REKLAMA
Hej, to mój pierwszy post na forum.
Szukam samochodu w okolicach 15 tysięcy. Interesuje mnie segment A oraz B. Samochodem będzie robione rocznie 25 tysięcy km w górę (nie pod górkę ale powyżej) w cyklu mieszanym. Przy rosnących cenach oc maksymalna pojemność jaką biorę to 1.5. Nie mam przekonania do diesla, więc patrzę za benzyną i chcę założyć instalacje LPG bądź kupić benzynkę z założoną już instalacją. Autem będzie głównie podróżowała jedna osoba i dlatego szukam małego auta, może być 4 osobowe ale fajnie gdyby było 5 foteli (ale nie musi być). Oczekuje też, że osoba mająca około 180cm wzrostu siedząc z tyłu miała jako tako miejsca na głowę oraz nogi. Jako, że auto będzie użytkowane również na autostradzie to miło by było, żeby się "nie dusiło" przy prędkości 110-120km/h a silnik nie wylewał ostatnich potów i spalanie przy takiej prędkości nie przekraczało 10l. Co do skrzyni to manual, najlepiej 6 biegowy (5 biegów też może być). Raczej nie chcę star&stopów bo czytając na forach nie dają zbyt dużych korzyści (chyba, że jestem w błędzie). Samochodem będzie jeździła kobieta, więc auto ma nie wyglądać jak Fiat Multipla I. Nie zależy mi na jakiś bajerach, wystarczy klima, wspomaganie, abs, poduszki powietrzne, elektryczne szyby, bardzo miło gdyby był tempomat ale to nie jest jakiś priorytet chociaż jakąś fajną chętnie przygarnę. Jako, że planuje założyć gaz to szukam auta z silnikiem, który dobrze znosi gaz, z tego co czytałem to odpadają trojaczki 107, Aygo, C1 bo zbytnio nie nadają się do gazu i tak samo swift z silnikiem 1.3. Zależy mi też, żeby auto paliło jak najmniej akceptowalny dla mnie wynik to 8l gazu na 100km, ale wiadomo im mniej tym lepiej. Nie chce, żeby auto miało skomplikowany silnik, nie interesują mnie też silniki z turbo. Nie chcę kupić nietypowej wersji aut jak np. Panda 100HP, uważam, że jest ciekawszą opcją niż zwykła Panda patrząc wizualnie, pod względem wyposażenia, lepszych osiągów czy 6 biegowej skrzyni ale spali trochę więcej, są inne części zawieszenia i silnik podobno się różni konstrukcyjne od silnika 1.4 16v 95km montowanego m.in. w Grande Putno. Zależy mi również, żeby części były dość tanie (pojęcie względne) i ogólnodostępne. Auto nie musi królować w rankingach niezawodności, ale żeby nie była to też Alfa Lawetto (bez spin, Alfy to piękne auta tylko niektóre modele zbyt często tęsknią za mechanikiem). Nie zależy mi zbyt bardzo na roczniku ale im młodsze tym lepiej. Nie planuje szybko się z autem rozstawać więc nie chce, żeby był to worek bez dna. Auto będzie przez cały rok garażowane ale jako takie zabezpieczenie przed korozją by się przydało. Troszkę się rozpisałem. Podsumowując auto za około 15 tysięcy, jak najprostsze konstrukcyjne, mało paląca benzyna nadająca się go gazu z rozsądną ilości kucyków.
Myślałem nad:
-Fiat Grande Punto 1.4 16v 95km (wydaje się najlepszym wyborem patrząc na moje wymagania?)
-Fiat Panda II 1.2 69km
-Ford Ka II 1.2 69km
-Suzuki Alto VI 1.0 68km
-Nissan Pixo 1.0 68km
-Suzuki Splash 1.0 68km
-Audi A2 1.4 16v 75km (ale przez swojego rodzaju nietypowość i skomplikowane rozwiązania chyba sobie odpuszczę ten model)
-Toyota Prius II 1.5 (chyba też ją odpuszczę bo to troszkę "egzotyka")
Z góry dziękuję za pomoc
Wiem, że były podobne wątki na forum ale żaden nie rozwiał moich wątpliwości w 100%.