Jazda bez dowodu rejestracyjnego

07 Lis 2018, 19:34

Otóż kupiłam auto, zajerestrowałam go i jeździłam z dowodem tymczasowym, a teraz ważność dowodu tymczasowego się skończyła a ja nie odebrałam dowodu stałego czy w związku z nowymi przepisami czeka mnie jakaś kara,jeśli będę miała kontrolę drogową?
nwrona16
Obserwowany

07 Lis 2018, 19:39

Mandat za brak dokumentu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Lis 2018, 19:40

Nie, to chyba nie obowiązuje tego, jeśli już to mandat za brak dowodu. Trzeba odebrać twardy dowód i go po prostu mieć, przy kontroli nie jest już wskazany bo wszystko w Cepiku mają.
gber44

07 Lis 2018, 19:47

gruber99 napisał(a): jeśli już to mandat za brak dowodu.
a dowód to nie dokument? Mandat jest za brak dok. nie ma znaczenia czy jest to dowód, OC, prawko. Za brak 3 mandat może być x3
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Gru 2018, 18:54

Trochę namieszaliscie. Jeżeli dowód tymczasowy się skończył, to należy odebrać twardy. Jeżeli nie odebrano twardego, to nie wolno samochodem jeździć, ponieważ w świetle prawa samochód nie ma ważnego dowodu rejestracyjnego. Podczas odbierania DR w WK, podpisujemy potwierdzenie odebrania tego DR i wówczas trafia on do CEPiK-u.
Reasumując - nie odebrałaś DR twardego, a tymczasowy się skończył, więc policja nie widzi go w systemie. Widzą tylko, że tymczasowy stracił ważność. Dla policji oznacza to, że z jakichś powodów samochód nie został dopuszczony do ruchu, ponieważ z jakichś powodów nie został wydany DR. Podczas spotkania z policją poprostu jest laweta.
Natomiast od dnia 1 października 2018 nie trzeba wozić ze sobą DR i OC. Ale to nie oznacza, że nie trzeba tych dokumentów posiadać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kalkulator jednostek ciśnienia
    Najczęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ciśnienia jest jednostka "bar" lub "psi", ale warto wiedzieć jak przeliczamy pozostałe jednostki z którymi możemy się spotkać przy obsłudze samochodu.