14 Lip 2019, 12:06
Generalnie to, co Cię ogranicza to budżet, Merc, BMW w tym przedziale cenowym - niestety nic ciekawego nie znajdziesz, ale sądzę, że gdybyś mogl kupić np. 4 letnie BMW to byłbyś wniebowziety.
Najważniejsze pytanie to... czego od auta oczekujesz.
Miałem 3 UFO, świetne auto, jeśli oczekujesz sportowego prowadzenia, ale cholernie niekomfortowe.
Przy 18000km rocznie raczej nie polecam.
Jeśli oczekujesz komfortu i wyciszenia to np. Citroen diesla 2.0 HDi w C5 ma dobre opinie i pali 6l ON, tak samo Mondeo - większe auta.
Mazda nie ma dobrego diesla a 6-tka jest kiepsko wyciszona.
No i Mazda 3, 6 - rdzewieja na potęgę (te dostępne w Twoim budżecie), także zawsze jest coś za coś.
Lancer benzyna z kolei sporo pali.
Najważniejsza kwestia to i tak zakup pewnego, bezwypadkowego egzemplarza z nie przekreconym licznikiem, takiego, który trafia w Twoje potrzeby.
Nie zawsze te potrzeby jest w stanie spełnić auto japońskie, np. nie wiem czy wiesz, ale powyżej pojemności 2.0 akcyza przy sprowadzanie wynosi 18,6%... mnie się nigdy Honda z dieslem 2.2 nie kalkulowala, bo za samą akcyzę wychodziło 3000-5000zl, sprowadzając pewne i bezwypadkowe auto cena za nie robiła się kosmiczna (chcąc mieć wszystko w 100% legalnie).