Jazda na suwak - plusy, szeryfowie, madaty

18 Wrz 2017, 08:01

W Polsce jazda na suwak wielu kierowcom jest obca. Kierowcy sami robią korki, wydłużają je, a tym samym wydłużają czas podróży i swój i innych jadąc w żółwim tempie w korku prawym pasem, gdy lewy jest pusty. Wielu jest też "nauczycieli" i "szeryfów" drogowych, którzy zachowują się jak pies ogrodnika - ja stoję w korku, to ty też stój, ja nie jadę lewym pasem, to ty też nie pojedziesz.

Dzisiaj natknąłem się na bardzo fajny artykuł, który na pewno da wielu takim kierowcom do myślenia http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/polski-kierowca/news-jazda-na-suwak-po-polsku,nId,2439581 Warto może więc się zastanowić nad swoim postępowaniem na drodze, przemyśleć i może czas usunąć ze swojego organizmu cebulę i buraki...Będzie szybciej, bezpieczniej i bardziej komfortowo.

Wielu z takich "szeryfów" czy "nauczycieli", zwanych tez cebularzami czy burakami, zapewne nawet nie zdaje sobie sprawy, że łamie przepisy. I to czasami nie jeden, a dwa bądż nawet trzy. Za takie wykroczenia można nazbierać sporą sumkę punktów karnych i mandatów.

- zajmowanie więcej niż jednego, wyznaczonego na jezdni pasa ruchu - 150 zł 0 pkt ( jazda środkiem jezdni - linia ciągła bądż przerywana jest pośrodku samochodu )
- utrudnianie lub tamowanie ruchu poprzez niesygnalizowanie lub błędne sygnalizowanie manewru - 200 zł 2 pkt ( zmiana prawego pasa ruchu na lewy celem zablokowania pojazdu jadącego lewym pasem, bez kierunkowskazu )
- nieustąpienie pierwszeństwa przez kierującego pojazdem zmieniającego zajmowany pas ruchu - 250 zł 5 pkt ( zmiana prawego pasa na lewy celem zablokowania pojazdu jadącego lewym pasem, w sytuacji, gdy ten jadący lewym pasem musi gwałtownie hamować )
- zwiększanie prędkości przez kierującego pojazdem wyprzedzanym - 350 zł 3 pkt ( kierowca jadący prawym pasem ruchu, w korku, nie chcąc wpuścić kierowcy jadącego lewym pasem, który zbliża się do zwężenia drogi, przyspiesza, by go "przyblokować" i nie wpuścić przed siebie )
- niestosowanie się do znaków - linia pojedyncza ciągła 100 zł, 1 pkt, linia podwójna ciągła 200 zł, 5 pkt ( moze się zdarzyć, że kierowca jadący prawym pasem, w korku, zjeżdżając na lewy pas celem zablokowania pojazdu jadącego lewym pasem, zmieniając ten pas przejedzie po lini ciągłej )
- jazda z prędkością utrudniającą ruch innym od 50 do 200 zł i 2 pkt - policja w przypadku blokowania lewego pasa przez "szeryfów " i "nauczycieli" azwyczaj liczy 200 zł ( kierowca jadący prawem pasem w korku, zjeżdża na lewy pas celem zablokowania kierowców chcących jechać lewym pasem i jedzie z taką prędkością jak pojazdy na prawym pasie, mimo, że lewy pas przed nim jest pusty )

Policja może też nałożyć dodatkowo mandat za spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym. Wówczas kwota mandatu karnego przypisana za naruszenie stanowiące przyczynę zagrożenia jest powiększona o 200 zł, ale nie więcej niż 500 zł. Nie ma za to pkt karnych. Policja z zasady nakłada mandaty w wysokości 500 zł.

Czasem jak taki szeryf jest uparty, to może nazbierać sobie 1650 zł i 12 pkt....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Wrz 2017, 09:52

Moim zdaniem mądry kierowca rozumie, że lewy pas też można przecież normalnie w takiej sytuacji wykorzystać jadąc do końca. Poza tym bardzo często jak nie zawsze pod koniec przy informacji o zwężeniu jest znak który pokazuje nam jazdę na suwak. Poniżej filmiki gdzie kierowcy stoją na prawym pasie a lewy jest zupełnie wolny :o
Jazda na suwak w Sosnowcu
[film niedostępny]
Jazda na suwak w Krakowie

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tu mamy też dyskusję na forum na temat jazdy na suwak jazda-na-suwak-vt68188.htm

Tu warto sobie poczytać o technice jazdy i może warto zrobić sobie jakieś postanowienia. Korzystając z dróg z głową pomagamy nie tylko sobie ale i innym.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

18 Wrz 2017, 11:20

No nie mogę, po prostu szok. Zablokowali skrzyżowanie(film nr 1), a cały lewy pas wolny. To ofermy nie kierowcy, ograniczają wszelkie manewry z niepewności za kółkiem. Tak samo jak królowie środkowego pasa, najchętniej całą podróż odbyliby jednym pasem. :/
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

14 Paź 2017, 22:25

To prawda, że jazda na suwak nie jest jakoś przez wszystkich przestrzegana..
Ostatnio edytowany przez ArteK, 14 Paź 2017, 23:04, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Usunięta reklama
Kajtek450
Nowicjusz

Auto: BMW

06 Wrz 2018, 18:57

Polska i nasi kierowcy muszą się jeszcze wiele nauczyć i chyba minął lata świetne zanim się coś w tym zmieni...
Na pierwszym filmiku mało brakowało do "dzwona" więc może lepiej opanować tę sztukę jazdy pomału! :wink:
fancar
Nowicjusz

Miejscowość: Opole
Auto: Toyota

11 Wrz 2018, 06:07

Zastanawiam się, co mają w głowie takie osoby, które tak właśnie robią... Zupełnie nie rozumiem logiki szeryfów.
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Ekojazda dobra dla środowiska są też plusy dla kierowcy
    Szacuje się, że źródłem 60% zanieczyszczeń powietrza w centrach dużych miast jest transport. Do zmniejszenia tego problemu może przyczynić się ekojazda, przynosząca wymierne korzyści nie tylko w postaci redukcji emisji ...

11 Wrz 2018, 08:48

zachary napisał(a):Zastanawiam się, co mają w głowie takie osoby, które tak właśnie robią... Zupełnie nie rozumiem logiki szeryfów.

To jest akurat bardzo prosta odpowiedz - kiedyś się zatrzymałem i zapytałem tirowca, dlaczego jechał dwoma pasami i nie pozwolił żebym pojechał do przodu. Odpowiedz była taka - bo każdy się wpieprza do przodu, a my stoimy w korku....Rozumował to tak, że ci z lewego pasa wjeżdżają na prawy przed niego i jadą, a on cały czas stoi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

11 Wrz 2018, 09:57

MotoAlbercik napisał(a):Rozumował to tak, że ci z lewego pasa wjeżdżają na prawy przed niego i jadą, a on cały czas stoi
Bardzo dużo ludzi tak rozumie ten problem i nie chcą zrozumieć że jeżeli jadą dwa pasy nie mówię o trzech które zwężają się w jeden bo to jest totalna katastrofa dla niektórych kierowców :) to jadąc na suwak czyli każdy samochód wpuszcza przed siebie jeden z przeciwnego pasa to wszystko idzie płynnie jeżeli nie ma dalej zatoru i oba pasy jadą pomału bez zatrzymywania.

Oczywiście zauważyłem też że ostatnio coraz więcej pojawia się znaków D-56 przy zwężeniach :ok:

Nasi kierowcy jednak potrafią jeszcze np. wyprzedzać poboczem kiedy jest ono dostatecznie szerokie żeby zmieścił się tam samochód osobowy i moim zdaniem takie zachowanie zasługuje na jeden z najwyższych mandatów.

Niedługo to będzie obowiązek jazda-na-suwak-to-bedzie-obowiazek-a-nie-zalecenie-vt116087.htm
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Gru 2019, 12:27

Cichy77 napisał(a):Niedługo to będzie obowiązek
Już jest korytarz-zycia-i-jazda-na-suwak-juz-obowiazuje-vt118534.htm i uważam że to bardzo dobre rozwiązanie które w końcu zostało uregulowane prawnie.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

19 Lut 2020, 12:24

zgadzam się, niestety nie wszyscy kierowcy stosują się do zasady jazdy na suwak i stąd właśnie tyle korków i niepotrzebnych nerwów na drodze... porażka
hubertwojtas
Nowicjusz

15 Maj 2020, 12:02

Jak patrzę coś się dzieje na drogach u nas to chyba nie prędko się nauczymy tak jeździć, a właśnie to jest w ogóle w obowiązku kierowców ?
moklocz85
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Prawo jazdy: 08 06 2009
Auto: Peugeot 307
Silnik: 2,0
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2008

15 Maj 2020, 12:04

moklocz85 napisał(a): to jest w ogóle w obowiązku kierowców ?
Jazda na suwak już tak, tak jak i tworzenie korytarza życia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Lut 2021, 09:55

To dobrze, ja generalnie z uprzejmością na drodze raczej problemów nie mam ;)
moklocz85
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Prawo jazdy: 08 06 2009
Auto: Peugeot 307
Silnik: 2,0
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2008

13 Lip 2021, 12:14

obowiązkowe i uważam że to bardzo dobrze bo inaczej było bym z tym jeszcze gorzej niż teraz
Adek84
Nowicjusz

14 Lip 2021, 15:08

To jest głupie bo cwaniaki specjalnie wjeżdzają na boczne pasy żeby potem się wpychać, ja nigdy nie wpuszczam takich.
AutoMero
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Seat Toledo II
Silnik: 1.9 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna