżance poleciłem i zakupiłem z nią Hyundaia Lantrą - jeździ nim już z 4 lata
ojcu Suzuki Baleno (to dopiero rakieta) i Space Stara
dziewczynie również Mitsubishi Space Star FL
i wydatki to tylko te czysto strikte wynikające z użytkowania, klocki, tarcze, drobne elementy zawieszenia

I obcenie ja pragnę auta na zasadzie "lać tylko paliwo, jeżdzić i się nie martwić niczym"

Madzia "2", Honda Jazz, Toyota Corolla czy polecana Kianka Cerato...
tylko co wybrać... :(
Subskryt
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Oślepiające zimowe słońce
    Zimą jesteśmy przygotowani na trudne warunki atmosferyczne – oblodzoną i mokrą nawierzchnię, opady śniegu, niskie temperatury. Często przyczyną kolizji nie jest jednak żadna z tych rzeczy. Wielu kierowców zapomina, ...
    Samochody osobowe przekazane dla szkół samochodowych
    Renault Polska przekazało samochody szkołom samochodowym w Strzelcach Opolskich, Opolu i Gdańsku. Uczniowie będą korzystać z nich podczas zajęć praktycznych. Do Niepublicznej Szkoły Branżowej I Stopnia w Strzelcach Opolskich ...

22 Lut 2015, 12:18

Subskryt napisał(a):Rdzawiał delikatnie na nadkolu przy wlewie, a tak to miód malina

niestety typowa bolączka modelu co u mnie powoli zaczyna się dziać... Jednak to będzie sąsiad robił, bo już go sobie zaklepał ode mnie za 3000zł :D

najlepiej szukać z każdego z wymienionych przez Ciebie aut, bo dopiero przejażdżka może wyłonić zwycięzcę. Nie ma co się ograniczać do jednego modelu, bo łatwiej znaleźć coś sensownego.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Lut 2015, 12:24

Mazda 6 śliczna, ale naczytałem się historii, że za bardzo gnije.

Elantra, hmmm... jeszcze by reszta mi zostałaby z przewidzianego budżetu.
Może i w ostateczności skusiłbym się, jakoś przeżyłbym ten kokpit. Ale only sedan, HB wygląda dla mnie odpychająco.

Co do czynnika jakim jest pojemność silnika a co za tym idzie spalanie to nie boję się dużych spalań, nawet gdy proponujecie jednostki większe.

Mój obecny motor 1.6 8v spala 8-9 litrów benzyny a to tylko 101 KM mocy i to raczej taka VAGowska norma na benzyniakach.
Subskryt
Nowicjusz

22 Lut 2015, 12:57

Subskryt napisał(a):Mój obecny motor 1.6 8v spala 8-9 litrów benzyny a to tylko 101 KM mocy i to raczej taka VAGowska norma na benzyniakach.
Chyba na trasie Ci tyle pali? Bo norma dla tego silnika to 10-12l w mieście :ok:

Mazde 2 i Jazz odpuść... jak już pisałem są za małe. To auta tylko do miasta.

Jak zabezpieczysz Mazde to Ci nie zgnije. Operację powtarzasz co 2-3 lata :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Lut 2015, 13:13

dzida napisał(a):i to zdanie powinien sobie wpoić każdy fan VAG-owskiej motoryzacji obecny na tym forum

Ja lubię VAG-a ale wiem jakie są realia i powiem tyle porównując jazza 1,2 i polo 1,2 polo może się schować. Honda do 100 bujnie się w około 13 sekund a polo potrzebuje około 15,5-16 więc 2,5-3 sekund na plus dla hondy spalanie średnie w polo u mnie 6-6,5 a w hondzie wiedza z róznych stron około 5,5 może 6 czyli porównywalnie ale jednak +- 0,5 litra honda pali mniej, jedyny minus to to że honda jest nieco wyższa i węższa (przynajmniej takie sprawia pozory) od polo przez co może wpływać na to że jest bardziej narażona na podmuchy boczne ale nie jest też źle, czyli jest to 2-1 dla japońca :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

22 Lut 2015, 13:16

Subskryt napisał(a):Mój obecny motor 1.6 8v spala 8-9 litrów benzyny a to tylko 101 KM mocy i to raczej taka VAGowska norma na benzyniakach.

Tyle to pali Mazda 626 2.0, a osiągi DUŻO lepsze, pomimo cięższego auta, więc widać przewagę japońskiej technologii. ;)
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

22 Lut 2015, 13:59

Dziękuję wszystkim za posty w temacie.

Na prowadzenie wyłoniła się Toyota Corolla E12, Kia Cerato, Hyundai Elantra.

Przez myśl przechodzi Mazda 6, ale boję się rudej oraz Suzuki Liana (po FL)

Gdzieś na na dalszym planie pojawia się Mazda Premacy oraz Hyundai Copue (2001-2008) zwany także Tiburon-em.

Co Wy na to panowie?

Wiadomo, nie ma bezawaryjnego auta, każde ma jakiś tam smaczek więszej czy mniejszej awaryjności. Więc pomóżcie mi Panowie znaleść coś odpowiedniego, żeby nie była to skarbonka.
Subskryt
Nowicjusz

22 Lut 2015, 14:18

Hyundaia Coupe szukaj z silnikiem 2,0, bo jeździ o wiele lepiej niż 1,6 i nie pali tyle co 2,7 V6. Ogólnie proste auto o nie głupim wyglądzie, które przyjemnie się prowadzi
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika