Jazda bez tylnych świateł

02 Paź 2018, 23:37

Hej. Czy mogę jeździć w dzień bez tylnej lewej lampy(od strony kierowcy) do czasu naprawy? Została uszkodzona w wyniku stłuczki.
paulina48
Nowicjusz

02 Paź 2018, 23:42

paulina48 napisał(a):Czy mogę jeździć w dzień bez tylnej lewej lampy
Masz poczucie humoru... :D Przy rande vu z smerfem zostajesz bez DR pojazdu... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

03 Paź 2018, 10:09

Jeszcze bez prawej na chłopski rozum to pół bidy, bo w prawo skręcasz, ale bez lewej to juz ryzyko skrętem w lewo. Bez lampy nie pojedziesz długo bo pierwszy patrol misiów zabierze dowodzik i autko na parking. Jeszcze uszlo by jak by jej klosz skleic. :p
gber44

03 Paź 2018, 10:37

paulina48 napisał(a):Czy mogę jeździć w dzień bez tylnej lewej lampy(od strony kierowcy) do czasu naprawy?
Nie możesz ani w dzień ani w nocy tak jak koledzy wyżej jest to niebezpieczne nie tylko dla Ciebie ale i innych użytkowników drogi. Poza tym przepisy mówią że w przypadku niesprawnego oświetlenia trzeba je niezwłocznie naprawić i nie można się poruszać takim autem po drogach.

Jeżeli lampa jest uszkodzona i nie da się jej naprawić kup drugą załóż i po sprawie. W przypadku jazdy pierwszy lepszy patrol Policji zatrzyma Cię dostaniesz mandat, zabiorą DR (wirtualnie bo nie trzeba go mieć przy sobie) i będziesz musiał zrobić przegląd. Koszy wyjdą spore...
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Paź 2018, 17:47

To, że zabiorą DR to nic. W zależności od policjanta, mogą nawet zabronić dalszej jazdy. A wtedy już nie wesoło się robi.
A w razie stłuczki, jak ktoś powie, że nie widział, że hamowałeś, to możesz trż mieć kłopoty.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automatyczne światła z czujnikiem zmierzchu
    Automatyczne włączanie świateł to prosty system, działający w oparciu o mierzący natężenie światła czujnik zmierzchu. Dzięki niemu światła mijania są automatycznie uruchamiane w momencie gdy zapada zmrok lub auto wjedzie ...