Jazda automatem w górach

30 Lip 2012, 00:01

Witam wszystkich bardzo serdecznie, to mój pierwszy post na forum. Próbowałam znaleźć taki temat, niestety mi się nie udało, także jeśli to dubel to z góry bardzo przepraszam i proszę o skierowanie mnie do wcześniejszego tematu.

Całe życie jeździłam manualną skrzynią biegów którą bardzo lubię, ale po przeprowadzce chwilowo "pokarało" mnie automatem ;) w postaci samochodu który odziedziczyłam po moim najlepszym kumplu. Automatem faktycznie świetnie jeździ się w korku, no i tak kilka miesięcy sobie w tych korkach stałam i radziłam sobie z nim raczej bez problemu. Do wczoraj.
Pojechałam odwiedzić koleżankę, która jak okazało się mieszka na szczycie góry. Nie pagórka, tylko autentycznej wielkiej góry, wjazd na sam szczyt tą krętą stromą drogą zajął nam ok. 20 minut, przez które to 20 minut kilka razy miałam wrażenie, że moja jazda skończy się tu i teraz, ponieważ nie ma szans by moje malutkie biedniutkie autko (Hyundai Elantra rocznik 2000, silnik 2l w benzynie) podjechało pod to górzysko. Starałam się utrzymywać w miarę możliwości równe obroty silnika (wjeżdżałam na D z włączonym overdrive jeśli to ma jakieś znaczenie) , ale na szczycie góry (jednak jakoś się udało!) powitał mnie zapach palonego sprzęgła.... :roll:
przyznaję, ze nie wiem jak pokonać tą górę drugi raz. Na dół zjechałam na 2 biegu, starając się jak najdelikatniej i jak najmniej operować hamulcem, bo nie chciałabym ich raczej z tej góry stracić i nie wydaje mi się żeby zjazd w dół był jakimkolwiek problemem dla mojego autka. Domyślam się też, że pokonanie drogi pod górę to raczej problem dla mnie niż dla niego ;) Tylko teraz pytanie: w jaki sposób podjechać pod tą górę? starać się utrzymywać jak najniższą prędkość? równe obroty? wjeżdżać na D czy na 2? nie mam niestety w swoim samochodzie za dużego wyboru na skrzyni biegów, mam tylko P, R, N, D, 1, 2... próbowałam coś znaleźć w internecie, ale udawało mi się tylko wyszukać informacje o jeździe na biegach W czy L których u mnie nie ma.
A w przyszłym tygodniu muszę znów pod tą górę pojechać... w końcu ten samochód wykończę... :roll:

bardzo proszę o pomoc i z góry ogromne dzięki :)
Gaby
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 03 2007
Auto: Hyundai Elantra (2000)

30 Lip 2012, 06:41

nie wiem jaka to góra jest ale podjeźdzaj na 2 a jeśli nie da auto rady to na 1 a nie na D
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

30 Lip 2012, 07:20

Dzięki za odpowiedź :) Góra taka zwykła, górzysta... ślimak mniej więcej jak w bieszczadach, po wąskim jednym pasie w każdą stronę, tylko mocno stromy. nie ma informacji o nachyleniu więc niestety nie wiem jak bardzo jest tam nachylone.
Gaby
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 03 2007
Auto: Hyundai Elantra (2000)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...