Japońskie auto 27-28tyś

14 Lip 2019, 11:24

Witam pany , aktualnie jeżdże Mitsubishi Colt 1.3 1997r. i powiem auto świetne . Szukam auta również z Japoni.
Auto do około 27-28tyś
Zastanawiam się tutaj bardzo nad jednostką czy Benzyna czy Diesel chciałym teraz spróbować Diesla rocznie jakieś 18tyśkm robię to już troszkę jest.
Interesuje mnie :
Mitsubishi Lancer IX 2.0 DiD 140km lub 1.8 MVTEC 140km
Mitsubishi Outlander tutaj może być pewnie cieżko bo szukłbym drugiej generacji lecz nie wiem czy coś w tej kwocie znajdę.
Honda Accord 7 sedan 2.2 140km 2.0 sport 155km benzynka
Honda ufo tutaj jednak w ostatecznosci bo w tym aucie nigdy nie siedziałem a nawet fajnie wygląda to auta dla mnie .
Co propobujecie z jednostek ?
Suzuki Grand Vitara 2 ?

Nie kupuje auta dla kogoś tylko dla siebie abym był ja zadowolony z auta na 2-3 lata.
Od razu odrzucam BMW , Mercy , VW itd.
Wole auta Japońskie .
Dawid333
Nowicjusz

14 Lip 2019, 11:54

Wolisz japońskie, a nigdy pewnie nie miales "europejskiego", prawda?
Swego czasu też kupowałem tylko japońskie.
Zwrócę Tobie uwagę na jedną kwestię, w Japonii praktycznie nie występują auta z silnikami diesla, rynek aut osobowych to w 99% benzyny - taka jest Japonia.
Ale żeby miec ofertę na rynek europejski Japończycy zaczęli budować te silniki, które to jakiejś długiej historii (jeśli chodzi o Japończyków) nie mają. Bywało różnie, w Hondzie 2.2 jest ok, ale Toyota lata temu wypuściła bubel diesla, tak samo Subaru, dlatego nie chwalmy tak Japończyków, bo nie w każdej dziedzinie się popisali.
Także zanim kupisz japońskie auto z silnikiem diesla polecam najpierw poczytać opinie o tym silniku.
tomekdk

14 Lip 2019, 11:57

Nie mówię że auta europejskie są złe, ale po prostu nie chce auta np. BMW , Merc VW itd...
Nie podchodza mi te pojazdy.
Wole coś z Japonii i chciałbym naprawde znaleźć fajne auto , nie mówią że ma być Ropniak ale benzynę też rozważam...
Dawid333
Nowicjusz

14 Lip 2019, 12:06

Generalnie to, co Cię ogranicza to budżet, Merc, BMW w tym przedziale cenowym - niestety nic ciekawego nie znajdziesz, ale sądzę, że gdybyś mogl kupić np. 4 letnie BMW to byłbyś wniebowziety.

Najważniejsze pytanie to... czego od auta oczekujesz.
Miałem 3 UFO, świetne auto, jeśli oczekujesz sportowego prowadzenia, ale cholernie niekomfortowe.
Przy 18000km rocznie raczej nie polecam.
Jeśli oczekujesz komfortu i wyciszenia to np. Citroen diesla 2.0 HDi w C5 ma dobre opinie i pali 6l ON, tak samo Mondeo - większe auta.
Mazda nie ma dobrego diesla a 6-tka jest kiepsko wyciszona.
No i Mazda 3, 6 - rdzewieja na potęgę (te dostępne w Twoim budżecie), także zawsze jest coś za coś.
Lancer benzyna z kolei sporo pali.

Najważniejsza kwestia to i tak zakup pewnego, bezwypadkowego egzemplarza z nie przekreconym licznikiem, takiego, który trafia w Twoje potrzeby.
Nie zawsze te potrzeby jest w stanie spełnić auto japońskie, np. nie wiem czy wiesz, ale powyżej pojemności 2.0 akcyza przy sprowadzanie wynosi 18,6%... mnie się nigdy Honda z dieslem 2.2 nie kalkulowala, bo za samą akcyzę wychodziło 3000-5000zl, sprowadzając pewne i bezwypadkowe auto cena za nie robiła się kosmiczna (chcąc mieć wszystko w 100% legalnie).
tomekdk

14 Lip 2019, 12:19

Ogólnie od auta oczekuje jak każdy chyba jak najmniejsza awaryjność silnika. Wiem też że benzyny będą dość dużo palily ale zawsze jest możliwość gazu.
Chodź Diesel jest też trochę i dało by rade coś znaleźć.
Auto ogólnie w Polsce będzie kupowane.
Od auta jeszcze oczekuję w miare pakownego i możliwość rozkładania tylnych siedzeń.
Wyjazdy na trasy po Polsce i również trasy za granice
Honda Accord
Outlander
Lancer
3 auta które mi podeszły.. bo jednak ufo małe jest.
Francuza nie chciałem bo każdy mechanik mowil że Elektryka to największa zmora auta.
No chodź C5 fajne autko również
Dawid333
Nowicjusz

14 Lip 2019, 12:53

A każdy mówi że japońskie takie niezawodne, dopóki nie kupi Toyoty z ryzykownym dieslem albo Mazdy ze zgnita podloga i progami.

Auto używane najlepiej kupować po opiniach nt. danego modelu/generacji/silnika, żeby nie nadziac się na takie, które jest ryzykowne.
Niestety to, że auto jest japońskie... z automatu nie gwarantuje niezawodności.

Możesz też popatrzeć na Mondeo 2.0 145 koni, silnik praktycznie bliźniaczy do ówczesnego mazdowskiego 2.0, nadaje się do gazu.
W C5 masz też spoko benzynę pod gaz 2.0
Mazda 6 GH z początku produkcji - rok 2008, ale trzeba sprawdzić pod kątem rdzy i silnik lubi trochę olej wziąć.
tomekdk

14 Lip 2019, 13:00

Dobrze teraz wiem że warto rozglądać sie za Mondeo czy C5 lecz nie dostałem żadnej odp. Dot. Innych aut co napisałem które mnie interesują najbardziej.
Outlander oraz Lancer ...
Dawid333
Nowicjusz

14 Lip 2019, 13:12

Czytaj, czytaj, czytaj :)
https://www.auto-swiat.pl/uzywane/mitsu ... 89#slajd-1
Niestety Outlander dostał jednego z najgorszych diesli na rynku.
tomekdk

14 Lip 2019, 13:16

Dobrze będę czytał , a czy Lancer również ma problem z tą jednostką czy rozwazać 1.8 140km ?
Dawid333
Nowicjusz

14 Lip 2019, 13:17

Out i lancer nie ma jp diesli.
Szukaj accorda diesla albo 2,4 i lpg.
Lancera beny są ok. Powoli ale skutecznie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Lip 2019, 13:31

Dawid333 napisał(a):Zastanawiam się tutaj bardzo nad jednostką czy Benzyna czy Diesel chciałym teraz spróbować Diesla rocznie jakieś 18tyśkm robię to już troszkę jest.
Interesuje mnie :
Mitsubishi Lancer IX 2.0 DiD 140km lub 1.8 MVTEC 140km

Jeżeli japończyk to raczej benzyna. Lancer z silnikiem VAGa to nie jest to, co nas ciągnie do japońców :/
Z japońskich diesli to chyba tylko Acorda bym chciał :mrgreen:
Albo dozbieraj trochę, bo na dniach będzie młody Lancer do sprzedania :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

14 Lip 2019, 22:24

No szkoda że outlander czy też lancer nie ma żadnego dobrego Diesla.
Bardzo podobaja mi sie te auta , a tylko sa okej benzyny.
Suzuki grand Vitara 2 ?
Czy może szukać miedzy Mondeo a C5?
Bo jakoś zawsze się bałem francuza bo niby elektronika słaba
Dawid333
Nowicjusz

15 Lip 2019, 07:54

Możesz popatrzeć jeszcze na Volvo S60/V70 z udanymi dieslami 2.4 D5. A tak to standardowo najlepsze diesle: Laguna 2.0 dCi, Citroen C5 2.0 HDI, Mondeo MK4 2.0 TDCI.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

15 Lip 2019, 18:20

No coż Mondeo Mk4 nie bać sie tych Diesli również w C5.
Suzuki grand Vitara 2 ...
Kumpel proponuje mi jeden Toruana 2.0 140km dsg lecz ja mam dystans do tej marki.. za nudne.
Dawid333
Nowicjusz

15 Lip 2019, 20:13

dsg skrzynia bardzo fajna, zmieniająca biegi bardzo szybko...no ale nie życzę problemów z nią, niestety w naprawie jest koszmarnie droga.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie