Badania techniczne na drugiej stacji a cepik 2.0

02 Sie 2018, 15:41

Czesc,
Moj samochod nie przeszedl badan technicznych z powodu peknjetych kloszy lamp z przodu. Od kilku lat mialem te pekniecia i nigdy sie nikt nie czepial, nawet na tej stacji na ktorej bylem teraz. I zastanawiam sie, czy teraz jak dziala cepik 2.0 to moge sprobowac zrobic badania na innej stacji, czy bedzie to odnotowane w systemie? Wymiana reflektorow wychodzi drogo i zwyczajnie mnie teraz nie stac na to, zeby znikad wyciagnac po 350 zl na kazdy z reflektorow... A nigdy z tych pekniec problemow nie mialem
Wrooblasq
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 9-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Hyundai i20
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Sie 2018, 16:03

Jakie to są pęknięcia, możesz wrzucić zdjęcia?

Generalnie jeżeli masz pęknięty klosz reflektora lub zalega w nim woda to diagnosta nie powinien przepuścić takiego auta jest to uregulowane z góry przepisami.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Sie 2018, 17:22

Zalaczam zdjecia. Woda sie przez to nie dostaje do srodka, ale co by nie mowic - pekniecia sa. Tylko dziwi mnie to ze dopiero teraz sprawily klopot z przegladem, te pekniecia sa takie same od kilku lat i nigdy na przegladach sie nie czepiali, teraz - no coz...
Wrooblasq
Nowicjusz

02 Sie 2018, 20:34

Wrooblasq napisał(a): czy bedzie to odnotowane w systemie?
Oczywiscie ze bedzie to widac juz w momencie kiedy diagnosta dokona wpisu do rejestru i zgodnie z przepisami nie powinien przeprowadzic badania tech. tego pojazdu... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

07 Sie 2018, 15:23

Ok, macie racje. Nie ma sensu kombinowac, bo faktycznie - raz ze wszystko jest w systemie, a dwa ze przepisy rzeczywiscie mowia o tym ze z peknietymi kloszami auto nie powinno byc dopuszczone do ruchu. Kupilem juz nowe reflektory i dzis je zamontuje. Pozostaje mi teraz zmartwienie czy beda dobre, bo kupilem co prawda nowe, ale zamienniki Depo. A opinie czytalem rozbiezne: jedni chwala, inni mowia ze badziewie. Na dwoje babka wrozyla
Wrooblasq
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Śpiący policjant - bezpieczne spowalniacze
    Jak skutecznie uspokoić ruch drogowy? Sprawdzoną i popularną metodą jest montaż progów prędkościowych na drogach. To rozwiązanie ma wiele zalet – wymusza na kierowcach ograniczenie prędkości, powoduje mniejsze ...