REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
PiotrMSC napisał(a):Zgadza się nie powinno się tego robić, ale w motocyklach jak najbardziej i połowa to robi.
MotoAlbercik napisał(a):Ale po włączeniu tycyh pseudo dziennych świecą poprostu światła drogowe, a co za tym idzie skutecznie walą w oczy
Sensei napisał(a):Swoją droga nie wiem czy te swiatla pomagaja w dzien czy nie..
Alkomaty napisał(a):ie uważam aby był to dobry pomysł,szkodzę tylko innym kierowcom i uczestnikom ruchu
Tom01 napisał(a):To jest jedna z przyczyn dlaczego NIE powinno się używać świateł w dzień w niczym innym niż jednoślady i pojazdy uprzywilejowane.
Tom01 napisał(a):Po prowadzeniu nakazu używania świateł w dzień ilość zabitych wśród motocyklistów wzrosła prawie o 40%. Ciekawostka, że w mediach cicho, prawda?
Tom01 napisał(a):Dlatego motocykliści jeżdżą na długich, bo ich nie widać w tłumie świateł.
Dishman napisał(a):I powinni być za to karani, bo oślepiają innych.
O motocyklistach to zupełnie oddzielny temat. Ja jestem zdania, że każdy zabity motocyklista jest sam sobie winny. Owszem, zmniejszona widoczność, itd.
Tom01 napisał(a):Oczywiście, że powinno to być karane, ale trzeba pamiętać, że w obecnych realiach ludzie robią cuda żeby zwiększyć szanse zauważenia. Nie są winni temu, że ktoś im zafundował drastyczne pogorszenie widoczności. Dlatego wielu stosuje długie światła i głośne wydechy. Chodzi o to żeby zlokalizować źródło problemu a nie psioczyć na skutki.
Nie mylmy też szaleńców na szlifierkach, bo oni sami się eliminują licznie co sezon, z normalnymi motocyklistami i skuterzystami.
Dishman napisał(a):Prościej byłoby zwolnić i dwa razy się zastanowić, czy kierowca osobówki, którą wyprzedzam, wie o tym, że to robię. Dlaczego motocyklista ma się aż tak zastanawiać? Bo może za chwilę zostać kaleką do końca życia.