Montaż halogenów

16 Paź 2007, 18:13

Witam, chcę zamontować w swojej ravce halogeny dalekosiężne (drogowe) na przednie rury. Halogeny mają homologacje E, chce ich używać gdy jadę w nocy poza miastem i przez las.
Moje pytanie jest takie, czy policja i stacja diagnostyczna doczepi się pod względem prawny że halogeny są zamontowane???
oto link mojej ravki gdzie będą halogeny -> http://polskajazda.pl/Samochody/Toyota/RAV4/4450

pozdrawia
Artur
Artur
arturo88
Nowicjusz

Miejscowość: Ruda Śląska

17 Paź 2007, 17:43

Coś tu niejasno piszesz - chcesz zamontować światła drogowe czy dalekosiężne?Światła drogowe nie są światłami dalekosiężnymi.Proponuję lekturę - http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm
W szczególności załącznik 6 (tabelka).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Paź 2007, 17:15

Chodzi mi o światła dalekosiężne. Dzięki za linka napewno sie przyda:)
Artur
arturo88
Nowicjusz

Miejscowość: Ruda Śląska

18 Paź 2007, 19:34

O światłach dalekosiężnych nic tam nie jest wspomniane,a więc sa one niestety niedozwolone.Ale jak już uprzesz się by je zamontować,to powinny one włączać się tylko z drogowymi i jak drogowe przełączysz na mijania to te powinny zgasnąć.Tak przynajmniej robi wielu kierowców.A na przeglądzie tłumaczą,że jest to druga para świateł drogowych,a tych mogą być 2 pary,czyli 4 reflektory.Pozostaje tylko problem z ich umieszczeniem - nie we wszystkich samochodach da się je zamocować wg przepisów,czyli zaraz obok reflektorów świateł drogowych(w tabelce w załączniku 6 jest to określone na jakiej wysokości,szerokości,odległości między soba mają one być.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprzedaż opon w 2019 roku
    Według Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego, na podstawie danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Opon i Gumy, w 2019 roku producenci i importerzy opon w Polsce odnotowali wzrost sprzedaży w segmencie ...