Jazda na suwak

21 Paź 2013, 09:16

Da się, Niestety czasami trafiają się cwaniaki, którzy za cholerę nie pozwolą wjechac przed nich, jakby to miało coś spowodować z kosmosu.
gienek84
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 18 04 1984
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: w trakcie zmiany

22 Paź 2013, 16:10

Wiecie co? Bardzo się cieszę, że jednak są tacy kierowcy jak wy :ok: - którzy rozumieją sytuacje na drogach i robią coś zupełnie bez żadnego intersu po to, żeby było nam, kierowcom lepiej.
A cwanaiczki, o których mowa w temacie niechaj się uczą i płaczą nad swoją niedorowiniętą osobowością :D
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Paź 2013, 21:45

Ludzie chyba najrzadziej puszczają większe samochody, myśląc, że będą się wlec za nimi. Jak narazie nie narzekałem na problem wpuszczania do ruchu. Niektórzy ludzie nawet migają światłami, żeby pokazać, że puszczają. Ale to osobówka. Ciekaw jestem jak to będzie jak będę jeździł Pickupem. W końcu to ciężarówka/pół ciężarówka jest.
Garażer
Początkujący

Auto: Opel Astra
Rok produkcji: 1998

05 Lis 2013, 12:31

generalnie suwak "działający" jest bardzo fajną rzeczą. Wiele razy stałem w korku przed Łodzią w Rzgowie i jak szło 1 na 1 to przejezdzało się zwężkę bardzo płynnie. Ale już jak się zaczęło cwaniakowanie to zaczynało się stanie.
Według mnie duże znaczenie ma też to jak się zachowują ci z lewego pasa. Niestety często nie dojezdzają do konca tylko pojedynczo wciskają się np. 100 metrów przed zwężką, przez co prawy pas stoi a na lewym jak taki ktos sie wcisnie kolejne auta pędzą do przodu - i tak na prawdę okazuje się ze idzie 5 samochodów z lewego na 1 z prawego
alfarthur
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: golf II
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1985

10 Lis 2013, 11:56

MotoAlbercik napisał(a):Właśnie, że jest duży odstęp, a tir stoi i blokuje pas. Chodzi mi o to, żeby inne samochody nie wyprzedzały lewym pasem i nie wciskały się na zakończeniu lewego pasa. Oczywiście nie ma tak, że stoi cały czas - jak korek ruszy, to jedzie na równo z samochodem z prawej strony. I nie ważne jest to, że do końca lewego pasa jest np. 200 metrów. Jak prawy pas staje, to tir na lewym tez staje i blokuje pas. A do jego końca jest te 200 czy 300 metrów...Wówczas uniemożliwia to jazdę na suwak.

A to Cię w takim razie nie zrozumiałem. Sądziłem, że chodzi o ten pojazd na prawym pasie, który robi sobie bufor miejsca, żeby cały czas jechać.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lis 2013, 10:41

Ilekroć widzę materiały czy też czytam artykuły o jeździe na suwak, to w założeniu wszystko jest piękne, ale w rzeczywistości nie widzę opcji, by przyjęło się to w 100 procentach. Czasem jeżdżę to Katowic z Bielska i chyba na wysokości Tychów rozpoczyna się korek, w którym zawsze trzeba stać. Korek jest długi, bo lewy pas zajmują ciężarówki pilnujące, żeby ktoś nie pojechał na zamek. Ja rozumiem ciężarówki - oni mają też swoje argumenty, ale póki oni nie przekonają się do suwaka to nigdy nie będzie to wprowadzone w 100 %.
Ander
Początkujący

Prawo jazdy: 05 05 2008
Przebieg/rok: 26tys. km
Auto: Suzuki Swift
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Komfortowe fotele nowej Skody Octavia
    Ergonomiczne fotele nowej ŠKODY OCTAVIA zostały wyróżnione znakiem AGR "Testowane i zalecane" przez niemiecką kampanię Zdrowe Plecy (AGR - Aktion Gesunder Rücken). Fotele zyskały rekomendacje niezależnych ...
    Aston Martin Vanquish Vision
    Ten zupełnie nowy model Astona Martina będzie się wyróżniał centralnie umieszczonym silnikiem z tyłu Jest to całkowicie nowa konstrukcja która została zbudowana od podstaw i nie bazuje na żadnym z poprzednich ...

18 Lis 2013, 10:48

Z ciężarówkami popieram, na dodatek coraz częściej zauważam że jedzie cała kolumna ciężarówek i nikogo nie chcą między siebie wpuścić, jak dla mnie szczyt głupoty.
Anka88
Nowicjusz

Auto: Nissan

18 Lis 2013, 11:28

ander i ania - macie przecież telefony, kupcie sobie kamerki i zapraszam na tematyczne forum..
Takie rzeczy trzeba zgłaszać na policję - blokowanie pasa ruchu to wykroczenie, czyli mandat i sporo dodatkowo straconego czasu dla matoła.. Więcej wtedy tak nie zrobi..

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

20 Lis 2013, 10:43

Tyle że to zjawisko jest nagminne u wielu zawodowych kierowców - nie tylko tzw. tirowców, ale też kierowców busów, autobusów, dostawczaków... I prawdę mówiąc wygląda to na walkę z wiatrakami, jeśli takie zachowania praktykowane są przez zawodowych kierowców.
Ander
Początkujący

Prawo jazdy: 05 05 2008
Przebieg/rok: 26tys. km
Auto: Suzuki Swift
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

20 Lis 2013, 20:58

Ileż razy wlekłem się za ciężąrówkami i tirami. Na plakcach jednej ręki mogę policzyć, ilu mnie wpuściło. To naprawdę szczyt głupoty.
biniek12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 05 2007
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Honda Civic
Rok produkcji: 2012

21 Lis 2013, 06:30

Bądźciec dobrej myśli.. Wierzymy, że edukacja zrobi swoje.. Mam na mysli normalne nauczanie a nie takei jak na filmiku powyżej..
Jeździmy tak, jak na filmiku kilka postów wcześniej w tym temacie..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lis 2013, 07:32

A cóż nam innego pozostało?;)
biniek12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 05 2007
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Honda Civic
Rok produkcji: 2012

18 Mar 2014, 09:34

Włączając się jeszcze raz do tematu. Zauważyłem ostatnio że kobiety nie chcą wpuszczać :D Jakaś dziwna zależność, też to zauważyliście?
komik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 02 1999
Auto: Audi A4 B7

18 Mar 2014, 16:20

komik napisał(a):kobiety nie chcą wpuszczać

Może akurat miałeś pecha :lol: :lol:
A może były umówione na ostry xxx ?? :yes: :wink:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Mar 2014, 17:50

Jest dosyć uciążliwa taka jazda szczególnie gdy wpuszczasz jednego a wpieprzają się ze sobą sklejone 3 sztuki.
Teraz w Toruniu na moście Piłsudskiego jest luźno ale jeszcze z pół roku temu latem tragedia :(
dreamer
Początkujący

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 22 01 2013
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Volkswagen Jetta
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005