Jazda na niewaznych tablicach przejazdowych

22 Wrz 2007, 22:56

Witam
Mam samochod sprowadzony z Niemiec w lipcu, auto jest przygotowane do rejestracji na faceta ktory je sprowadzil, jest zrobiony przeglad, OC wykupione na rok, sa wszystkie tlumaczenia, nie ma jedynie oplaconego jeszcze recyclingu. Powiedzial mi zebym jezdzil tym autem przez pol roku i go nie przerejestrowywal tylko jakby cos to ze go pozyczylem od niego. Ale auto jest na przejazdowkach i stracily one waznosc 2 wrzesnia. Gosciu mowil ze wszystko jest oplacone wiec policja nie ma sie do czego przyczepic bo nie ma takiej ustawy co do tych tablic. Wie ktos czy rzeczywiscie mozna tak jezdzic?
kmikos168
Nowicjusz

24 Wrz 2007, 18:28

Obawaiam się,że jak policja cię zatrzyma podczas jazdy z atkimi tablicami,to spotkanie to może cię kosztować 500 PLN-ów plus odholowanie na parking policyjny.
Przepis mówi wyraźnie - po kupnie samochodu masz czas 30 dni na jego przerejestrowanie.Tablice ktre masy,to tablice tzmcyasowe,ktre jak strac wanođ,to samochd ma status wzrejestrowanego.
No i jak mówimy o tych samych tablicach(powinny być białe z czarnymi literami i cyframi i z żółtym paskiem z boku z czarnymi cyframi),to policja umie z tych tablic odczytać datę ważności tych tablic.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Wrz 2007, 23:52

dokladnie chodzi mi o te tablice, wiem ze trzeba samochod zarejestrowac w ciagu 30 dni ale facet mnie zapewnial ze nie ma takiego przepisu na podstawie ktorego mogli by mi dac mandat bo mam wazne OC i przeglad, sam juz nie wiem jak to z tym jest:/
kmikos168
Nowicjusz

25 Wrz 2007, 13:42

Według mnie facet może mieć racje. Ja sam swojego czasu jeździłem na "przeterminowanych" tablicach, ale miałem na te dokładnie numery wykupione OC i oczywiście przegląd zrobiony. A z tego co myślę facet mówi żeby nie przerejestrowywać bo pewnie nie chce mieć do czynienia z US.
Tablice Rejestracyjne - wpisz numer i sprawdź skąd pochodzi auto.
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

25 Wrz 2007, 21:03

Nic bardziej mylnego - nasz przepis mówi - jak kupiłes auto,musisz je zarejestrować w ciągu 30 dni.I nie ważne jest,że masz zapłacone OC i masz przegląd techniczny.Samochód wg prawa jest niezarejestrowany.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Wrz 2007, 22:10

jutro bede sie jeszcze widzial z tym gosciem i zobacze co mi powie, sprobuje tez skontaktowac sie z jakims policjantem.
Co do wygladu tych tablic to z boku jest czerwony pasek a nie zolty, reszta sie zgadza.
kmikos168
Nowicjusz

17 Paź 2007, 22:36

no wiec z tymi tablicami jest dokladnie tak jak pisal MotoAlbercik. Czytalem o tym w gazecie i bylem sie zapytac na komisariacie. Mandat mozna dostac od 20-500zl. Jednak podobno mozna sie z tego probowac tlumaczyc ale lepiej nie ryzykowac;) w nastepnym tygodniu przerejestruje auto i bedzie wszystko gralo :)
kmikos168
Nowicjusz