Jazda na suwak - plusy, szeryfowie, madaty

14 Lip 2021, 16:59

Pasem który się kończy trzeba jechać do końca i tam dopiero wjeżdżać i to jest normalne wyjście a jak jedziesz pasem na który się wjeżdża to dzisiaj według przepisów musisz ustąpić i wpuścić jedno auto. Ci co wcześniej wpychają się przed końcem pasa powodują niepotrzebnie zamieszanie i przez to spowalnia się ruch.

Ja jak mam pas który się kończy zawsze jadę do końca jak jest korek.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Lip 2021, 17:13

Ja pracuję jako kierowca i widzę że dużo ludzi nadal nie stosuje jazdy na suwak , zwłaszcza w małych miastach
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

15 Lip 2021, 09:12

AutoMero napisał(a):To jest głupie bo cwaniaki specjalnie wjeżdzają na boczne pasy żeby potem się wpychać, ja nigdy nie wpuszczam takich.

Cwaniakami są ci, którzy nie respektują przepisu jazdy na suwak. Tacy generują korki. W Polsce jazda na suwak jest obowiązkowa. Jak działa i jakie są obowiązki można przeczytać w tym temacie. Za niestosowanie się do jazdy na suwak są również mandaty i o tym warto pamiętać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Lip 2021, 14:27

ja też nie wpuszczam takich cwaniaków
KajtekKris
Nowicjusz

18 Lip 2021, 11:01

Do czasu...Aż zapłacisz mandacik :ok:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Lip 2021, 14:09

Nie chodzi o to że nie chcesz kogo wpuszczać tylko takie są przepisy. To jakbyś przejeżdżał przez czerwone światło albo wyprzedzał na pasach, robisz tak ? Pewnie nie , więc dlaczego łamiesz inny przepis? Przez takie zachowanie tworzą się korki i wkoncu możesz zapłacić mandat skoro robisz tak stale. Lepiej jak dojeździesz 5 sekund później przez to że kogoś pusiciłeś niż zapłacić mandat
ineedl
Stały forumowicz

18 Lip 2021, 15:57

Niestety, wielu kierowców, zazwyczaj młodych nie rozumie zasady działania jazdy na suwak. Uważają, że to cwaniactwo niestety. Do głowy im nie przyjdzie, że jazda na suwak ma same dobre strony. Główna to ta, że ruch idzie płynnie i nie trzeba stać w korku, a korek ma mniejsze rozmiary ( jest po prostu krótszy, bo rozkłada się na dwa albo trzy pasy. No ale niestety - są nadal tacy, co uważają, że ten z lewej czy prawej top cwaniak, chce się wepchać, więc go nie wpuszczę. Wielu też nie wie, że wpuścić jeden samochód z prawej lub lewej, to już obowiązek. Mam nadzieję, że policja szybko :nauczy" takich właściwego zachowania.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Lip 2021, 16:20

A najbardziej bez sensu jest gdy ktoś pcha się na siłę oszczędzając kilka sekund często ryzykując groźną sytuację na drodze.
ineedl
Stały forumowicz

27 Wrz 2021, 22:30

No odważnie. Taki co nie wpuszcza, bo mu się coś w główce przestawiło, ryzykuje nie tylko mandatem i obitym autkiem ale także i mordką. Ojjj kilku już takich cwaniaków było, co nie znają przepisów.
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Typ: Kombi

28 Wrz 2021, 09:04

Taki co nie wpuszcza to zwyczajnie nie zna nowych przepisów i jest niedouczony... Jazda na suwak naprawdę sprawdza się i jak się robi korek to i tak wtedy wszyscy jadą no chyba że będą tacy co wciskają się na siłę z innymi samochodami i nie na końcu pasa tylko wcześniej zaburzając wtedy działanie takiego zamka.
Rokiko
Forumowicz VIP

03 Sie 2022, 13:23

Jazdę na suwak popieram i stosowanie się do tego przepisu które jest bardzo ważne!
DariaPtaszke

03 Sie 2022, 14:52

Coraz lepiej z tą jazdą na suwak, widać że z miesiąca na miesiąc mamy więcej kierowców który potrafią wykorzystać prawidłowo tą metodę :ok:

W ostatnim miesiącu miałem kilka przypadków w których była stosowana taka jazda i większość kierowców ładnie jechała do końca i na żadnym z pasów samochody nie zatrzymywały się.
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Sie 2022, 14:59

niektórzy ciągle nie potrafią jeździć na suwak :(
Kimonka
Obserwowany

30 Wrz 2024, 11:01

gdyby kierowcy nie cwaniakowali to jazda na suwak byłaby płynna, a przez takich co się wpychają na chama potem są kolizje i korki przy okazji, osobiście popieram suwak, ale czasem też mi nerwu puszczają
Ludwiq
Nowicjusz

14 Paź 2024, 20:04

Główną przyczyną blokowania pasa, przez szeryfów, jest nieumiejętność jazdy na suwak. I nie chodzi mi tu o szeryfów ich irytuje właśnie brak umiejętności jazdy na suwak przez auta ich wyprzedzające.
Główny problem to jak napisał Rokiko

Rokiko napisał(a):Pasem który się kończy trzeba jechać do końca i tam dopiero wjeżdżać i to jest normalne wyjście a jak jedziesz pasem na który się wjeżdża to dzisiaj według przepisów musisz ustąpić i wpuścić jedno auto. Ci co wcześniej wpychają się przed końcem pasa powodują niepotrzebnie zamieszanie i przez to spowalnia się ruch.

W takim przypadku nieraz na kończącym się pasie ruch idzie dużo szybciej, co prowadzi do frustracji kierowców na pasie przelotowym.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV