Japońska benzyna do 100 tys.

05 Kwi 2023, 13:11

Cześć,
poszukuję autka od 2018 w górę, cena w jakiej chciałbym się zmieścić to 100k, ale mogę trochę naciągnąć.
Wstępnie interesuje mnie:
- Mazda 3
- Civic 1.5
- Lexus oraz Infinity- tu mam małe pojęcie o tych modelach, QX30 i UX200 da się wyrwać do 115.
Proszę o poradę :D
kwakier
Nowicjusz

05 Kwi 2023, 14:15

Chcesz typową benzynę czy np. miękką hybrydę lub hybrydę?

Rodzaj samochodu to bardziej taki kompakt czy crossover?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Kwi 2023, 14:20

Miękka hybryda też może być, w grę wchodzi zarówno kompakt jak i crossover.
kwakier
Nowicjusz

05 Kwi 2023, 14:49

Z Mazdy masz model 3 ale też CX-3 i CX-30 one mają mHEV i zwykła benzynę z całkiem niezłym automatem co w ogólnym zestawieniu powinno być w miarę bezawaryjne.

Civic to ciekawe auto ale dosyć specyficzne i warto nim się wcześniej przejechać zanim się na niego zdecydujesz.

Co do Lexus UX to tu masz dwie wersje do wyboru, hybrydę lub zwykłą benzynę przy tym drugim rozwiązaniu masz skrzynię CVT jak dobrze pamiętam. Ogólnie lepiej celować tu w hybrydę.

W podobnym budżecie i w benzynie z automatem patrząc na crossovery można jeszcze rozpatrywać np. Hondę HRV, Mitsubishi ASX, Kia xCeed, Hyundai Kona, Toyota CH-R (raczej hybryda).

Patrząc na kompakty będzie np. Hyundai i30, Kia Ceed, Toyota Corolla (tu raczej hybryda).
Rokiko
Forumowicz VIP

05 Kwi 2023, 18:14

Dzięki za podpowiedź.
CX3/30 nie pasują mi wizualnie.
Czemu lepiej celować w UX z hybrydą?
Mitsubishi ASX i Honda HRV do rozważenia, ale jak mam ASX z 2.0 za 100, to właśnie kusi dołożyć do tego Lexusa :)
kwakier
Nowicjusz

06 Kwi 2023, 08:14

kwakier napisał(a):Czemu lepiej celować w UX z hybrydą?
W benzynie masz skrzynię CVT nie koniecznie jest ona polecana choć przy nowym aucie i wymianach oleju na czas nie powinno być problemów. Hybryda mniej spali i łatwiej będzie ją odsprzedać za kilka lat bo utarło się że UX są głównie hybrydowe.

Zobacz jeszcze xCeed bo moim zdaniem ciekawe auto.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na obcej drodze w okresie Wakacyjnym
    Okres wakacji to czas wielkich wyjazdów. Często przygotowania do nich trwają cały rok, a czasami decyzja o kierunku wyprawy podejmowana jest spontanicznie i w ostatniej chwili. Przed każdą podróżą musimy jednak ...
    Największe mgły występują w październiku i listopadzie
    Zgodnie z danymi Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej w Polsce notuje się rocznie średnio 54 dni z mgłą, a najwięcej takich dni występuje najczęściej w październiku i listopadzie. Stacjami synoptycznymi, na których ...