Japończyk/Szwed - Sedan/Duży Hatchback

01 Lut 2011, 12:51

Po pierwsze witam/cześć :)
Zbieram się powoli do zakupu swojego pierwszego samochodu (w końcu!!).
Do wydania mam ok 20000 zl ale z 2000 pewnie pójdą na pierwsze opłaty, ubezpieczenia, wymiany oleju itd więc za samochód mogę dać z 18000.
Interesują mnie raczej większe samochody (minimum rozmiaru octavii w której jest mi akurat ale nie pogardzę większym)
Samochód do codziennej eksploatacji, ok 40 km dziennie.
Raczej celuję w Azję i kraj kwitnącej wiśni :) Ewentualnie Szwed jakiś

Moje typy:

1 Mazda 626
2 Mitsubishi Galant
3 Mitsubishi Carisma
4 Saab 95
5 Volvo s40

Dłuuuuugo robiłem tę listę i raczej do niej się ograniczę bo generalnie....mało jest samochodów które mi się podobają i mnie na nie stać :)
Ale chetnie wysłucham jakichś innych propozycji
Ważne żeby nie pił więcej niż 12/13 w mieście i był w miarę bezawaryjny. Diesel czy benzyna bez znaczenia przy obecnych cenach. Niby diesel mniej pali ale bez przesady

Ogólną charakterystykę tych modeli znam i zdaję sobie sprawę że sporo zależy od tego jak zadbane jest auto ale może ktoś doświadczony coś ciekawego podpowie
Z góry dziękuję za pomoc :)
dzikijez
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

01 Lut 2011, 13:38

1. Volvo - w tej cenie będzie już pewnie po faceliftingu, prezencja super, dobre blachy, nie wiem jak benzynowe ale diesel 1.9 ten najmocniejszy zbiera same dobre opinie i zgodzę się z nimi gdyż sam mam taki w swoim.
2. Mazda 626 - kolegi ojciec ma, mówi, że nie chce zamieniać na inne, tylko niektóre części drogie.

Według mnie 2 najciekawsze modele z tych co podałeś. Ewentualnie Saab bo nietuzinkowy ;)
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Lut 2011, 14:26

dzikijez napisał(a):Ważne żeby nie pił więcej niż 12/13 w mieście i był w miarę bezawaryjny. Diesel czy benzyna bez znaczenia przy obecnych cenach. Niby diesel mniej pali ale bez przesady

To nie o to chodzi. Robiąc 40km dziennie wychodzi ci 14600km rocznie a jeszcze jak jakiś wypad na wakacje czy gdzieś dodać to pewnie z 16kkm będzie. Z tych co wymieniłeś wybrałbym galanta i dodał do niego gaz a za te +/- 16tyś byś wyrwał coś ciekawego.
Dragus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: ..:>>.?

01 Lut 2011, 14:46

Ja bym wybrał Mazdę 626, ewentualnie Galant, ale mało popularne auto u nas i pewnie z częściami słabo. Szwed z amerykańskim paszportem, czy tam Szwed w amerykańskiej skórze też może być, ale czy warto za nie tyle płacić?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

01 Lut 2011, 15:25

Do mojej listy aut dopisałem ostatnio właśnie Galanta i Carismę, a to dlatego że wiele dobrego się o tych autach naczytałem. Na autocentrum była sonda nt. Galanta i na 27 osób wszyscy kupiliby to auto ponownie. To o czymś świadczy. W cenach Mitsubishi się orientuje i jeżeli można mieć już w miarę dobre auto za 13 tys, to twoje 18 pozwolą Ci na wyrwanie naprawdę bardzo dobrego samochodu.

Mazdę bym odpuścił, nie podoba mi się ten tyłeczek :P ale fajna jest Mazda 6, choć niewiem czy nie musiałbyś trochę dołożyć, więc odpada.

O saabie nie będe się wypowiadał. A co do Volvo, to jeżeli go kupisz to w zasadzie widzę same plusy : mała awaryjność, w miarę tani serwis, solidna i pewna marka. Choć ja osobiście nie gustuje w w Volvo.

Tytułem końca, w moim rankingu umieściłbym kolejno
1 Galant - zajebisty wygląd i aspekty o których wcześniej mówiłem
2 Carisma - spoko wygląd, duże podobieństwo pod wieloma względami z Galantem
3 Volvo
4 Mazda 626
5 Saab
madritista91
Nowicjusz

Miejscowość: j-bie

01 Lut 2011, 16:13

przeglądam sobie Galanty i juz wiem że sie zakochałem w tych przednich światłach! <one love> Problem w tym że to będzie ponad 10 letni samochód no i za wiele ich nie ma na rynku....
Właśnie za 15000 można wyrwać naprawdę piękną sztukę. No i jeżeli chodzi o design to 626 nie ma podjazdu do MG
dzikijez
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Audi RS 6 Avant - 700 Nm momentu obrotowego i 560 KM mocy
    W polskich salonach Audi można już zamawiać najnowszy, sportowy model z Ingolstadt – RS 6 Avant . Ten wyjątkowy samochód to połączenie 412 kW (560 KM) mocy i 700 Nm momentu obrotowego , z ogromnymi walorami użytkowymi ...

01 Lut 2011, 16:40

Dziki jeż ma całkowitą rację. Galanty w tym zestawieniu wypadają najlepiej. Kupiłbym takiego, ale już wcześniej upatrzyłem sobie Toyotę Celicę i opcjonalnie jako drugi samochód do wyboru - Hyundai Coupe. Tyle że za dobrą Celicę trzeba dac gdzieś 25 tys. Z kolei Hyundaia myślę że za 20 tys możnaby ustrzelić.
madritista91
Nowicjusz

Miejscowość: j-bie

01 Lut 2011, 17:18

Ja równiez polecam Galanta. Auto najładniejsze, najfajniesze, najmniej awaryjne i pewnie najlepiej wyposażone.
Kolejnym na liście u mnie była by Carisma
- Saab
- Mazda
- Volvo
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok