Japoński benzyniak, sedan do 35 tys. zł

03 Lis 2016, 19:46

Cześć :-) Z racji bezproblemowej eksploatacji mojego obecnego Japończyka chciałbym znowu kupić auto japońskiej marki. Budżet oscyluje w granicach 35 tys. zł. Przebiegi roczne to ok. 25 - 30 tys. km, 70% trasa, 30% miasto i peryferie (dojeżdżam autem do pracy 50 km). Skłaniam się raczej ku opcji benzyna + LPG, ale jeśli z jakiś powodów kupno diesla miałoby być lepszym rozwiązaniem to nie widzę przeciwwskazań. Auto ma być komfortowe (szczególnie siedzenia, to bardzo istotny aspekt biorąc pod uwagę, że sporo nim jeżdżę) i dynamiczne (150 KM to minimum, a im więcej tym lepiej. Niestety, jeżdżę jednopasmówkami i trzeba mieć czym wyprzedzać).
Co do samego auta mam mętlik, bo na Hondę Accord VIII mnie nie stać (raczej od 40 tys. zł wzwyż?), VII znowu jest już nieco leciwy, za te pieniądze miałbym pewnie polifta z końcówki produkcji. Dość ciekawa wydaje się Mazda 6. Co do reszty to szczerze nie wiem, jeszcze nie interesowałem się tematem, dlatego liczę na waszą pomoc i sugestie. Z góry dziękuję :)
Offro
Początkujący

03 Lis 2016, 20:37

Jeżeli nie patrzysz na rocznik zastanów się nad Lexusem GS300. To inna liga niz Accord.
Mazda 6 nie ma za specjalnie wygodnych siedzeń.
Ewentualnie Toyota Camry.
3.0 + lpg to bardzo dobra opcja i wcale duzo nie spali w porównaniu do rzędówki.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Lis 2016, 21:23

Na GS Mk3 mnie nie stać, Mk2 nie jest dla mnie. Camry jest znowu strasznie "hamerykańska", chyba też nie o to mi chodzi.
Co do Mazdy to mnie zmartwiłeś, była pierwszym autem o którym pomyślałem. Kusi mnie nieco Accord 8 gen., ale musiałbym dorzucić minimum 5 tys. zł.
Czy coś jeszcze w tej kwocie się znajdzie?
Offro
Początkujący

04 Lis 2016, 13:08

Honda Legend albo taki Accordzik VII [link do oferty na Allegro wygasł] - piękna sztuka,odrzuciłeś tę generację ale może podejdzie ten egzemplarz :roll:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

04 Lis 2016, 16:43

Kieł napisał(a):lbo taki Accordzik VII [link do oferty na Allegro wygasł] ... ml#thumb/5
no powiem szczerze, że wygląda zjawiskowo :shock:

Może Subaru Legacy?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V40 R-Design - sportowa odmiana nowego modelu
    Na targach motoryzacyjnych w Paryżu po raz pierwszy zostanie zaprezentowana sportowa odmiana nowego modelu Volvo V40 - R-Design. Auto ze zmienionym zawieszeniem i topowym silnikiem T5 o mocy 254 KM, będzie rywalizować ze ...
    Turbodoładowany, benzynowy silnik 1.6 DIG-T 163 KM
    Nissan rozszerza ofertę cenionego modelu Qashqai o wersję z zaawansowanym silnikiem benzynowym DIG-T 163. Nowy, czterocylindrowy, turbodoładowany silnik 1.6 jest zgodny z rygorystyczną normą emisji spalin EURO 6 i zapewnia ...