Jazda Ciągnikiem Rolniczym na kategorii B1

29 Gru 2010, 00:08

Witam myślę, że to dobry dział na takie pytanie.

Czy ciągnikiem rolniczym(beż żadnego sprzętu, przyczep) można jeździć posiadając tylko kategorię B1 i wiek 16 lat.

Wiem, że na kategorię B można jeździć ciągnikiem z przyczepką lekką, lub lekkim osprzętem rolniczym np. siewnik.

Bo zastanawiam się nad zrobieniem kat. T, bo też można od 16 a to mi się bardzo przyda :)

Jeśli ktoś zna odpowiedź na to pytanie, i może ją jakoś potwierdzić prawnie, jakaś ustawa czy coś.
Kategorie Prawa Jazdy:
B1 - Zdane za pierwszym 22.11.2010r.
Na razie tylko tyle, reszta czeka :)
wojteq
Nowicjusz

Miejscowość: Bartoszyce/Olsztyn

29 Gru 2010, 00:52

Kategoria B1 mówi bardzo wyraźnie że możesz się poruszać po drodze pojazdem którego masa nie przekracza 550kg nie zależnie czy to będzie samochód czy ciągnik. Bardzo wątpie abyś znalazł gdziekolwiek ciągnik o masie nie przekraczającej 550kg zatem kat B1 możesz sobie odpuścić i chcąc poruszać się ciągnikiem zrób lepiej T.
lukpio3
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

29 Gru 2010, 01:08

Wiem co mówi kategoria bo jak widaćw podpisie posiadam prawo jazdy tej właśnie kategorii. Chciałem tylko zapytać czy istnieje możliwość jazdy ciągnikiem jako pojazd wolnobieżny, bez przyczep.

To może inne pytanie:
Słyszałem, że jeśli w wieku 16 lat zrobi się kat. T to można jeździć tylko ciągnikiem zarejestrowanym na rodzica, czy to wogole prawda, czy kompletna bujda. Mogłby to ogarnąć ktoś siedzący w temacie?
Kategorie Prawa Jazdy:
B1 - Zdane za pierwszym 22.11.2010r.
Na razie tylko tyle, reszta czeka :)
wojteq
Nowicjusz

Miejscowość: Bartoszyce/Olsztyn